Peter Landsman’s Epic Ski Adventure: 750 Public Ski Areas Later

De heldere klanken van een majestueuze Oostenrijkse koebel galmden door de muren van de terminal en doorbraken een rustige zaterdagochtend op de Internationale Luchthaven Salt Lake City. Verbaasde passagiers richtten zich op in hun stoelen bij een uitbarsting van applaus toen Peter Landsman met een bescheiden glimlach uit de vliegtuigslurf tevoorschijn kwam.

In plaats van een crew van 10 fans en een decadent versierde taart, was Landsman echter alleen op de luchthaven. Hij kwam terug naar zijn huis in Jackson, Wyoming nadat hij eindelijk zijn doel had bereikt om alle 750 openbare skigebieden in de Verenigde Staten en Canada te bezoeken en meer dan 3.300 skiliften in kaart te brengen.

Het avontuur van Landsman eindigde bij de Moose Mountain T-bar in de buurt van Dawson City in het Canadese Yukon op 19 juni 2024. Dit openbare skigebied, zonder website, was het 750e skigebied op de lijst van Landsman en vereiste vijf dagen reizen om deze indrukwekkende prestatie af te ronden. Het intensieve reizen, nachtvluchten, slapeloze nachten in ski-resort parkeerplaatsen en Landsman’s toewijding aan het bijhouden van de LiftBlog-website getuigen allemaal van zijn obsessie.

Na zijn triomfantelijke terugkeer in Jackson spraken we met Landsman over zijn decennialange inspanningen.

Landsman’s reis eindigde bij de Moose Mountain T-bar in de buurt van Dawson City in Canada’s Yukon en was het 750e skigebied op Landsman’s lijst.

SKI: Nu je je doel hebt bereikt, hoe voelt het om terug te kijken op deze reis?

Peter Landsman: Ik ging meteen weer aan het werk op de gondel op zondagochtend. Sommige collega’s zagen het feest op de luchthaven op sociale media en feliciteerden me, maar daarna was het weer gewoon aan het werk. In Jackson Hole hebben we zomerse mountainbiketochten, wandelen, rondkijken… het is druk!

Kun je ons vertellen over de oorsprong van LiftBlog en wat je inspireerde om eraan te beginnen?

Sinds ik op 4-jarige leeftijd begon met skiën op Snoqualmie Pass, ben ik geïnteresseerd geweest in skiliften. Elke lift was in een andere kleur geschilderd en dat fascineerde me. Als klein kind begon ik foto’s te maken van skiliften zodra ik een digitale camera had en ik bouwde een catalogus van beelden. Tijdens mijn studie in New England bezocht ik veel skigebieden in Maine en New Hampshire. Na mijn studie ben ik op een impuls naar Jackson verhuisd en begonnen als seizoensmedewerker bij een skilift. Het LiftBlog-project ontstond uit verveling tijdens de zomerstop in 2014, toen ik iets te doen nodig had tijdens een paar weken vrij. Ik maakte een website en dacht dat anderen misschien geïnteresseerd zouden zijn in de foto’s die ik nam.

Wat motiveert jou?

Het is zeker niet roem of rijkdom! Ik vind persoonlijk skiën en skiliften fascinerend en het geeft me voldoening om mijn interesse te delen met andere mensen die het ook interessant vinden. Ik ben verbaasd over hoeveel mensen LiftBlog lezen, een paar duizend mensen per dag!

Wie gebruikt LiftBlog en waarom is het zo’n onschatbare bron?

Het zijn twee belangrijke groepen: mensen uit de ski-industrie die werkzaam zijn bij liftenbedrijven of skigebieden gebruiken het voor historische referentie, om reparatievragen te beantwoorden of om te zien wat andere skigebieden doen. Dan zijn er nog skiërs die gepassioneerd zijn over skiën. Zelfs degenen die geen skilift nerds zijn, vinden het leuk om te zien wat er in de branche gebeurt.

Wat is het vreemdste of meest nieuwsgierige skigebied dat je hebt bezocht?

In Alaska, bij Mount Eyak, staat een van de originele enkelvoudige stoeltjesliften uit de jaren 1930. Het is de enige lift van die leeftijd die nog steeds actief is in Noord-Amerika. De meeste ‘oudere’ liften zijn tegenwoordig uit de jaren 60 of 70.

Heb je een favoriete skilift?

De PEAK 2 PEAK-gondel in Whistler omdat het grote, 28-persoonscabines aan een afneembaar kabelbanensysteem hangt. Het is efficiënt, kan in harde wind worden gebruikt en hangt op 1.400 voet hoogte tussen twee bergen. Vanwege de kosten zou deze lift tegenwoordig nooit gebouwd worden.

