Natuurlijk skiën in de Julianse Alpen van Slovenië

Wandelend door de Julianse Alpen in Slovenië zou je gemakkelijk de borden naar het Vogel skicentrum kunnen missen en blijven rijden. De kabelbaan en parkeerplaats bevinden zich verscholen in de bossen boven het prachtige Lake Bohinj – een bewuste keuze om het landschap vrij te houden van toeristische drukte en zichtbare skifaciliteiten. Het resultaat is een van de meest natuurlijke skigebieden in Europa.

Vanaf de verborgen ingang in het bos stijgt de kabelbaan naar Vogel en openen de uitzichten zich: bergen die hoog boven je uitstijgen, besneeuwde kerken beneden en het diepblauwe meer dat wegvalt tot het formaat van een plas.

Het kostte slechts enkele minuten om ski’s op te halen bij het verhuurcentrum op de top, waarna ik op weg was, de bochten van de piste volgend, mijn benen die zich aanpassen aan hun eerste afdaling over de winterse helling. Vogel is klein en de meeste pistes zijn rood en blauw – het type waar je met hoge snelheid door de bossen naar beneden suist, genietend van de ongerepte natuur aan beide zijden. De pisteborden zijn allemaal van hout, geen reclameborden of sneeuwkanonnen zijn zichtbaar: het nationale park Triglav van Bohinj staat ze niet toe om milieuredenen. Kunstmatige sneeuw vertraagt de eerste knoppen van de lente en kan het natuurlijke ritme van de berg verstoren.

De Slovenen staan bij hun Balkan-buren bekend als ‘de skiërs’ – een reputatie die ze hebben verdiend tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Sloveense partizanen op ski’s vochten tegen de nazi’s in de Alpen aan de grens met Italië en Oostenrijk. Ook hebben ze een behoorlijk aantal medaillewinnaars in wintersport uit de regio voortgebracht: voormalig Sloveens-Joegoslavisch alpineskiër Jure Franko won regelmatig goud voor het Joegoslavische Olympische team. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo vierden de lokale inwoners door te juichen: “Jure Franko, we houden meer van je dan burek!” (Burek zijn zeer vereerde gevulde filodeegrolletjes; toegeven dat je iets meer liefhebt, is godslastering.)

Het lijkt erop dat de Sloveense bergen qua uiterlijk niet veel zijn veranderd sinds de tijd van de partizanen en Joegoslavië, dankzij het milieubewuste beleid van de parkautoriteiten, die de bouw van grote hotels verbieden. Ze verboden zelfs de bouw van nog een stoeltjeslift in het nabijgelegen Soriška Planina, omdat het de broedplaats van de bedreigde wilde Styriaanse kip zou verstoren.

Het landschap is ook het resultaat van de nauwe band die Slovenen met hun bergen hebben. Soriška Planina en Pokljuka liggen op slechts een uur rijden van de hoofdstad Ljubljana, dus niet iedereen hoeft een hotel in de buurt van de skipistes te hebben – ze springen gewoon in hun auto en gaan een dagje skiën. Bergen maken deel uit van het nationale bewustzijn. “Mensen zorgen voor de bergen omdat het gewoon is wat we allemaal doen,” zei Blaz Kavcic, een vriend uit Ljubljana die graag buiten is en sinds zijn kindertijd skiet.

Aangezien het pas mijn tweede dag op ski’s was na jaren, boekte ik een les om mijn carvingtechniek te verbeteren bij Kavcic van Activity Break, die toeristen en lokale kinderen lesgeeft. Hij vertelde me dat de meeste Slovenen al van jongs af aan skiën, omdat “het een volkssport is, geen elite ding”. De meeste kinderen op de piste die dag scheurden met veel betere stijl langs me heen, tot mijn grote schaamte.

