Gezondheid belangrijkste prioriteit voor Lara Gut-Behrami

Skiwedstrijden winnen is niet langer het enige waar het voor Lara Gut-Behrami om draait. Het vermijden van blessures is net zo belangrijk voor de Zwitserse ster. Met haar overwinning op zaterdag in de reuzenslalom in Soldeu, Andorra, heeft Gut-Behrami de afwezige Mikaela Shiffrin ingehaald in het klassement van de wereldbeker overall voor vrouwen.

Met drie opeenvolgende overwinningen heeft Gut-Behrami haar puntentotaal van dit seizoen verhoogd naar 1214 punten, vijf meer dan Shiffrin, die dit weekend de races overslaat vanwege een blessure aan haar linkerknie. “Ik heb veel geleerd van mijn blessures”, zei Gut-Behrami. “Mijn eerste prioriteit is om het einde van het seizoen te halen. We vergeten soms dat het meer gaat om geweldig skiën en veilig blijven, dan alleen maar punten of overwinningen.”

Gut-Behrami leerde deze les zeven jaar geleden. Ze was de titelverdediger toen ze aan het einde van het seizoen haar voorste kruisband scheurde en zich terugtrok uit een duel met Shiffrin om de overall titel van 2016-2017. Deze keer is het de Amerikaanse die geblesseerd is. Shiffrin verwondde haar knie toen ze landde na een sprong en tegen het veiligheidsnet botste tijdens een afdaling in Cortina d’Ampezzo, Italië, 15 dagen geleden.

Gut-Behrami eindigde als tweede in die race en heeft 345 punten behaald in de vier evenementen die Shiffrin heeft gemist sindsdien. Shiffrin zal ook de slalom van zondag in Andorra overslaan, omdat het nog onduidelijk is wanneer ze weer kan racen. Gut-Behrami doet niet mee aan die discipline.

Shiffrin kan haar zesde overall wereldbeker winnen, terwijl Gut-Behrami op jacht is naar haar tweede titel. “Voor de overall World Cup is dit seizoen ons duidelijk gemaakt dat je snel moet zijn en gezond moet blijven. Dat blijft altijd mijn hoogste prioriteit”, aldus Gut-Behrami, die ook aan de leiding stond na het winnen van de seizoensopening in Oostenrijk in oktober.

Veel top skiërs zijn onlangs betrokken geweest bij ernstige crashes en hebben seizoensbeëindigende blessures opgelopen, waaronder Petra Vlhova, Val Grenier en Corinne Suter uit Canada, en Aleksander Aamodt Kilde, Alexis Pinturault en Marco Schwarz op het mannen circuit.

Gut-Behrami verdiende haar overwinning door van de negende positie na de eerste run op te klimmen naar de eerste plaats, met een totale tijd van 1 minuut 59.27 seconden. AJ Hurt, teamgenoot van Shiffrin, eindigde als derde (1:59.42) voor haar eerste podiumplaats in de reuzenslalom.

Gut-Behrami is erg blij met haar overwinning en benadrukt dat het een zware race was. Ze is tevreden met haar prestatie in de tweede run, waarin ze haar fouten van de eerste run wilde rechtzetten. Ze genoot van de mooie baan en is blij dat alles uiteindelijk goed uitpakte.

Met nog 14 races te gaan voordat het seizoen eindigt op 23 maart, is het nog niet zeker hoe het klassement zal veranderen. Maar voor Gut-Behrami blijft haar gezondheid de hoogste prioriteit. Ze hoopt het seizoen blessurevrij af te sluiten en met haar prestaties te laten zien dat ‘geweldig skiën en veilig blijven’ net zo belangrijk is als punten en overwinningen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wie heeft de eerste plaats veroverd in het klassement van de wereldbeker overall voor vrouwen?
Lara Gut-Behrami heeft de eerste plaats in het klassement van de wereldbeker overall voor vrouwen veroverd.

2. Waarom heeft Mikaela Shiffrin de races van dit weekend gemist?
Mikaela Shiffrin heeft de races van dit weekend gemist vanwege een blessure aan haar linkerknie.

3. Hoe heeft Gut-Behrami haar puntentotaal verhoogd?
Met drie opeenvolgende overwinningen heeft Gut-Behrami haar puntentotaal van dit seizoen verhoogd naar 1214 punten.

4. Wanneer heeft Gut-Behrami geleerd dat het vermijden van blessures belangrijk is?
Gut-Behrami heeft zeven jaar geleden geleerd dat het vermijden van blessures belangrijk is nadat ze haar voorste kruisband had gescheurd.

5. Welke andere skiërs zijn onlangs betrokken geweest bij ernstige crashes?
Petra Vlhova, Val Grenier, Corinne Suter, Aleksander Aamodt Kilde, Alexis Pinturault en Marco Schwarz zijn andere skiërs die recentelijk betrokken waren bij ernstige crashes en blessures hebben opgelopen.

6. Wie heeft de reuzenslalom gewonnen?
Lara Gut-Behrami heeft de reuzenslalom gewonnen.

7. Op welke plaats eindigde AJ Hurt in de reuzenslalom?
AJ Hurt eindigde als derde in de reuzenslalom.

8. Wat is de hoogste prioriteit voor Gut-Behrami in de overall World Cup?
De hoogste prioriteit voor Gut-Behrami in de overall World Cup is om snel te zijn en gezond te blijven.

9. Wanneer eindigt het ski-seizoen?
Het ski-seizoen eindigt op 23 maart.

10. Wat zijn enkele voorbeelden van andere crashes in het skiën?
Enkele voorbeelden van crashes in het skiën zijn onder andere die van Petra Vlhova, Val Grenier, Corinne Suter, Aleksander Aamodt Kilde, Alexis Pinturault en Marco Schwarz.

Uitleg van termen:
– Wereldbeker overall: Het klassement dat alle disciplines en races van het ski-seizoen omvat.
– Reuzenslalom: Een discipline in het alpineskiën waarbij de skiërs een reeks poortjes moeten passeren in een vloeiende afdaling op een helling.
– Blesurevrij: Zonder blessures.

Meer informatie:
http://www.fis-ski.com: Officiële website van de internationale skifederatie.
http://www.olympic.org/skiing: Informatie over skiën op de officiële website van de Olympische Spelen.