Heb je een favoriete lift in elke regio?

Northeast: Slide Brook Express in Sugarbush, VT
Midwest: The Gondola in Lutsen Mountains, MN
Rockies: Jackson Hole Tram in Jackson, WY
Northern Rockies: The Silver Mountain Gondola in Kellogg, ID
Pacific Northwest: Northway in Crystal, WA
South: The Arizona Gondola in Snowbowl, Flagstaff, AZ
California: Chair 23 in Mammoth, CA

Wat betekent skiën voor jou?

Ik had veel geluk, want geen van mijn ouders leerde skiën toen ze jong waren. Ze hebben later in hun leven leren skiën en werden er verliefd op, en deelden het met hun kinderen. We skiën in het weekend, voornamelijk in Crystal Mountain in Washington, en reizen door de staat om te skiën. Skiën betekent vrijheid voor mij. Het stelt me in staat om naar buiten te gaan, mooie plekken te zien, tijd door te brengen in de bergen en ook deze echt coole machines vol technologie te ontdekken die toevallig in zeer wilde plaatsen staan. Ik geniet elke dag van het skiën op het werk in Jackson Hole en rijd alle liften om toezicht te houden.

Wat staat er in de toekomst te wachten?

LiftBlog was slechts vier dagen bijgewerkt voordat het LEGOLAND New York Resort themapark vorige week een nieuwe gondel onthulde. Dus natuurlijk zal ik volgende week LEGOLAND bezoeken om de Minifigure Skyflyer met zijn zeven op maat gemaakte themacabines vast te leggen. Er worden deze zomer ongeveer 50 nieuwe liften gebouwd, dus ik kijk uit naar een drukke winter.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het LiftBlog-project:

1. Wat is het LiftBlog-project?
Het LiftBlog-project is een website waarop Peter Landsman, een fervent skiliftliefhebber, foto’s en informatie deelt over skiliften.

2. Wat was het doel van Peter Landsman in dit project?
Het doel van Peter Landsman was om alle 750 openbare skigebieden in de Verenigde Staten en Canada te bezoeken en meer dan 3.300 skiliften in kaart te brengen.

3. Wat inspireerde Peter Landsman om LiftBlog te beginnen?
Peter Landsman is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in skiliften en begon foto’s te maken van skiliften toen hij een digitale camera kreeg. Hij besloot om deze foto’s te delen op een website tijdens een zomerstop in 2014, uit verveling en om anderen die ook geïnteresseerd zijn in skiliften te informeren.

4. Wie maakt er gebruik van LiftBlog en waarom is het belangrijk?
LiftBlog wordt gebruikt door mensen uit de ski-industrie, zoals werknemers van skigebieden, voor historische referentie, reparatievragen en om te zien wat andere skigebieden doen. Ook skiërs die gepassioneerd zijn over skiën en geïnteresseerd zijn in skiliften maken gebruik van LiftBlog.

5. Wat is het vreemdste skigebied dat Peter Landsman heeft bezocht?
Het vreemdste skigebied dat Peter Landsman heeft bezocht, is Mount Eyak in Alaska, waar een van de originele enkelvoudige stoeltjesliften uit de jaren 1930 nog steeds actief is. Het is de enige lift van die leeftijd die nog in gebruik is in Noord-Amerika.

6. Heeft Peter Landsman een favoriete skilift?
Ja, Peter Landsman noemt de PEAK 2 PEAK-gondel in Whistler als zijn favoriete skilift vanwege zijn grote, 28-persoonscabines en het afneembare kabelbanensysteem.

7. Wat betekent skiën voor Peter Landsman?
Voor Peter Landsman betekent skiën vrijheid. Het stelt hem in staat om naar buiten te gaan, mooie plekken te zien, tijd door te brengen in de bergen en te genieten van de technologisch geavanceerde skiliften die op afgelegen plaatsen staan.

8. Wat zijn de plannen voor de toekomst van het LiftBlog-project?
Er worden deze zomer ongeveer 50 nieuwe liften gebouwd, dus Peter Landsman kijkt uit naar een drukke winter. Hij blijft LiftBlog regelmatig bijwerken en zal nieuwe skiliften en themaparken bezoeken om informatie en foto’s te delen op de website.

Suggesties voor gerelateerde links:
LiftBlog
Jackson Hole Mountain Resort
Crystal Mountain Ski Resort
Whistler Blackcomb