Verandering in de eigendom van skigebieden in Vermont: Consolidatie versus onafhankelijkheid

In slechts acht jaar tijd is het landschap van het bezit van skigebieden in Vermont volledig veranderd. Vroeger werden 12 van de 18 skigebieden in de staat beheerd door individuen of entiteiten die slechts één berg bezaten. De andere zes waren eigendom van grote bedrijven die nu niet meer bestaan of hun meerderheidsbelang hebben verkocht. Maar toen kwamen Vail en Alterra Mountain Company op het toneel, en met hen de introductie van de Epic Pass, Ikon Pass en Indy Pass.

Langzaam maar zeker veranderde alles. Vail kocht achtereenvolgens Stowe, Okemo en Mount Snow en voegde ze toe aan haar Epic Pass. Alterra kreeg Intrawest in handen en introduceerde de Ikon Pass, en kocht later ook Sugarbush. Indy veroverde stilletjes een plekje, maar kwam pas echt in het nieuws toen Jay Peak werd toegevoegd. En nu heeft Pacific Group Resorts Jay Peak overgenomen. In minder dan een decennium heeft er een aardverschuiving in eigendom en skipaspreservatie plaatsgevonden.

Het leek erop dat er geen einde zou komen aan de consolidatie van het bezit en de allianties tussen skipassen. Totdat POWDR vorige maand aankondigde dat zij Killington en Pico zouden verkopen aan een groep lokale investeerders, waardoor deze bergen na 40 jaar weer in handen van onafhankelijke ondernemers kwamen. Daarnaast kondigde het bedrijf aan dat ze in de komende maanden ook Mount Bachelor, Eldora en Silver Star te koop zullen zetten. Dit leek een aardverschuiving te zijn in het verhaal van consolidatie dat de toekomst van het skiën in Noord-Amerika aanstuurt.

Maar was dit echt een keerpunt of was de verkoop van Killington slechts een incident in een industrie die steeds kleiner en gespecialiseerder wordt? De meningen hierover verschillen. Win Smith, voormalig eigenaar van Sugarbush, verkocht zijn skigebied in 2019 aan Alterra en gaf destijds aan dat het steeds moeilijker zou worden voor onafhankelijke skigebieden om te concurreren met grote spelers zoals Vail Resorts, Alterra Mountain Company en anderen. Maar nu zien we dat Killington juist besluit om onafhankelijk te blijven. Betekent dit dat er iets fundamenteel veranderd is in de markt? Is Killington, hoewel groter, op de een of andere manier beter in staat om onafhankelijk te blijven dan Sugarbush?

Het is lastig te zeggen. De toekomst van de skiondustrie in Noord-Amerika lijkt onzeker en vol verrassingen. De tijd zal ons leren of de trend van consolidatie doorzet of dat we meer skigebieden zullen zien die de keuze maken om hun eigen pad te volgen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat is er veranderd in het bezit van skigebieden in Vermont?
In slechts acht jaar tijd is het landschap van het bezit van skigebieden in Vermont volledig veranderd. Vroeger werden 12 van de 18 skigebieden in de staat beheerd door individuen of entiteiten die slechts één berg bezaten. De andere zes waren eigendom van grote bedrijven die nu niet meer bestaan of hun meerderheidsbelang hebben verkocht.

2. Welke ski-aanbieders hebben een significant verschil gemaakt?
Vail en Alterra Mountain Company hebben een belangrijke rol gespeeld in de veranderingen. Vail heeft achtereenvolgens Stowe, Okemo en Mount Snow gekocht en heeft ze toegevoegd aan haar Epic Pass. Alterra verwierf Intrawest en introduceerde de Ikon Pass, en kocht later ook Sugarbush.

3. Welk effect had de introductie van Epic Pass, Ikon Pass en Indy Pass op de skiondustrie in Vermont?
De introductie van deze skipassen heeft geleid tot een verschuiving in eigendom en skipasbehoud. Veel skigebieden zijn overgenomen door grote spelers in de industrie en toegevoegd aan deze pasprogramma’s.

4. Welke skigebieden blijven onafhankelijk?
Recentelijk heeft Killington besloten om onafhankelijk te blijven en is het verkocht aan een groep lokale investeerders. Dit heeft geleid tot discussies over de toekomst van onafhankelijke skigebieden in een steeds meer geconsolideerde markt.

5. Zijn er andere skigebieden die hun pad willen volgen?
Hoewel de toekomst van de skiondustrie in Noord-Amerika onzeker is, is het mogelijk dat meer skigebieden ervoor kiezen om onafhankelijk te blijven en hun eigen weg te volgen in plaats van zich bij grote spelers aan te sluiten.

Definities:
– Skiën: Het beoefenen van een sport waarbij men zich voortbeweegt op ski’s over sneeuw.
– Skigebied: Een speciaal aangelegd gebied met pistes en faciliteiten waar mensen kunnen skiën.
– Consolidatie: Het proces waarbij meerdere individuele skigebieden worden samengevoegd tot één groter geheel, meestal onder het beheer van een enkel bedrijf.
– Skipas: Een ticket of kaartje waarmee toegang wordt verkregen tot de pistes en liften van een skigebied.

Handige links:
Vail Resorts: De officiële website van Vail Resorts, een van de grote spelers in de skiondustrie.
Alterra Mountain Company: De officiële website van Alterra Mountain Company, een van de grote spelers in de skiondustrie.