Hoewel skiën duurder is geworden sinds de Joegoslavische tijd, is het nog steeds veel goedkoper dan over de grens in Oostenrijk en Italië. Ik betaalde €42 voor mijn skipas bij Vogel – een weekpas kost €197. Bezoekers kunnen verblijven in betaalbare pensions in de dorpen rond Lake Bohinj, zoals Stara Fužina, op 20 minuten rijden van het Vogel skicentrum, of in milieubewuste hotels zoals Hotel Bohinj en Triglav, die seizoensmenu’s aanbieden en alleen natuurlijke of gerecyclede producten gebruiken. Ik verbleef bij een vriend in Ljubljana, maar nam een avond de tijd om te genieten van het buitenzwembad en de sauna van Hotel Bohinj, perfect voor ontspanning na het skiën.

Gelukkig was de sneeuw uitstekend tijdens mijn reis en scheen de zon fel, maar als de omstandigheden slecht zijn, is er nog steeds genoeg te doen in de buurt. Omdat het klimaatcrisis het skiseizoen onvoorspelbaarder maakt, bieden lokale gidsen van bedrijven zoals Activity Break ook wandelen, fietsen en wilde zwemmen in meren aan.

Een van hun activiteiten is training in langlaufen. Na een paar dagen skiën in Vogel heb ik de langlaufpaden in Pokljuka uitgeprobeerd, een hooggelegen plateau op 20 minuten rijden van de meren Bled en Bohinj. Het is de thuisbasis van het biatlon-trainingscentrum van Slovenië, een sport die langlaufen combineert met schieten. Oorspronkelijk afkomstig uit Scandinavië, werd de sport populair in Slovenië omdat jagen op ski’s voor wild en af en toe zelfs beren al een traditie was. Het Sloveense leger gebruikt het centrum nog steeds om zijn specialistische bergvechters op te leiden.

Na nog een les met Kavcic zoef ik door de bossen en volg ik een deel van de 40 km lange langlaufroute door het nationale park. Het dichte bladerdak van bomen en de recente sneeuwval dempten elk geluid, totdat het pad uitkwam op weiden en een perfecte picknickplek.

De geur van houtrook dreef uit de schoorstenen van huizen verderop in de vallei, van dorpen waar hooi nog met de hand wordt gedroogd in krakkemikkige schuren. Dit is een landschap zoals in Heidi: een beetje Oostenrijks, maar op de een of andere manier ouder, stiller, magischer.

Terwijl andere skigebieden investeren in meer kunstmatige methoden om de afname van de sneeuwval op te vangen, denken ecologen in Bohinj op een andere manier na over hun wintersportseizoen. “We begrijpen de tekenen van de tijd,” zei Klemen Langus, hoofd van de toeristenraad van Bohinj en beleidsmaker in het nationale park. “Voorheen voelde Slovenië zich niet in staat om te concurreren met Oostenrijk of Italië op het gebied van wintersport; we hadden gewoon het geld niet. Maar nu realiseren we ons dat het niet hebben van grote skiresorts en een landschap dat mooi is om naar te kijken, waar de skifaciliteiten aan het zicht zijn onttrokken, een groot voordeel is. Als skiën verdwijnt, hebben we nog steeds de pure natuur.”

Toch heeft Langus hoop dat het skiën zal blijven bestaan. Bohinj organiseert een langlauf festival van 22-25 maart om het 100-jarig jubileum van het nationale park te vieren. In Pokljuka zijn ze druk bezig om sneeuw onder folie en houtsnippers te conserveren voor volgend jaar. De opwarming van de aarde maakt het skiseizoen misschien onvoorspelbaar, maar in Slovenië zijn ze er klaar voor.

Een FAQ-sectie gebaseerd op de belangrijkste onderwerpen en informatie uit het artikel:

Vraag: Wat maakt het Vogel skicentrum in Slovenië zo bijzonder?
Antwoord: Het Vogel skicentrum is verscholen in de bossen boven het prachtige Lake Bohinj, waardoor het landschap vrij blijft van toeristische drukte en zichtbare skifaciliteiten. Dit maakt het een van de meest natuurlijke skigebieden in Europa.

