Geniet van de bergen en reis duurzaam naar de skipistes

Het is geen rocket science om te beseffen dat als we willen blijven genieten van wat de bergen te bieden hebben, we manieren moeten vinden om onze impact op het milieu te verminderen. Reizen met de trein naar de skipistes is niet alleen milieuvriendelijk, maar betekent ook dat je je minder zorgen hoeft te maken over de exacte omvang en het gewicht van je bagage. Het is de perfecte oplossing voor al je ski- en après-ski-uitrusting, omdat skischoenen niet alleen loodzwaar zijn, maar ook de helft van een kleine koffer in beslag nemen, waardoor er weinig ruimte overblijft voor iets anders dan essentiële snacks tijdens een budgetvlucht. Maar is vliegen niet sneller, goedkoper en gemakkelijker? In één woord, nee.

Stap op de Eurostar en je bent binnen 2 uur en 16 minuten in Parijs, stap over en je bent onderweg naar Genève, vanwaar je een transfer naar Morzine kunt regelen. Ik ben dol op het romantiseren van het leven, en iets aan het kijken naar het Franse platteland vanuit een treinraam terwijl ik in Parijs van een pain au chocolat geniet, deed het echt voor mij.

Eenmaal aangekomen in Morzine, blijft het reizen met de trein voordelen bieden. Skiërs en snowboarders die ervoor kozen om met de trein naar het resort te reizen, kunnen geld besparen met de AlpinExpress Pass. Je bespaart 10 procent of meer op alles, van skipassen en skihuur tot maaltijden en tweedehands winkelen. Alles wat je nodig hebt, is je aankoopbewijs, en Montagne Verte (een non-profitorganisatie die als doel heeft je verblijf in de bergen duurzamer te maken) zal je een QR-code verstrekken, en dan ben je klaar om te beginnen met besparen.

Ik ben overtuigd, maar hoe is het skiën? Het volwassen skiliftpasje voor Portes du Soleil begint bij £279 pp voor 6 dagen en geeft je toegang tot 12 resorts verspreid over Frankrijk en Zwitserland, met in totaal 307 pistes van in totaal 600 km. Dat gezegd hebbende, is het heel gemakkelijk om je skiën te concentreren in de omgeving van Morzine en Avoriaz, waar je pistes vindt die geschikt zijn voor elk vaardigheidsniveau. Als je dapper bent, kun je de beruchte ‘Swiss Wall’ proberen, een piste met een prachtig uitzicht, maar ook een helling van 37 graden met een hoogteverschil van 331 meter van boven naar beneden. Het is niet verwonderlijk dat het beschouwd wordt als een van de moeilijkste pistes in Europa.

En als skiën niet jouw ding is? Met mijlen en mijlen aan pistes om te verkennen, zou je vergeven worden als je zou denken dat dat het enige is wat je kunt doen tijdens je reis. Als je niet als eerste bij de lift wilt staan en als laatste terug wilt zijn, heeft Morzine-Avoriaz een overvloed aan andere activiteiten om je te vermaken.

Als vogels meer jouw ding zijn, kun je het adelaarspark Les Aigles du Leman bezoeken in het Nyon-gebied van Morzine. Hier kun je een valkerijshow bekijken of skiën met adelaars (als het weer het toelaat, kunnen ze niet vliegen als het sneeuwt, en wie kan ze dat kwalijk nemen). Helaas sneeuwde het te hard toen we bezochten, maar we konden wel van dichtbij kennismaken met een paar andere vogels, wat op zichzelf al een ervaring is. Het park heeft als doel bezoekers voor te lichten over bedreigde roofvogels en hoe ze te beschermen, en sponsort ook de herintroductie van zeearenden in het gebied.

Ben je helemaal geen dierenliefhebber? Probeer dan Avo Karting. Thrillseekers kunnen met een driewielige, gemotoriseerde kart met eigen tempo (en met behulp van de remmen) over een 3,5 km lange baan razen. Omdat een deel van de baan over de piste loopt, beginnen de sessies nadat de liften aan het einde van de dag gesloten zijn. Dit betekende voor ons dat we werden geleid door het licht van een hoofdlamp, omdat het al donker was. Voor mij voegde dit alleen maar toe aan het plezier!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van reizen met de trein naar de skipistes?
Reizen met de trein naar de skipistes is niet alleen milieuvriendelijk, maar betekent ook dat je je minder zorgen hoeft te maken over de exacte omvang en het gewicht van je bagage. Bovendien bespaar je geld met de AlpinExpress Pass, waarmee je 10% of meer kunt besparen op skipassen, skihuur, maaltijden en tweedehands winkelen.

Is vliegen sneller, goedkoper en gemakkelijker?
Nee, reizen met de trein is niet alleen milieuvriendelijker, maar kan ook net zo snel en handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld binnen 2 uur en 16 minuten van Londen naar Parijs reizen met de Eurostar.

Welke skigebieden zijn toegankelijk met het Portes du Soleil skiliftpas?
Het Portes du Soleil skiliftpas geeft je toegang tot 12 skigebieden verspreid over Frankrijk en Zwitserland. In totaal zijn er 307 pistes die in totaal 600 km beslaan. Morzine en Avoriaz zijn populaire gebieden met pistes geschikt voor alle vaardigheidsniveaus.

Wat is de moeilijkste piste in Europa?
De ‘Swiss Wall’ wordt beschouwd als een van de moeilijkste pistes in Europa. De piste heeft een helling van 37 graden en een hoogteverschil van 331 meter van boven naar beneden.

Welke andere activiteiten zijn er te doen in Morzine-Avoriaz?
Naast skiën zijn er tal van andere activiteiten te doen in Morzine-Avoriaz. Je kunt bijvoorbeeld het adelaarspark Les Aigles du Leman bezoeken om een valkerijshow te bekijken of skiën met adelaars. Daarnaast is Avo Karting een optie voor adrenaline-junkies, waar je met een driewielige, gemotoriseerde kart over een 3,5 km lange baan kunt racen.

Trefwoorden en jargon

– Eurostar: een hogesnelheidstrein die Londen verbindt met verschillende bestemmingen in Europa.
– AlpinExpress Pass: een pas waarmee skiers en snowboarders geld kunnen besparen op verschillende diensten in het skigebied.
– Portes du Soleil: een skigebied dat bestaat uit 12 resorts verspreid over Frankrijk en Zwitserland.
– QR-code: een tweedimensionale streepjescode die snel gescand kan worden met een smartphone en toegang geeft tot informatie of een dienst.
– Montagne Verte: een non-profitorganisatie die duurzamere verblijven in de bergen bevordert.
– Morzine en Avoriaz: populaire skigebieden in de Portes du Soleil.

Gerelateerde links

Eurostar
Portes du Soleil
Montagne Verte
Les Aigles du Leman
Avo Karting