De skiwereld heeft een ware avonturier verloren. Amerikaanse skiër Catherine “Kasha” Rigby (54) is overleden tijdens een lawine in Kosovo. Hoewel haar tijd op deze aarde kort was, heeft ze een blijvende indruk achtergelaten als pionier van extreme Telemark skiing en voor haar vele prime-afdalingen.

Geboren in Stowe, Vermont, skiede Kasha al van jongs af aan. Op de leeftijd van een tiener begon ze met telemark skiing. Ze verhuisde naar Crested Butte, Colorado en raakte betrokken bij telemark races en extreme ski-wedstrijden. Kasha voegde zich bij The North Face Ski Team en skiede vervolgens in heel de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Rusland, Azië, Europa, India en het Midden-Oosten. Ze maakte vele prime-afdalingen op enkele van ‘s werelds meest vereerde pieken.

Haar prestaties waren indrukwekkend en divers. Ze klom en daalde af van Choy Oyu (8201m), wat haar de prime-afdaling van telemark skiën opleverde. Ze maakte een skiafdaling van ‘s werelds hoogste actieve vulkaan en maakte meerdere prime-afdalingen langs Gibb’s Fjord, Baffin Island. Andere prime-afdalingen waren onder andere de Five Holy Peaks in Tavan Bogd (inclusief Kuitan, de hoogste piek van Mongolië), de RFHP-couloir (2500m) in de Himachal Pradesh-regio van India, de afdaling van Mt. Udina en Mt. Zimina, evenals de eerste vrouwelijke afdaling van Mt. Tolbachik. Daarnaast skiede ze 21 pieken in 21 dagen in Bolivia, maakte ze een prime-afdaling van Qornet as-Sawda en een traverse van het Mt. Lebanon Range, en verkende ze de hoogste pieken in Siberië. Ze trotseerde ook de Cotopaxi (5897m) en Chimborazo (6310m) Volcanoes in Ecuador.

Het noodlot sloeg toe tijdens haar verblijf in het Brezovica resort in Kosovo. Ze werd bedolven onder een lawine en verloor haar leven. De skiwereld zal Kasha Rigby herinneren als een dappere en gedurfde skiër, wiens passie voor avontuur en ontdekking altijd zal voortleven. Haar nalatenschap zal blijven inspireren in de wereld van het skiën.

FAQ-sectie:

1. Wie was Catherine “Kasha” Rigby?
Catherine “Kasha” Rigby was een Amerikaanse skiër en pionier van extreme Telemark skiing.

2. Wat zijn prime-afdalingen?
Prime-afdalingen verwijzen naar de eerste ski-afdalingen op een specifieke berg of piek.

3. Wat zijn Telemark skiing en telemark races?
Telemark skiing is een stijl van alpineskiën waarbij de hielen van de skiër niet vastzitten aan de bindingen, waardoor er meer bewegingsvrijheid is. Telemark races zijn wedstrijden waarbij deelnemers deze stijl van skiën gebruiken.

4. Waar heeft Kasha Rigby prime-afdalingen gemaakt?
Kasha Rigby heeft prime-afdalingen gemaakt op verschillende bergen over de hele wereld, waaronder Choy Oyu, Gibb’s Fjord, Five Holy Peaks, RFHP-couloir, Mt. Udina en Mt. Zimina, Mt. Tolbachik, Qornet as-Sawda, Mt. Lebanon Range, Bolivia, Siberië, Cotopaxi en Chimborazo Volcanoes.

5. Wat is er gebeurd met Kasha Rigby?
Kasha Rigby is overleden tijdens een lawine in Kosovo.

Belangrijke termen/jargon:
– Lawine: Een grote hoeveelheid sneeuw die plotseling van een berghelling naar beneden komt.
– Telemark skiing: Een stijl van alpineskiën waarbij de hielen van de skiër niet vastzitten aan de bindingen.
– Prime-afdalingen: De eerste ski-afdalingen op een specifieke berg of piek.
– The North Face Ski Team: Een skiteam gesponsord door het merk The North Face.

Suggested related links:
The North Face
Telemark Skiing
National Ski Areas Association