Ontdekkingsreizigers beklimmen en skiën vanaf een onbenoemde piek in Pakistan

In het late voorjaar, nadat het moessonseizoen het Himalayagebied heeft gesloten maar voordat teams naar de 8.000 meter pieken van Pakistan vertrekken, zijn de omstandigheden nog steeds goed genoeg op veel van de lagere pieken voor het beklimmen en skiën. Yannick Boissenot en Julien Herry maakten van beide opties gebruik door een eerste beklimming te doen van een onbenoemde 5.050 meter hoge piek in Gilgit-Baltistan en vanaf de top te skiën.

Het duo maakte gebruik van een kort weervenster in een gebied net ten noorden van de 7.800 meter hoge Rakaposhi. Ze richtten zich op een middelgrote driehoekige piek “aan de voet van de enorme noordelijke wand van Rakaposhi,” schreef Herry in een rapport op zijn Instagram-pagina.
Niet optimistisch
“We waren echt niet optimistisch over de sneeuwlaag de dag voordat we gingen,” schreef Boissenot. “[Het was] behoorlijk eng… maar we waren super gemotiveerd om het te proberen.”
Ondanks de instabiele sneeuw aan de voet van de piek vonden ze goede, stevige omstandigheden op de wand zelf. Ze hadden gepland om een ​​bergkam te bereiken, maar het terrein leek te lawinegevoelig. In plaats daarvan bleven ze omhoog klimmen door de centrale couloir van de piek, die al was samengedrukt door eerdere lawines.
“Helaas eindigde deze couloir 80 meter onder de top, en we moesten een weg vinden over die laatste steile helling,” schreef Herry. “Een lang horizontaal travers naar rechts leidde alleen naar dieper, onstabiele sneeuw. Uiteindelijk vond Yannick een rechtere lijn met minder opgehoopte sneeuw naar de korte, laatste bergkam. Ik haalde hem net in voordat we samen om 8:30 uur de top bereikten.”

“De sfeer is hier gewoon geweldig, midden op de noordelijke zijde van Rakaposhi, intimiderend en fascinerend tegelijkertijd, omgeven door een wereld van ruggen en seracs,” zei Herry. “Ondanks dat we al boven de 5.000 meter zijn, rijst de belangrijkste top van Rakaposhi bijna 3.000 meter boven ons uit!”
Ze skieden naar beneden in uitstekende poedersneeuw.

Na de beklimming besprak het team een geschikte naam met de lokale bevolking. Ze kozen uiteindelijk voor Chota Dumani, wat “Kleine Rakaposhi” betekent.

FAQ:

1. Wat is de hoogte van de piek die Yannick Boissenot en Julien Herry hebben beklommen en geskied?
Antwoord: De piek heeft een hoogte van 5.050 meter.

2. Welke berg bevindt zich in de buurt van de piek die ze hebben beklommen?
Antwoord: De piek bevindt zich aan de voet van de noordelijke wand van Rakaposhi.

3. Waarom waren ze niet optimistisch over de sneeuwlaag?
Antwoord: De sneeuwlaag aan de voet van de piek was instabiel en eng.

4. Waar vonden ze goede en stevige omstandigheden?
Antwoord: Ze vonden goede en stevige omstandigheden op de wand van de piek zelf.

5. Waarom konden ze de geplande bergkam niet bereiken?
Antwoord: Het terrein bleek te lawinegevoelig te zijn, dus besloten ze verder omhoog te klimmen door de centrale couloir van de piek.

6. Hoe bereikten ze uiteindelijk de top van de piek?
Antwoord: Ze vonden een rechtere lijn met minder opgehoopte sneeuw naar de korte, laatste bergkam en bereikten samen om 8:30 uur de top.

7. Wat is de betekenis van de naam “Chota Dumani”?
Antwoord: “Chota Dumani” betekent “Kleine Rakaposhi”.

Definitions:
– Moessonseizoen: Het moessonseizoen verwijst naar de periode van aanhoudende regenval in bepaalde delen van Zuid-Azië, waaronder het Himalayagebied.
– Himalayagebied: Het Himalayagebied is een bergketen in Zuid-Azië die zich uitstrekt over meerdere landen, waaronder Nepal, India, China, Bhutan en Pakistan.
– Gilgit-Baltistan: Gilgit-Baltistan is een administratieve regio in Pakistan, gelegen in het noorden van het land en grenzend aan het Himalayagebied.
– Instabiele sneeuw: Verwijst naar sneeuw waarvan de structuur zwak is en gemakkelijk kan schuiven of lawines kan veroorzaken.
– Bergkam: Een bergkam is de bovenste rand of lijn van een berg.
– Couloir: Een couloir is een smalle, steile vallei tussen bergen of hellingen.
– Seracs: Seracs zijn grote blokken of kolommen ijs die in gletsjers voorkomen.

Related links (main domain):
Himalayan Geographic
Rakaposhi Mountain
Visit Gilgit-Baltistan