Hoe je je wintersportuitrusting opbergt als een professional

Afbeelding: Future

Nu het ski- en snowboardseizoen voor de meeste mensen in Noord-Amerika en Europa voorbij is, is het tijd om vooruit te kijken naar alle warmweer-activiteiten die komen gaan, zoals wandelen, fietsen, kamperen en meer. Maar voordat je overschakelt naar avonturen in de warmere maanden, is het belangrijk om je winteruitrusting – inclusief harde en zachte spullen – klaar te maken voor het laagseizoen. Op die manier bescherm je je investering en zorg je ervoor dat alles, van je helm tot je ski’s, in perfecte staat is wanneer de sneeuw weer begint te vallen.

Om advies te krijgen over het opbergen van ski- en snowboarduitrusting in het laagseizoen, sprak ik met Johan Drescher, voormalig skiër bij het Amerikaanse skiteam en huidig manager bij de outdoorwinkel Christy Sports in Arvada, Colorado.

Zorg ervoor dat je je board of ski’s schoonmaakt en klaarmaakt

Dit klinkt misschien als een open deur, maar “je moet zeker al je spullen schoonvegen en schoonmaken na je laatste dag op de berg”, zegt Drescher. Bovendien raadt hij een regelmatig onderhoudsschema aan om je ski’s of board in goede conditie te houden. Dit is vooral belangrijk bij het klaarmaken van je spullen voor opslag buiten het seizoen. “Als je 30 dagen per jaar skiet, moet je je ski’s drie keer per jaar slijpen, ongeveer elke 8 tot 10 dagen skiën of snowboarden,” zegt Drescher. Een andere suggestie is om je board naar een winkel te brengen en dunne laagje wax op de onderkant van je board en ski’s, samen met je randen, aan te brengen ter bescherming.

Was, maak schoon en berg zachte spullen op

Voor items zoals thermisch ondergoed, skisokken en thermoshirts, “zorg ervoor dat alles droog en schoon is voordat je ze opbergt voor de zomer, want dit verlengt de levensduur van je spullen”, zegt Drescher. “Als je een geweldig seizoen hebt gehad en je spullen vies zijn, kun je je spullen wassen en waterdicht maken om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen.” Gebruik echter een wasmiddel en een waterdichte spray die speciaal is ontworpen voor dit doel. Niet alle skihandschoenen kunnen worden gewassen, dus controleer de labels en ga voorzichtig te werk.

Wat is het belang van het schoonmaken en klaarmaken van mijn ski’s of board?
Het schoonmaken en klaarmaken van je ski’s of board is essentieel om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie blijven en goed presteren wanneer het volgende seizoen aanbreekt. Het verwijderen van vuil en het aanbrengen van een beschermende waslaag helpt het materiaal te behouden en voorkomt roest en andere schade.

Hoe vaak moet ik mijn ski’s of board onderhouden?
Het wordt aanbevolen om je ski’s of board ongeveer elke 8 tot 10 dagen skiën of snowboarden te onderhouden. Dit omvat het slijpen van de randen en het aanbrengen van een dunne laag was. Als je 30 dagen per jaar skiet, zou je je ski’s dus ongeveer drie keer per jaar moeten onderhouden.

Hoe kan ik zachte spullen zoals thermisch ondergoed en skisokken opbergen?
Voor zachte spullen zoals thermisch ondergoed en skisokken is het belangrijk om ze schoon en droog op te bergen. Was je spullen indien nodig voordat je ze opbergt en maak ze waterdicht met een spray die speciaal voor dit doel is ontworpen. Controleer altijd de wasinstructies op het label van je skihandschoenen, omdat niet alle handschoenen in de wasmachine kunnen worden gewassen.

Zijn er andere tips om mijn winteruitrusting goed op te bergen?
Ja, naast het schoonmaken en onderhouden van je ski’s of board en het opbergen van zachte spullen, zijn er nog enkele andere tips om je winteruitrusting in goede staat te houden. Bewaar je spullen op een droge en goed geventileerde plaats om schimmel en vochtigheid te voorkomen. Zorg ervoor dat je ze beschermt tegen extreme temperaturen en zonlicht. Berg je uitrusting ook op in een hoes of tas om ze te beschermen tegen stof en krassen.

Waar kan ik meer informatie vinden over het opbergen van ski- en snowboarduitrusting?
Voor meer informatie over het opbergen van ski- en snowboarduitrusting kun je terecht op de website van Christy Sports, de outdoorwinkel waar Johan Drescher werkzaam is. Christy Sports biedt een verscheidenheid aan producten en tips voor het onderhoud en de opslag van wintersportuitrusting.

Zijn er speciale producten die ik kan gebruiken voor het onderhoud en de opslag van mijn wintersportuitrusting?
Ja, er zijn verschillende producten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor het onderhoud en de opslag van wintersportuitrusting. Voor het schoonmaken en waterdicht maken van zachte spullen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van speciale wasmiddelen en sprays. Voor het onderhoud van ski’s en snowboards zijn er producten zoals was, wax en slijpstenen verkrijgbaar. Raadpleeg de website van een betrouwbare outdoorwinkel voor meer informatie over deze producten en waar je ze kunt vinden.