Ontdek de Betoverende Schoonheid van Zweeds Lapland

Het is niet verwonderlijk dat backcountry skiërs en splitboarders hun droombestemmingen voor een skireis noemen. Alaska, Japan, British Columbia, de Alpen en de Andes zijn ongetwijfeld populaire keuzes. Maar Zweden? Dat is toch niet interessant, man.

Tot afgelopen voorjaar dacht ik hetzelfde. Maar toen ik afgelopen maart enkele adembenemende lijnen in Zweeds Lapland verkende tijdens een huttocht hoog boven de poolcirkel, veranderde mijn perspectief volledig.

Deze noordelijke bestemming voor backcountry avonturiers biedt niet alleen prachtige, rustige pieken, maar ook schitterende bergen en terrein waarvoor elke omweg in je reisschema de moeite waard is.

Ken je dat gevoel wanneer de herinneringen aan een epische reis van je leven je niet loslaten? Daarom wil ik graag enkele verhalen delen van mijn avonturen op de Zweedse hellingen. Ik zal het hebben over bootpacks, tours, terrein, en ook wat reis- en logistieke inzichten delen. Of je nu van plan bent om een bedevaart naar het land van het noorderlicht te maken, of gewoon open staat voor het idee – geloof me, je moet het doen.

Een welkom in de Arctische Wildernis

De avondlucht werd donker boven het Kebnekaise Massif in Zweden, dus ik trok mijn telefoon tevoorschijn om het moment vast te leggen, terwijl mijn gids Matti Saapunki voorop skiede. Ik maakte een foto, maar mijn vingers bevroren meteen.

De schoonheid van het bergketen werd minder belangrijk toen ik dikke handschoenen aantrok en gezichtsmaskers opdeed. Zelfs de Scandinavische wind stuurde ijzige pijlen door mijn GORE-TEX bescherming.

Het was ook zwaar werken; de aanhoudende wind had de bovenkant van de sneeuwlaag samengeperst tot een broze, piepschuim-achtige korst. Ik denk niet dat ik het ooit zo koud heb gehad tijdens een tocht.

Ik moet toegeven dat ik op dat ijskoude avontuur even twijfelde. Thuis in Tahoe hadden we te maken met een historische winter. Waarom lag ik hier niet comfortabel in mijn eigen huis en genoot ik niet van verse poedersneeuw in mijn achtertuin? Waarom had ik drie vluchten, een busreis en zelfs een rit met een echte slee genomen om op deze afgelegen basis in Zweden te komen?

Maar toen bereikten we de kam, en daar verscheen mijn thuis voor de week: de Tarfala Hut. Gebouwd op een heuvel in de Tarfala Vallei, heeft deze buitenpost een volledig uitgeruste keuken, een buitentoilet, geen stromend water (dat moet je zelf omhoog dragen), en het allerbelangrijkste na een hele dag op de hellingen, een fantastische sauna. Het biedt accommodatie voor maximaal 25 mensen en is een perfecte uitvalsbasis voor verkenningstochten.

De ramen straalden fel, alsof ze de wind trotseerden die door het dal raasde en de omliggende pieken bedekte met sneeuwstormen. Daarom. We haastten ons naar de hut, deden onze uitrusting uit en gingen naar binnen. Een groep splitboarders uit Stranda, begeleid door gids Fred Buttard, wachtte op ons. (Ik arriveerde een dag te laat nadat ik in de Verenigde Staten een splitboardtest moest leiden.)

Gelukkig hadden ze een kom rendierstoofpot voor me bewaard. Na het diner kroop ik in mijn slaapplaats, vol verwachting voor de ochtend die zou komen. Terwijl ik in slaap viel, omringd door het gesnurk van mijn hutgenoten, glimlachte ik en vroeg ik me af welke afdalingen die rusteloze winden voor ons verborgen hadden gehouden.

Wat te verwachten in Zweeds Lapland

Whitney Gilliam geniet van een couloir in de Tarfala Vallei; (foto/Drew Zieff)

De zephyr-wind liet ons die eerste ochtend niet met rust, maar de grijze lucht veranderde in blauw en ik kreeg mijn eerste glimp van de Tarfala Vallei en het Kebnekaise Massif. Mooi klinkt als een zwakke beschrijving. Het gebied was een paradijs voor freeriders. Er waren tientallen rotsachtige toppen met couloirs die naar beneden sneden, met zachte, gletsjerachtige hellingen en uitdagende afdalingen.

Nadat we begonnen te klimmen, zigzagden we door de uitgestrekte vallei over een rollende gletsjer die rechtstreeks uit Alaska of de Alpen leek te komen, en het werd overduidelijk dat er maanden, zo niet seizoenen, aan afdalingen te vinden waren vlak bij de hut.

En het beste van alles? Afgezien van de lijnen die onze groep al had gemaakt, waren er geen sporen of mede-skiërs te bekennen. En we hadden nog maar het topje van de ijsberg van het potentieel van deze vallei ontdekt.

