Daniel Yule overwint de klimaatverandering en wint het Alpine Ski World Cup

Na een grote fout tijdens zijn eerste run had Daniel Yule al afscheid genomen van de mannen slalom van de Alpine Ski World Cup. “Ik had mijn tassen al ingepakt en was klaar om terug te gaan naar het hotel,” zei hij in een tv-interview na het evenement van afgelopen weekend in Chamonix, Frankrijk. Maar in plaats daarvan was zijn tijd net goed genoeg om de tweede ronde te halen. Vanuit de laatste plaats won deze Zwitserse skiër uiteindelijk het hele evenement. Nog nooit eerder was het voorgekomen dat iemand van zo’n lage positie naar de overwinning steeg. Dit was niet alleen een eerbetoon aan Yule’s skiën, maar ook aan de onmiskenbare realiteit van klimaatverandering.

Die dag in Chamonix steeg de temperatuur tot een buitengewone 12 graden Celsius, ver boven het gemiddelde maximum in februari van -1. De regels van de competitie bepalen dat slalomskiërs hun tweede run uitvoeren in omgekeerde volgorde van hun eerste plaats. Dit betekende dat Yule, op de laatste plaats, als eerste zou gaan op een ongerepte piste. Zijn concurrenten zouden volgen op een helling die snel smolt onder de middagzon, uitgehouwen door degenen die voor hen gingen. “Ik had zeker geluk,” zei Yule.

Alpineskiën vereist dat deelnemers zich een weg banen rond een reeks poorten tijdens de afdaling. Het draaien is daarbij de bepalende factor van de race. Als skiers als eerste optreden, zoals Yule in zijn tweede run, kunnen ze kiezen waar ze rond elke poort draaien. Hierbij creëert de druk van hun ski’s sporen in de sneeuw. Iedereen die volgt, wordt dan in zekere mate gedwongen om deze sporen te volgen, en naarmate ze dieper worden, wordt het moeilijker voor latere skiërs om lijnen te volgen die passen bij hun eigen stijl.

Volgens Arnaud de Mondenard, hoofd alpinistisch ski-onderzoek bij skimerk Salomon, is dit effect van sporenvorming sterker en treedt het sneller op bij warmer weer. Bovendien wordt de sneeuw over het parcours niet gelijkmatig gesmolten of samengeperst. Voor de laatste skiërs was het beoordelen van de stabiliteit en textuur van het terrein dus een grote uitdaging.

Op een rustige helling als die in Chamonix waren dit allemaal factoren die bijdroegen aan de prestaties van de skiërs. Clement Noel, de Franse atleet die van de eerste naar de derde plaats zakte door in de tweede run meer dan 2 seconden langzamer te zijn dan Yule, zei: “Het was echt moeilijk aan het einde. Het was echt, echt hobbelig.” Tegen de tijd dat Noel aan zijn tweede run begon, was de zon al meer dan 45 minuten bezig geweest met het smelten van de piste sinds Yule begon.

Sommigen hebben Yule’s prestatie aangewezen als een van de eerste voorbeelden van klimaatverandering die professionele sportresultaten verstoren. Europa beleefde het op één na warmste jaar ooit in 2023, en de Alpen warmen 2,5 keer sneller op dan de rest van de planeet, volgens het Europees Milieuagentschap. Volgens een vorig jaar gepubliceerde analyse is de gemiddelde temperatuur in de Alpen de afgelopen 30 jaar elk decennium met 0,5 graden Celsius gestegen. Michael Matiu, een onderzoeker die klimaatverandering en sneeuwbedekking bestudeert aan de Universiteit van Trento in Italië, zegt dat, hoewel de temperatuur in Chamonix die dag ongewoon was, klimaatverandering dergelijke gebeurtenissen waarschijnlijker heeft gemaakt.

Chemmy Alcott, die in het VK medepresentator is van het programma Ski Sunday op BBC 2 en die Yule na de race heeft geïnterviewd, bestrijdt daarentegen de bewering dat het warme weer een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Volgens Alcott was de piste niet meer verslechterd dan normaal gesproken verwacht zou worden. “Ik was er en ik heb slechtere tweede runs gezien in de winterse sneeuw,” zegt ze. Yule won volgens Alcott omdat hij beter presteerde, niet vanwege de staat van de piste. “Hij skiede de beste tweede run van iedereen,” aldus Alcott.

