Internationale skiester Catherine “Kasha” Rigby overlijdt na lawine in Kosovo

Catherine “Kasha” Rigby, een internationale skister die bekend stond als de “pionier van extreme telemarkski”, is overleden op 13 februari nadat ze werd meegesleurd door een lawine in een skiresort in Kosovo. Ze was 54 jaar oud.

Volgens Ski Magazine was Rigby aan het skiën in het Ski Center in Brezovica, Kosovo, toen ze vast kwam te zitten in een “kleine lawine” en met hoge kracht tegen bomen botste. Rigby, die in Utah woonde en skiede, overleed aan haar verwondingen nadat ze in bomen werd geveegd, meldde KSL-TV.

Volgens functionarissen was de lawine ongeveer 82 voet breed en 32 voet hoog, zo meldt People.

Kasha Rigby, die vaak werd beschouwd als de beste vrouwelijke telemarkskiër in het universum, heeft met haar prestaties een blijvende impact achtergelaten op de skigemeenschap. Ze maakte de eerste afdalingen in ‘s werelds grootste bergketens en heeft generaties skiërs geïnspireerd. Helaas kwam er een tragisch einde aan haar ski-carrière toen ze op 13 februari 2024 omkwam bij een lawine in Kosovo.

Rigby was op dat moment samen met haar verloofde, Magnus Wolfe Murray, die haar 20 seconden nadat ze werd meegesleept wist te lokaliseren. Ze had interne bloedingen in haar borst en schade aan haar longen opgelopen, meldde het tijdschrift.

Telemarkskiën is een vaardigheid die de elementen van alpineskiën en langlaufen combineert, volgens de Olympische website.

Rigby’s agressieve stijl leverde haar een plaats op bij de Amerikaanse Extreme Championships van 1996, volgens The Salt Lake Tribune. Twee jaar later pronkte ze op de cover van Outside magazine, dat haar “de beste vrouwelijke telemarkskiër in het bekende universum” noemde.

In een artikel zei Rigby: “Alpineskiërs lijken alsof hun voeten in cement vastzitten. Telemarkskiën draait om mobiliteit, ritme en balans. En natuurlijk snelheid. Ik houd ervan om snel te gaan – echt snel.”

Rigby verscheen ook in de film “Cold Fusion” uit 2001 over skiën, meldde The Tribune.

Ze heeft ook primeurs gehad op bergen over de hele wereld, waaronder in Libanon, India, Mongolië en de Baffineilanden, aldus de krant.

“Haar passie voor skiën en avontuurlijke geest hebben vele levens geraakt, en we willen ervoor zorgen dat haar nalatenschap wordt herinnerd met het respect en de bewondering die ze verdient,” zei Eric Henderson, een vriend en eigenaar van een PR-bureau in Boulder, Colorado, in een verklaring.

Rigby werd geboren in Stowe, Vermont, in 1970. Volgens People verhuisde ze naar Crested Butte, Colorado, toen ze 22 was om deel te nemen aan telemarkracen en extreme-skicompetities.

Op 22-jarige leeftijd verhuisde ze naar Crested Butte, Colorado, om deel te nemen aan telemarkskiraces en extreme-skiwedstrijden.

Rigby maakte geschiedenis als één van de drie Amerikaanse vrouwen die een 8.000 meter (meer dan 26.000 voet) hoge top op de Cho Oyu in de Himalaya beskiede, meldde People.

Ze bereikte deze prestatie samen met Hilaree Nelson en Willie Benegas op de berg, de zesde hoogste ter wereld op 26.864 voet, volgens het tijdschrift. De berg bevindt zich op de grens tussen China en Nepal en ligt 12 mijl ten westen van de Mount Everest.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wie was Catherine “Kasha” Rigby?
Catherine “Kasha” Rigby was een internationale skister die bekend stond als de “pionier van extreme telemarkski”. Ze werd geboren in Vermont in 1970 en heeft met haar prestaties een blijvende impact achtergelaten op de skigemeenschap. Helaas is ze op 13 februari 2024 overleden bij een lawine in Kosovo.

2. Wat is er gebeurd met Kasha Rigby?
Kasha Rigby werd meegesleurd door een lawine in het Ski Center in Brezovica, Kosovo. Ze kwam vast te zitten in een “kleine lawine” en botste met hoge kracht tegen bomen. Helaas overleed ze aan haar verwondingen.

3. Wat zijn de afmetingen van de lawine?
De lawine waarin Kasha Rigby werd meegesleurd, was ongeveer 82 voet breed en 32 voet hoog.

4. Wat is telemarkskiën?
Telemarkskiën is een vaardigheid die de elementen van alpineskiën en langlaufen combineert. Het draait om mobiliteit, ritme, balans en snelheid. Volgens de Olympische website combineert telemarkskiën de techniek van alpineskiën met de vrijheid en elegantie van langlaufen.

5. Wat waren de prestaties van Kasha Rigby?
Kasha Rigby stond bekend als de beste vrouwelijke telemarkskiër in het universum. Ze maakte de eerste afdalingen in ‘s werelds grootste bergketens en heeft generaties skiërs geïnspireerd. Ze had primeurs op bergen over de hele wereld, waaronder in Libanon, India, Mongolië en de Baffineilanden.

6. Wat zei Kasha Rigby over telemarkskiën?
In een artikel zei Kasha Rigby: “Alpineskiërs lijken alsof hun voeten in cement vastzitten. Telemarkskiën draait om mobiliteit, ritme en balans. En natuurlijk snelheid. Ik houd ervan om snel te gaan – echt snel.”

7. Wat waren de hoogtepunten van de carrière van Kasha Rigby?
Kasha Rigby maakte geschiedenis als één van de drie Amerikaanse vrouwen die een 8.000 meter hoge top op de Cho Oyu in de Himalaya beskieden. Ze bereikte deze prestatie samen met Hilaree Nelson en Willie Benegas.

8. Wanneer is Kasha Rigby overleden?
Kasha Rigby is op 13 februari 2024 overleden bij een lawine in Kosovo.

Suggested related links: skimagazine.nl