Last Skier Standing: Een Uitdagende Duurwedstrijd in Maine

De deelnemers van Last Skier Standing kunnen altijd onverwachte gebeurtenissen verwachten, maar dit jaar werden ze verrast door een bliksemstorm halverwege het evenement. Het jaarlijkse uithoudingsvermogen evenement, gehouden op Black Mountain of Maine, bracht een uniek uitdaging met zich mee: deelnemers moesten elke uur de 1.200-voet hoge skipiste beklimmen met bergbeklimmingsski’s en dan terug skiën of snowboarden om zich voor te bereiden op de volgende ronde. Het doel was om als laatste skier over te blijven.

De onverwacht warme temperaturen op zaterdag zorgden echter voor een storm halverwege de 30ste ronde. De bergexploitatie moest de skiliften stoppen en de organisatoren riepen alle skiers terug naar de basis, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis van het evenement een ronde werd opgeschort.

William Reed, een software engineer uit Massachusetts, was op dat moment de rest van het veld voor en bijna bovenaan de berg toen de bliksem insloeg en het sein kwam om onmiddellijk af te dalen. Reed besloot er na 75 rondes mee te stoppen, waardoor Justin Lagassey uit New Hampshire nog een extra ronde kon skiën en een nieuw record kon vestigen van 76 rondes – wat zich vertaalt naar ongeveer 223 mijl skiën met een hoogteverschil van 91.000 voet.

Het evenement bracht niet alleen uitputting, maar ook vreugde. Lagassey, een ervaren duuratleet, was goed voorbereid en had zijn eigen hersteltent met voorraden en een lijst van 100 vragen om zijn mededeelnemers te onderhouden. Zijn gedetailleerde spreadsheet omvatte shifts voor zijn teamleden gedurende maximaal 100 uur, met zijn vrouw en 15 maanden oude zoon in de hoofdrol.

Terwijl Lagassey zijn rondes voltooide, roeptoeterde hij zijn mantra: “Nog één ronde!” En zelfs na drie nachten op de berg was hij nog steeds vol enthousiasme en energie.

Hoewel er slechts één winnaar was, hebben veel deelnemers persoonlijke doelen behaald of nieuwe prestaties neergezet. Zo heeft Ilana Jesse een nieuw vrouwelijk record gevestigd met 37 rondes, en Jack Murphy heeft zijn eigen record gebroken door 45 rondes op een splitboard te doen.

Last Skier Standing is elk jaar anders en trekt steeds meer deelnemers aan uit verschillende delen van het land. Het evenement is echter meer dan alleen een wedstrijd; het draait om het uitdagen van jezelf en het opbouwen van een gemeenschap. Als je dan ook nog een record kunt vestigen, is dat een bonus. Het belangrijkste is om te genieten van wat je liefhebt: skiën.

Last Skier Standing: Veelgestelde vragen

1. Wat is Last Skier Standing?
Last Skier Standing is een jaarlijks uithoudingsvermogen evenement dat plaatsvindt op Black Mountain of Maine. Deelnemers beklimmen elke uur een 1.200-voet hoge skipiste met bergbeklimmingsski’s en skiën of snowboarden vervolgens terug naar de basis om zich voor te bereiden op de volgende ronde. Het doel is om als laatste skier over te blijven.

2. Wat gebeurde er tijdens het evenement?
Tijdens het evenement van dit jaar werd het veld verrast door een bliksemstorm halverwege. De warme temperaturen leidden tot een opschorting van het evenement, waarbij de skiliften werden gesloten en alle deelnemers naar de basis werden teruggeroepen.

3. Wie heeft het evenement gewonnen?
Justin Lagassey uit New Hampshire werd de winnaar van dit jaar, nadat hij een nieuw record vestigde van 76 rondes – wat neerkomt op ongeveer 223 mijl skiën met een hoogteverschil van 91.000 voet.

4. Zijn er andere prestaties neergezet tijdens het evenement?
Ja, verschillende deelnemers hebben persoonlijke doelen behaald of nieuwe prestaties geleverd. Ilana Jesse vestigde een nieuw vrouwelijk record met 37 rondes, en Jack Murphy brak zijn eigen record door 45 rondes op een splitboard te doen.

5. Wat is de betekenis van het evenement?
Last Skier Standing is meer dan alleen een wedstrijd. Het draait om het uitdagen van jezelf en het opbouwen van een gemeenschap. Het belangrijkste is om te genieten van skiën.

Gerelateerde links:
Last Skier
Maine Tourism