Een blik op de opmerkelijke geschiedenis van de 10e Mountain Division tijdens de Tweede Wereldoorlog

Een dramatische tentoonstelling die een eerbetoon brengt aan een gevierde Amerikaanse legerdivisie uit de Tweede Wereldoorlog, met banden met Park Ridge, die de Duitsers bestreed op bergachtige hellingen met behulp van ski- en bergbeklimmingstechnieken, opende op 13 april, met de aanwezigheid van een Medal of Honor-winnaar en een gepensioneerde generaal-majoor.

Van vintage ski’s en uniformen tot een galerij met foto’s en een voorpagina van de Chicago Tribune uit 1944, wacht er een tijdreis van memorabilia op bezoekers in een eerbetoon aan de 10e Mountain Division van het leger, ingezet in Noord-Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog om de Duitse tegenstanders uit hun bergachtige bolwerk te verdrijven en hun linies te doorbreken.
De tentoonstelling van de Park Ridge Historical Society eert ook de 80e verjaardag van D-Day.

Hoewel de 10e Mountain Division, de eerste eenheid van het leger die specifiek werd getraind in Colorado voor bergoorlogvoering, bij de oprichting voldoende publiciteit kreeg, kregen de veteranen nooit zo’n dramatische verfilming als alle andere aspecten van heldendom in de Tweede Wereldoorlog te land, ter zee en in de lucht.

De 10e Mountain Division zou zeker hebben bijgedragen aan gereconstrueerde beelden, zoals soldaten die muildieren gebruikten om hun uitrusting de berg op te slepen. Wanneer de muildieren niet verder konden, zouden de soldaten zelf hun rugzakken van 45 kilo verticaal omhoog sjouwen.
Na zes maanden vechten in mei 1945 werd het record van de 10e Mountain Division zo onderscheiden dat de Duitse commandant in Italië ervoor koos om specifiek over te geven aan de divisie, aldus Brian Claire, zoon van veteraan Frank V. Claire, Jr. en een inwoner van Park Ridge.

De tentoonstellingsdirecteur, Liz Ryles van de Historical Society, en militaire geschiedenis enthousiastelingen zoals Gary Linden, de conservator van het Chicago Combined Veterans Museum in River Grove, deden veel van de 400 uren die nodig waren om de tentoonstelling samen te stellen, met hulp van Jerry Shores uit Wilmette, een verzamelaar die veel van de items in het Italiaanse deel van de tentoonstelling uitleende, en anderen.

De jongere Claire herinnerde eraan hoe het Europese strijdtoneel twee fronten had voor Amerikaanse troepen – Frankrijk/Duitsland en Italië. De meeste publiciteit draaide om D-Day, de Slag om de Ardennen en de opmars naar het Reich.

De Italiaanse campagne duurde veel langer en was niet zo dramatisch in het veroveren van grond voor de Amerikaanse troepen. De Duitsers verzetten zich hardnekkig, wat de speciale vaardigheden van de 10e Mountain Division vereiste om een vijand te bestrijden die bedreven was in bergoorlogvoering.

Charles “Minnie” Dole, de oprichter van de National Ski Patrol in 1938, lobbyde volgens Claire het Amerikaanse leger al vroeg in de Tweede Wereldoorlog om een bergkorps op te richten, en zij stemden ermee in om een gespecialiseerde legerafdeling te vormen die getraind was in bergbeklimmen en skiën.

In 1944, zo zei Ryles, toen de Amerikaanse grondtroepen in Italië er niet in slaagden de Duitse soldaten uit de bergen te verdrijven, brachten ze de 10e Mountain Division erbij.
Het leger vervoerde de soldaten van de 10e naar Napels, in Zuid-Italië, omdat de kusten in de buurt van Noord-Italië geïnfesteerd waren met onderzeeërs. “Ik heb contact met een van de mannen die nog in leven is, en hij zei dat ze met vrachtwagens vanuit Napels naar het noorden reden”, legde Ryles uit, nadat ze ver uit de buurt waren gegaan om een torpedo van een onderzeeër te ontwijken.

