Opnieuw een sneeuwstorm op komst voor Utahse skigebieden

Weet je nog die “laatste significante sneeuwstorm” van het seizoen die afgelopen weekend op de skigebieden in Utah viel? Het blijkt dat deze niet zo significant was als verwacht. En het lijkt erop dat dit ook niet de laatste sneeuwstorm was.

Weerkenners voorspellen nu namelijk een enorme sneeuwstorm voor de Wasatch Mountains dit weekend. Tot voor kort was deze storm onder de radar, maar hij kan meer dan een voet sneeuw achterlaten in de bergen. Het grootste deel van de neerslag wordt verwacht op zondag en maandag.

Als we naar de modellen kijken, zou er zelfs één tot twee voet sneeuw kunnen vallen in de hoogste delen”, zegt Evan Thayer, de weervoorspeller voor Utah op OpenSnow.com. Maar Thayer uit wel enige scepsis over deze verwachting. Hij zegt dat de vier skigebieden in Utah die nog open zijn – Brighton, Solitude, Snowbird en Brian Head – waarschijnlijk slechts een voet of minder sneeuw zullen ontvangen.

Dit komt door de grillige aard van lentestormen, zegt Thayer. De straalstromen zijn zwakker in de lente, waardoor stormen kunnen afzwakken. Bovendien kunnen warmere temperaturen leiden tot minder sneeuwval of neerslag in zijn geheel. En wanneer er wel sneeuw valt, is deze vaak natter en zwaarder dan de typische “Greatest Snow on Earth” van Utah.

“Deze tijd van het jaar hebben stormen meer tegenwerkende factoren dan in de winter”, aldus Thayer. “Dus ik ben altijd een beetje sceptisch.”

Stormen in mei en zelfs juni zijn niet ongewoon. Dave Fields, de algemeen manager van Snowbird, zegt dat een van zijn beste poederdagen in de lente op Cinco de Mayo plaatsvond, dat aankomende zondag valt. Thayer voegt eraan toe dat Utah gemiddeld 10-20 centimeter sneeuw ontvangt in mei, meestal in stukjes van 5 centimeter of minder.

Deze storm zal net niet vallen binnen de deadline van 30 april om meegeteld te worden in de officiële seizoenstotalen van sneeuwval in de staat. Alta Ski Area sloot seizoen 2023-24 af met 621 centimeter sneeuw, volgens metingen van het MesoWest-weerstation. Exclusief dit seizoen bedraagt het gemiddelde over tien jaar in dit skigebied in Little Cottonwood Canyon 518 centimeter.

Het sneeuwrijkste gebied in de staat, volgens Thayers Daily Snow-blog, was echter Ben Lomond Peak. Deze berg in het Ogden Valley, nabij Powder Mountain en Snowbasin, had begin april een sneeuw-water equivalent van 54,3 centimeter, wat gelijk staat aan ongeveer 600 centimeter sneeuw. Alta’s equivalent was op dat moment 48,6 centimeter.

Naast sneeuw in de bergen zal deze storm dit weekend ook tot regen leiden in de valleien. Meteoroloog Sam Webber van het National Weather Service verwacht dat de Salt Lake Valley waarschijnlijk meer dan een inch regen zal krijgen dit weekend, terwijl het Ogden Valley mogelijk minder dan een inch krijgt. Als de weerspatronen standhouden – wat net als Thayer onzeker is – kan er begin volgende week mogelijk ook sneeuw vallen in de vallei en de hoger gelegen gebieden.

“Lentedagen zijn vaak momenten waar we veel onzekerheid hebben in de voorspelling”, zegt Webber. “Dit komt doordat er een strijd gaande is tussen de seizoenen. Op dit moment is de winter nog steeds aan de winnende hand.”

Dus in plaats van de storm van het voorjaar zou dit weekendsevenement uiteindelijk slechts een lichte motregen kunnen worden. Thayer zegt dat het deze periode in het skiseizoen moeilijk te voorspellen is tot de vlokken daadwerkelijk vallen.

“Het is waarschijnlijk, nogmaals, de laatste significante storm”, zegt Thayer, “maar dat hebben we vorige keer ook gezegd. En Moeder Natuur heeft de neiging ons belachelijk te maken.”

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat wordt er voorspeld voor de Wasatch Mountains dit weekend?
Weerkenners voorspellen een enorme sneeuwstorm voor de Wasatch Mountains dit weekend, met mogelijk meer dan een voet sneeuw in de bergen.

2. Welke skigebieden zijn nog open in Utah?
De vier skigebieden die nog open zijn in Utah zijn Brighton, Solitude, Snowbird en Brian Head.

3. Waarom kunnen lentestormen afzwakken?
Lentestormen kunnen afzwakken omdat de straalstromen zwakker zijn in de lente en warmere temperaturen kunnen leiden tot minder sneeuwval.

4. Wat zijn de typische kenmerken van sneeuwval in Utah?
De sneeuwval in Utah staat bekend als de “Greatest Snow on Earth”. In de lente kan de sneeuw echter natter en zwaarder zijn dan normaal.

5. Wanneer zijn stormen in mei en juni gebruikelijk in Utah?
Stormen in mei en zelfs juni zijn niet ongewoon in Utah.

6. Wat waren de totale sneeuwvaltotaalcijfers voor dit seizoen in Alta Ski Area?
Alta Ski Area sloot dit seizoen af met 621 centimeter sneeuw, volgens metingen van het MesoWest-weerstation.

7. Welke berg had het meeste sneeuw-water equivalent in Utah?
Ben Lomond Peak in het Ogden Valley had begin april een sneeuw-water equivalent van 54,3 centimeter, wat gelijk staat aan ongeveer 600 centimeter sneeuw.

8. Wat worden de neerslagverwachtingen voor de valleien tijdens deze storm?
De Salt Lake Valley kan waarschijnlijk meer dan een inch regen verwachten tijdens deze storm, terwijl het Ogden Valley mogelijk minder dan een inch krijgt.

9. Kan er mogelijk ook sneeuw vallen in de vallei en hoger gelegen gebieden?
Als de weerspatronen standhouden, is er mogelijk ook sneeuwval in de vallei en hoger gelegen gebieden begin volgende week.

10. Hoe betrouwbaar zijn voorspellingen voor het voorjaarsweer?
Voorspellingen voor het voorjaarsweer zijn vaak onzeker vanwege de strijd tussen de seizoenen, maar op dit moment lijkt de winter nog steeds aan de winnende hand.

Definities:

– Straalstromen: Sterke luchtstromingen op grote hoogte in de atmosfeer die meestal van west naar oost waaien.
– Sneeuw-water equivalent: De hoeveelheid water die vrijkomt wanneer de sneeuw smelt.

Suggesties voor gerelateerde links:

OpenSnow – Een website met uitgebreide weersvoorspellingen en informatie over sneeuwval.
National Weather Service – De officiële website van het National Weather Service met actuele weersinformatie en voorspellingen.