Ouderschap en Avonturen

Parenthood kan soms een dilemma zijn. Je wilt je kinderen een rijk leven geven, vol met dingen die jou maken tot wie je bent. Aan de andere kant moet je als ouder vaak die dingen opzij zetten en je richten op alle kleine details die je haar grijzer maken en rimpels rond je ogen veroorzaken.

Stel je nu voor dat je ook nog eens een wereldklasse skiënd koppel bent.

Dat is het conflict in het hart van The Hagens, een film van Arc’teryx. Het volgt de skiërs Stian Hagen en Andrea Hagen uit Chamonix terwijl ze proberen hun identiteit als avontuurlijke sporters te behouden en tegelijkertijd twee gelukkige, gezonde en evenwichtige kinderen opvoeden. Stian en Andrea maken het gemakkelijk lijken, maar zoals velen weten, is het dat zeker niet.

“We richten ons hier niet op topsporters. Je wilt gewoon dat je kinderen met deze emoties kunnen omgaan. Leren omgaan met teleurstellingen bij wedstrijden en het extreme geluk ervaren als ze het echt, echt goed doen”, deelt Andrea in de eerste paar minuten van de film.

Het is geen verrassing dat de kinderen van de Hagens dol zijn op stoere activiteiten. Aksel Hagen surft, skiet en maakt perfecte salto’s op zijn trampoline, terwijl zijn jongere zusje Camilla “zeker twee favoriete sporten heeft, namelijk skiën en schaatsen. En klimmen.”

“Het is iets waar ik nooit eens aan gedacht had”, legt Stian uit, verwijzend naar het krijgen van kinderen. “Maar toen het gebeurde, ging ik er gewoon mee door en vond het super spannend.”

Dat is een bewonderenswaardige aanpak, aangezien we allemaal helaas wel mensen kennen die zich een beetje (laten we het vriendelijk noemen) geërgerd voelen wanneer hun leven verandert door het ouderschap. Ongetwijfeld is die neiging nog moeilijker te bestrijden wanneer het leven dat je hebt stilgezet, gericht is op jonge, flexibele en adrenaline-gedreven activiteiten. Maar de Hagens gaan ermee om alsof het niets is, en ontdekken dat het geheim is om de verantwoordelijkheden van kinderopvoeding te omarmen in plaats van ervan weg te lopen.

De visuals in de film wisselen tussen gezellige huiselijke scènes en de adembenemend ruige bergen rondom Chamonix. En na de uitdagende dagen van de vroege kinderjaren (Camilla is negen en Aksel 12), kunnen de Hagens nu samen als een gezin avonturen beleven. Dat betekent backcountry tochten, poederdagen in skiresorts en groepstrainingen in de thuisgym.

Maar er is ook emotionele eerlijkheid, even verfrissend voor ons die andere ouders vaak alleen maar onvervalste vreugde zien uiten over hun veranderde leven. Dit is een subtiel iets en iets waar de film niet voor terugschrikt.

“Ik had moeite, vooral in het begin. Ik denk dat het gewoon ging om het besef dat mijn leven zou veranderen en dat ik niet meer op hetzelfde niveau zou kunnen skiën”, merkt Andrea op. “Het kostte me wat tijd om te leren, te beseffen en te accepteren dat mijn leven zou veranderen. Maar toen ik dat eenmaal deed, was het goed. Maar dat kostte wel wat tijd.”

Er is ook het idee van risicobeoordeling en -beheer, wat een extra laag krijgt wanneer je kinderen thuis hebt.

“Ik begreep dat ik tijdens mijn carrière veel gevaarlijke situaties heb meegemaakt,” zegt Andrea terwijl beelden te zien zijn van haar verwikkeld in een enorme lawine. “Ondanks dat ik heb geprobeerd om zoiets te verwerken, heb je het nog steeds in je achterhoofd.”

“Er valt een les te leren. Misschien gingen we te ver”, besluit ze.

Je zult de film moeten bekijken om erachter te komen hoe de Hagens uiteindelijk deze tegenstrijdige concepten in evenwicht hebben gebracht. En je zult er geen spijt van hebben. Met slechts 20 minuten verpakt de korte film adembenemende vergezichten, liefdevolle familie-interacties, onweerstaanbaar schattige kinderen van Andrea en Stian, en een genuanceerde discussie over wat het betekent om zowel een ouder als een topsporter te zijn.

Veelgestelde vragen (FAQ) over The Hagens: Ouderschap en Topsport

1. Wat is het conflict in de film The Hagens?
In de film The Hagens, een film van Arc’teryx, wordt het conflict verkend tussen het behouden van de identiteit als avontuurlijke sporters en het opvoeden van gelukkige en evenwichtige kinderen.

2. Wie zijn Stian Hagen en Andrea Hagen?
Stian Hagen en Andrea Hagen zijn skiërs uit Chamonix die tevens ouders zijn. Ze proberen hun passie voor avontuurlijke sporten te behouden terwijl ze hun kinderen opvoeden.

3. Wat willen Stian en Andrea dat hun kinderen leren?
Ze willen dat hun kinderen leren omgaan met emoties, zowel teleurstellingen bij wedstrijden als extreme vreugde wanneer ze goed presteren.

4. Wat voor activiteiten doen de kinderen van de Hagens graag?
Aksel Hagen surft, skiet en maakt salto’s op zijn trampoline. Camilla, zijn jongere zusje, houdt van skiën, schaatsen en klimmen.

5. Hoe reageerde Stian op het krijgen van kinderen?
Stian vond het spannend en ging er gewoon mee door, ook al had hij er nooit eerder aan gedacht.

6. Hoe gaan de Hagens om met het ouderschap in combinatie met hun passie voor topsport?
In plaats van ervan weg te lopen, omarmen de Hagens de verantwoordelijkheden van kinderopvoeding. Ze ontdekken dat het mogelijk is om als gezin avonturen te beleven en tegelijkertijd hun passie voor topsport te behouden.

7. Wat wordt er getoond in de film The Hagens?
De film toont zowel gezellige huiselijke scènes als adembenemend ruige bergen rondom Chamonix. Het laat zien dat de Hagens als gezin avonturen kunnen beleven, zoals backcountry tochten, poederdagen in skiresorts en groepstrainingen in de thuisgym.

8. Is er ook ruimte voor emotionele eerlijkheid in de film?
Ja, de film toont ook de emotionele uitdagingen die ouderschap met zich meebrengt, zoals het accepteren van veranderingen in het leven en het omgaan met risicobeoordeling en -beheer.

9. Hoe hebben de Hagens tegenstrijdige concepten in evenwicht gebracht?
Om erachter te komen hoe de Hagens uiteindelijk deze tegenstrijdige concepten in evenwicht hebben gebracht, moet je de film bekijken.

Klik hier om Arc’teryx te bezoeken voor meer informatie over The Hagens.