Claire en Ryles legden uit dat de Duitsers een kamp hadden bovenop een steile rotswand en omdat ze het ondoordringbaar vonden, hadden ze niet veel verdediging bovenop.
De 10e Mountain Division telde bergbeklimmers onder haar gelederen en op een nacht beklommen ze de rotswand en verrasten ze de Duitsers bovenaan. Enkele van de klimijzers zijn opgenomen in de tentoonstelling.
“Het was een complete verrassing; ze hoorden ons niet aankomen”, legde Ryles uit.

Dit opmerkelijke verhaal van de 10e Mountain Division toont hun unieke bijdrage aan de gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog en verdient zeker erkenning. De tentoonstelling geeft een dieper inzicht in de training, de strijd en de menselijke connecties die deze divisie definieerden. Het is een eerbetoon aan de moed en vastberadenheid van deze soldaten, wiens geschiedenis vaak over het hoofd werd gezien in vergelijking met andere aspecten van de oorlog.

Deze tentoonstelling herinnert ons eraan dat heldendom vele vormen kan aannemen en dat degenen die vochten in de bergen hun eigen unieke uitdagingen en prestaties hadden. We mogen de inspanningen van de 10e Mountain Division nooit vergeten en hun nalatenschap moet worden gekoesterd en gekoesterd als inspiratie voor toekomstige generaties.

Een FAQ-sectie over de tentoonstelling “Een eerbetoon aan de 10e Mountain Division uit de Tweede Wereldoorlog”

Wat wordt geëerd in de tentoonstelling?
De tentoonstelling eert de 10e Mountain Division van het leger, een Amerikaanse legerdivisie die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht op bergachtige hellingen met behulp van ski- en bergbeklimmingstechnieken.

Wanneer is de tentoonstelling geopend?
De tentoonstelling is geopend op 13 april.

Wat is het doel van de tentoonstelling?
Het doel van de tentoonstelling is om een eerbetoon te brengen aan de 10e Mountain Division en hun onderscheidende bijdrage aan de gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Waar is de tentoonstelling gehouden?
De tentoonstelling wordt gehouden door de Park Ridge Historical Society.

Wat zijn enkele van de items die te zien zijn in de tentoonstelling?
In de tentoonstelling kunnen bezoekers vintage ski’s, uniformen, foto’s en een voorpagina van de Chicago Tribune uit 1944 zien.

Wat was de rol van de 10e Mountain Division tijdens de Tweede Wereldoorlog?
De 10e Mountain Division werd ingezet in Noord-Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog om de Duitse tegenstanders uit hun bergachtige bolwerk te verdrijven en hun linies te doorbreken.

Wat maakte de 10e Mountain Division uniek?
De 10e Mountain Division was de eerste eenheid van het leger die specifiek werd getraind in bergoorlogvoering. Ze maakten gebruik van bergbeklimming en skiën om de Duitse tegenstanders te bestrijden.

Wie heeft geholpen bij het samenstellen van de tentoonstelling?
De tentoonstelling is samengesteld door Liz Ryles van de Historical Society en militaire geschiedenis enthousiastelingen zoals Gary Linden, de conservator van het Chicago Combined Veterans Museum in River Grove.

Wat was de rol van Charles “Minnie” Dole?
Charles “Minnie” Dole, de oprichter van de National Ski Patrol, lobbyde bij het Amerikaanse leger om een gespecialiseerd bergkorps op te richten. Dit resulteerde in de vorming van de 10e Mountain Division.

Wat maakte de Duitse verdediging op de bergachtige hellingen moeilijk?
De Duitse verdediging bovenop de steile rotswand werd als ondoordringbaar beschouwd. Het vereiste de speciale vaardigheden van de 10e Mountain Division om deze uitdaging aan te gaan.

Welke soldaten waren betrokken bij de verrassingsaanval?
De 10e Mountain Division telde bergbeklimmers onder haar gelederen. Ze klommen ‘s nachts de rotswand op en verrasten de Duitse verdedigers.

Wat is de betekenis en relevantie van deze tentoonstelling?
De tentoonstelling herinnert ons aan de unieke bijdrage van de 10e Mountain Division aan de gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een eerbetoon aan hun moed en vastberadenheid, die vaak over het hoofd werden gezien in vergelijking met andere aspecten van de oorlog.

Gerelateerde links:
https://www.army.mil/10thmountain/
https://www.parkridgehistorycenter.org/