De dagen die volgden waren een van de beste van mijn seizoen, en dat zegt wat. Afgelopen winter was gemakkelijk de beste van mijn leven, met historische omstandigheden in Tahoe, een geweldige heli-trip met Bella Coola Heli Sports in British Columbia, en een reis van mijn leven naar Hokkaido, Japan. Zweden staat zeker bovenaan mijn lijst, met twee bijzondere dagen die me zijn bijgebleven.

Onvergetelijk Terrein, Top-Afdalingen

De eerste dag was ijskoud maar kraakhelder, en we waagden ons aan een paar aangrenzende couloirs. We klommen omhoog door de eerste nauwe chute, maar keerden om nadat er een windhelling ontstond die het risico verhoogde. Nadat we door de nauwe doorgang waren gegaan, genoten we van snelle, vloeiende poederafdalingen in het uitloopgebied.

Een reden waarom ik het echt waardeerde om met Fred Buttard te rijden, is dat hij echt begrijpt hoe je moet snowboarden in de backcountry. Hij zorgt er altijd voor dat hij de overgangen minimaliseert en een efficiënte route navigeert die geschikt is voor splitboarders. Dit is niet altijd het geval, vooral niet voor ouderwetse gidsen die niet gewend zijn om met snowboarders te werken. Ik ben zeker fan, en ik kan niet wachten om deze winter weer met hem op pad te gaan.

Daarna kozen we voor een relaxte, speelse afdaling met windlippen aan de andere kant van de vallei, en klommen we opnieuw omhoog voor een derde afdaling, nu door de naburige chute. We eindigden in een leuke, speelse zone terwijl de zon onderging boven het Kebnekaise Massif.

Kort daarna daalden de temperaturen snel en zochten we de warmte en gezelligheid van de hut op. Net toen we ons klaarmaakten om naar bed te gaan, riep iemand: “Het noorderlicht!” We struikelden allemaal naar buiten, ongevoelig voor de kou. Onze monden vielen open terwijl de kleurrijke lichten dansten en draaiden in de donkere hemel.

Deze noordelijke breedtegraden worden niet gehinderd door lichtvervuiling, en hoewel het noorderlicht nooit gegarandeerd is, is de kans groot dat je het hier zult zien.

Veelgestelde vragen over backcountry skiën in Zweeds Lapland

1. Wat maakt Zweeds Lapland een interessante bestemming voor backcountry skiërs?
Zweeds Lapland biedt prachtige, rustige bergen, adembenemende terreinen en mooie pieken om te verkennen. De afgelegen locatie zorgt ervoor dat er weinig sporen of mede-skiërs te bekennen zijn.

2. Wat zijn enkele hoogtepunten van een backcountry ski-avontuur in Zweeds Lapland?
Hoogtepunten zijn onder andere het verkennen van rotsachtige toppen met couloirs, zachte gletsjerachtige hellingen en uitdagende afdalingen. Daarnaast biedt de regio de mogelijkheid om het noorderlicht te zien, vanwege de afwezigheid van lichtvervuiling.

3. Wat zijn enkele praktische zaken om rekening mee te houden voor een ski-avontuur in Zweeds Lapland?
Het gebied is afgelegen en vereist mogelijk meerdere vluchten en transportmiddelen om er te komen. Het is belangrijk om de nodige uitrusting en bescherming tegen de kou mee te nemen. Ook is het handig om de lokale gidsen en experts op het gebied van backcountry skiën te raadplegen.

4. Wat is een aanbevolen uitvalsbasis tijdens een backcountry ski-avontuur in Zweeds Lapland?
De Tarfala Hut is een aanbevolen uitvalsbasis, gelegen in de Tarfala Vallei. Het biedt accommodatie voor maximaal 25 mensen, een volledig uitgeruste keuken en een sauna.

Belangrijke termen en vakjargon:
– Backcountry skiën: Skiën op ongeprepareerde terreinen, buiten de grenzen van een skipiste.
– Splitboarders: Snowboarders die gebruik maken van een splitboard, een snowboard dat in twee delen kan worden gesplitst om te fungeren als ski’s bij beklimmingen.
– Couloirs: Smalle, steile valleien of kloven in de bergen.
– GORE-TEX: Een materiaal dat waterdicht, winddicht en ademend is, vaak gebruikt in outdoor kleding.
– Noorderlicht: Een natuurlijk fenomeen waarbij licht in verschillende kleuren en vormen wordt weergegeven in de donkere hemel, veroorzaakt door de interactie van zonnewind met de magnetosfeer.

Aanbevolen links:
https://www.swedishlapland.com/ – Officiële website van Zweeds Lapland voor meer informatie over de regio.
https://www.tarfalahuts.com/ – Officiële website van Tarfala Hut voor accommodatie en reisinformatie.