De stijgende kosten van skiën in Europa: nieuwe inzichten

Een recent onderzoek van het bedrijf Radical Storage, dat gespecialiseerd is in de opslag van bagage en ski-uitrusting, onthult de toenemende kosten van skiën in Europa. Skiën en de wintersportindustrie vormen een enorme sector, vooral in Europa. Jaarlijks bezoeken ongeveer 400 miljoen mensen skigebieden, waarbij de Alpen meer dan de helft van deze bezoekers ontvangen.

Met 7% van Europa’s toerisme-industrie toegeëigend door skiën, is het niet verwonderlijk dat de kosten van skiën boven de inflatie stijgen. Over het algemeen zijn de kosten van een dagpas sinds 2015 met 34,8% gestegen boven de inflatie, rekening houdend met cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor verschillende Europese landen. Als de prijzen van dagpassen voor skiën gelinkt waren aan de inflatie in hun respectievelijke landen, zou het Europese gemiddelde ongeveer €50,10 per dag zijn. In werkelijkheid bedraagt deze kosten gemiddeld €66,46 voor de 100 meest populaire skigebieden op het continent.

Opvallend is dat de kosten van skiën in Zwitserse, Oostenrijkse en Italiaanse skigebieden consequent boven de inflatie zijn gestegen. Het Steinplatte-Winklmoosalm resort spant de kroon met de meest buitensporige stijging van 109,3% boven de inflatie. Interessant genoeg hebben de meest luxueuze resorts in Zwitserland economische tegenwind weten te trotseren en hogere bezoekersaantallen behaald, ondanks een matig wintersportseizoen.

Als we kijken naar de meest betaalbare skigebieden in Europa voor het seizoen 2023/24, zien we dat het pittoreske Kopaonik National Park in Servië de goedkoopste pistes heeft. Hier kost een dagkaart slechts €37. Met het subalpiene klimaat en zonnige weer is dit een perfecte keuze voor skiërs met een beperkt budget. Voor diegenen die willen skiën in de Alpen, is het Espace Diamant in Frankrijk volgens het onderzoek het meest betaalbare skigebied in de regio. Met een dagpas in het hoogseizoen van slechts €47,50 is dit minder dan de helft van de kosten van skiresorts aan de Zwitserse grens.

Aan de andere kant bevinden zich de duurste skigebieden van Europa voornamelijk in Zwitserland. In totaal bedragen de gemiddelde skipassen in het land ongeveer €78,92, met het Zermatt-skigebied als het duurste skiresort in het onderzoek. Een dagpas kost hier €108, wat veel hoger is dan elke andere optie in deze analyse. Over het algemeen kunnen skiërs gemiddeld €71 per dag besparen door te skiën in het goedkoopste skigebied, Kopaonik in Servië, in vergelijking met Zermatt.

Hoewel skiën nog steeds wordt gezien als een vrijetijdsactiviteit voor mensen met een goed besteedbaar inkomen, toont het onderzoek aan dat reizigers nog steeds skigebieden kunnen vinden waar ze waar voor hun geld krijgen als ze bereid zijn af te wijken van de traditionele bekende namen. Maar, zoals we zien met Bulgarije, verwacht niet dat geheime en betaalbare skilocaties voor altijd verborgen blijven.

FAQ:

1. Wat is het onderzoek van Radical Storage?
Het onderzoek van Radical Storage onthult de toenemende kosten van skiën in Europa.

2. Hoeveel mensen bezoeken jaarlijks skigebieden?
Jaarlijks bezoeken ongeveer 400 miljoen mensen skigebieden, waarbij de Alpen meer dan de helft van deze bezoekers ontvangen.

3. Hoeveel zijn de kosten van een dagpas voor skiën gestegen sinds 2015?
De kosten van een dagpas voor skiën zijn sinds 2015 met 34,8% gestegen boven de inflatie.

4. Wat is het Europese gemiddelde kosten voor een dagpas voor skiën?
Het Europese gemiddelde kosten voor een dagpas voor skiën is €66,46 voor de 100 meest populaire skigebieden op het continent.

5. Welke skigebieden hebben de kosten van skiën consequent boven inflatie zien stijgen?
De kosten van skiën in Zwitserse, Oostenrijkse en Italiaanse skigebieden zijn consequent boven de inflatie gestegen.

6. Wat zijn de duurste skigebieden van Europa?
De duurste skigebieden van Europa bevinden zich voornamelijk in Zwitserland, met het Zermatt-skigebied als het duurste skiresort in het onderzoek.

7. Welke skigebieden zijn het meest betaalbaar in Europa voor het seizoen 2023/24?
Het pittoreske Kopaonik National Park in Servië is het meest betaalbare skigebied, gevolgd door het Espace Diamant in Frankrijk als het meest betaalbare skigebied in de Alpenregio.

Definitions:
– Inflatie: een stijging van het algemene prijspeil van goederen en diensten.
– Skipas: een toegangsbewijs dat recht geeft op het gebruik van de liften en pistes in een skigebied.
– Skiresort: een gebied dat speciaal is ontworpen en uitgerust om wintersportactiviteiten te faciliteren.

Suggested related links:
Radical Storage – Website van Radical Storage.
International Monetary Fund (IMF) – Website van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).