Vraag: Wat zijn de kenmerken van het Vogel skicentrum?
Antwoord: Het Vogel skicentrum is klein en de meeste pistes zijn rood en blauw, ideaal voor skiërs die houden van snelle afdalingen in de bossen. De pisteborden zijn allemaal van hout en reclameborden en sneeuwkanonnen zijn niet zichtbaar vanwege milieuvoorschriften.

Vraag: Wat is de reputatie van Slovenen als het gaat om skiën?
Antwoord: Slovenen staan bekend als ‘de skiërs’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten Sloveense partizanen op ski’s tegen de nazi’s in de Alpen. Slovenië heeft ook een aantal medaillewinnaars voortgebracht in wintersport.

Vraag: Waarom ziet het Sloveense skigebied er nog net zo uit als in de tijd van de partizanen?
Antwoord: Het milieubewuste beleid van de parkautoriteiten staat de bouw van grote hotels en nog meer skiliften niet toe. Dit zorgt ervoor dat het landschap ongerept blijft en vrij van grote ingrepen.

Vraag: Hoeveel kost het skiën in Slovenië vergeleken met omliggende landen?
Antwoord: Skiën in Slovenië is nog steeds veel goedkoper dan skiën in Oostenrijk en Italië. Een weekpas voor het Vogel skicentrum kost €197.

Vraag: Wat zijn de alternatieve activiteiten als de skicondities slecht zijn?
Antwoord: Naast skiën bieden lokale gidsen ook wandelen, fietsen en wilde zwemmen in meren aan. Er zijn ook langlaufpaden in de nabijgelegen Pokljuka om uit te proberen.

Vraag: Wat is langlaufen?
Antwoord: Langlaufen is een sport die langlaufen combineert met schieten. Slovenië heeft een biatlon-trainingscentrum in Pokljuka. Het is populair geworden in Slovenië vanwege de traditie van skiën tijdens de jacht op wild.

Vraag: Wat wordt er gedaan om het skiën in Slovenië te behouden ondanks de klimaatverandering?
Antwoord: Hoewel de opwarming van de aarde het skiseizoen onvoorspelbaarder maakt, denken ecologen in Slovenië op een andere manier na over wintersport. Ze zien het behoud van de natuurlijke omgeving als een groot voordeel en hebben hoop dat het skiën zal blijven bestaan.

Belangrijke termen/jargon:

– Vogel skicentrum: Skigebied in de Julianse Alpen in Slovenië.
– Lake Bohinj: Een prachtig meer dat zich in de buurt van het Vogel skicentrum bevindt.
– Kabelbaan: Een transportmiddel om skiërs en snowboarders naar hoger gelegen gebieden te brengen.
– Pisteborden: Borden die de pistes en hun moeilijkheidsgraden aanduiden.
– Triglav: Nationaal park in Bohinj, Slovenië.
– Styriaanse kip: Een bedreigde vogelsoort in Slovenië.
– Balkan-buren: Aangrenzende landen van Slovenië op het Balkanschiereiland.
– Burek: Een culinair gerecht dat bestaat uit gevulde filodeegrolletjes.
– Carvingtechniek: Een specifieke skitechniek waarbij skiranden worden gebruikt om bochten te maken.
– Skipas: Een ticket dat recht geeft op toegang tot de skiliften en pistes.
– Ljubljana: De hoofdstad van Slovenië.
– Langlaufen: Een vorm van skiën waarbij de skiër zich voortbeweegt op een vlakke ondergrond.
– Biatlon: Een sport die langlaufen en schieten combineert.
– Opwarming van de aarde: Het fenomeen van stijgende temperaturen en klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteiten.

Gerelateerde links:

– <a href="https://www.vogel.si/"Vogel skicentrum: Officiële website van het Vogel skicentrum.
– <a href="https://www.triglav-national-park.si/en/"Nationaal park Triglav: Officiële website van het Triglav Nationaal Park in Slovenië.