Alcott vindt het belangrijker om te focussen op de verstoring buiten individuele races. Tussen 29 oktober en 10 december 2023 moest de International Ski Federation (FIS) 12 World Cup-evenementen in Europa en Noord-Amerika annuleren vanwege ongeschikte omstandigheden zoals warm weer, regen en een gebrek aan sneeuw. Twee World Cup-afdalingsevenementen zouden ook plaatsvinden in Chamonix tijdens hetzelfde weekend als de mannen slalom, en nog twee in Garmisch, Duitsland. De FIS moest alle vier annuleren vanwege warm weer.

De slalomwedstrijd werd alleen gespaard, volgens een verklaring die de FIS aan WIRED had gestuurd, omdat de kortere en smallere baan kon worden aangevuld met sneeuw uit andere delen van het skigebied. “Wanneer er zulk extreem weer is zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, kan zelfs de best voorbereide organisator niet altijd een oplossing vinden,” aldus de FIS-verklaring.

De verklaring van de FIS benadrukt hoe groot de uitdaging is die de onvoorspelbaarheid van het weer vormt voor de organisatie van races. Evenementorganisatoren maken vaak gebruik van sneeuwmachines, opslag en kunstsneeuw om de pistes te herstellen wanneer deze te veel verslechterd zijn of volledig zijn weggesmolten. Maar dit brengt een enorme kostenpost met zich mee: het Zwitserse skigebied Zermatt heeft sinds 2002 alleen al meer dan £100 miljoen ($126 miljoen) aan sneeuwmachines uitgegeven.

Deze praktijken zijn ook bekritiseerd door de professionele skigemeenschap vanwege hun lapmiddelbenadering van het probleem. In oktober 2023 ondertekenden honderden professionele skiërs een open brief aan de FIS waarin ze eisten dat er meer aandacht zou worden besteed aan duurzaamheid op milieugebied. “Binnenkort zullen we meer dan skiwedstrijden moeten redden,” schreven ze.

FAQ

1. Wat gebeurde er tijdens de mannen slalom van de Alpine Ski World Cup?
Tijdens de mannen slalom van de Alpine Ski World Cup maakte de Zwitserse skiër Daniel Yule een grote fout tijdens zijn eerste run. Hij had al afscheid genomen van het evenement, maar zijn tijd was uiteindelijk net goed genoeg om de tweede ronde te halen. Vanuit de laatste plaats won Yule uiteindelijk het hele evenement.

2. Wat was het weer tijdens het evenement?
Op de dag van het evenement in Chamonix, Frankrijk steeg de temperatuur tot een buitengewone 12 graden Celsius, ver boven het gemiddelde maximum in februari van -1.

3. Wat is het effect van het weer op de prestaties van de skiërs?
Het weer had invloed op de prestaties van de skiërs doordat de sneeuw smolt en de piste hobbelig werd. Skiers die als eerste optreden kunnen hun eigen lijnen creëren, maar degenen die volgen worden gedwongen om deze sporen te volgen, wat moeilijker is als de sporen dieper worden.

4. Heeft klimaatverandering invloed op de skiwedstrijden?
Ja, volgens sommigen is de prestatie van Daniel Yule een voorbeeld van hoe klimaatverandering de professionele sportresultaten kan verstoren. Europa had het op één na warmste jaar ooit in 2023 en de Alpen warmen 2,5 keer sneller op dan de rest van de planeet. De gemiddelde temperatuur in de Alpen is de afgelopen 30 jaar elk decennium met 0,5 graden Celsius gestegen.

5. Hoe gaan evenementorganisatoren om met ongeschikte omstandigheden voor races?
Evenementorganisatoren maken vaak gebruik van sneeuwmachines, opslag en kunstsneeuw om de pistes te herstellen wanneer deze te veel verslechterd zijn of volledig zijn weggesmolten. Dit brengt echter hoge kosten met zich mee.

Belangrijke woorden en vaktaal

– Slalom: Een discipline binnen het alpineskiën waarbij deelnemers zich een weg banen rond een reeks poorten tijdens de afdaling.
– Piste: De aangelegde skipistes waarop de wedstrijden plaatsvinden.
– Sneeuwmachines: Apparaten die sneeuw produceren om de pistes te bedekken of bij te vullen.
– Kunstsneeuw: Met behulp van sneeuwmachines geproduceerde sneeuw die gebruikt wordt om pistes te bedekken of bij te vullen.

Verwante links

FIS – International Ski Federation
Salomon – Skiuitrusting merk
BBC Ski Sunday
Universiteit van Trento