Skiën in Californië wordt steeds gevaarlijker: waar ligt de schuld?

In Californië lijken de skipistes van de grote resorts steeds drukker te worden. Bovendien nemen de ongevallen op de hellingen toe. Maar waar ligt de schuld? Volgens ski-patrouilleurs, medisch personeel en ziekenhuismedewerkers in de bergstadjes wijzen verschillende factoren naar de oorzaak.

Ten eerste is er volgens hen sprake van toenemende roekeloosheid op de pistes, met name na de pandemie. Dit gedrag wordt vaak verergerd door het gebruik van potgummies en hallucinogene paddenstoelen, of het overmatig drinken van alcohol voordat men de pistes betreedt.

Een andere factor is dat skiërs zo gefocust zijn op het maken van selfies en het opnemen van video’s voor hun sociale media, dat ze zich niet bewust lijken te zijn van wat er om hen heen gebeurt. Ze gaan zelfs buiten hun grenzen om de perfecte foto te krijgen. Een klassieke fout is het nemen van de gondel naar de 3360 meter hoge top van Mammoth om een ​​selfie te maken met het iconische wegwijzerbord, om er vervolgens achter te komen dat er geen gemakkelijke weg naar beneden is.

Niet alleen het aantal ongevallen neemt toe, maar ook de ernst ervan. Arts Kyle Howell heeft op een drukke vrijdagdienst in maart vier patiënten gezien die met spoed van de skipistes naar het ziekenhuis werden gebracht, waarvan twee met lucht in hun borstholte rond hun hart. Hij heeft uren “het gezicht gerepareerd” van een kind dat tegen een boom was gebotst. Volgens Howell had hij normaal gesproken niet met zoveel ernstige gevallen tegelijk te maken. De blessures waren herkenbaar: minstens twee patiënten met doorboorde longen waren niet zelf gevallen, maar waren van achteren aangereden door skiërs of snowboarders die buiten controle waren.

Bovendien draagt de snelle uitbreiding van terreinparken bij aan het risico. Vroeger zouden ski-patrouilleurs kleine zelfgemaakte ramps langs de skipistes met scheppen vernietigen en dreigen met het inbeslagname van liftkaarten. Tegenwoordig bouwen resorts zelf massieve ramps en gigantische halfpipes voor de acrobatische sprongen die je ziet tijdens de Olympische Spelen. Deze spectaculaire faciliteiten verleiden onervaren mensen om sneller, hoger en verder te gaan, met voorspelbare resultaten.

Tot slot is er de combinatie van skiën en feesten die altijd al hand in hand leken te gaan. Maar volgens verpleegkundige Caitlin Crunk van het Mammoth Hospital is skiën een sport die fijne motoriek en redelijke beperking vereist. Ze begrijpt niet waarom iemand dronken zou willen skiën. “Je bent als een 48 kilometer per uur wapen, bommend de heuvel af met, in feite, zwaarden aan je voeten”, aldus Crunk. “Dat is gewoon vragen om problemen.”

Om te voorkomen dat het skiën in Californië nog gevaarlijker wordt, moeten skiërs en snowboarders meer verantwoordelijkheid nemen voor hun veiligheid en die van anderen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de omgeving, grenzen te respecteren en niet roekeloos gedrag te vertonen op de pistes. Alleen dan kunnen we echt genieten van de prachtige berglandschappen die Californië te bieden heeft.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

1. Waarom lijken de skipistes in Californië steeds drukker te worden?
Volgens ski-patrouilleurs, medisch personeel en ziekenhuismedewerkers in de bergstadjes zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de toenemende drukte op de skipistes. Deze factoren omvatten toenemende roekeloosheid, het gebruik van drugs en alcohol, en de focus op het maken van selfies en video’s voor sociale media.

2. Welke rol spelen potgummies en hallucinogene paddenstoelen in het gedrag op de skipistes?
Het gebruik van potgummies en hallucinogene paddenstoelen kan het roekeloze gedrag op de pistes verergeren. Skiërs die deze middelen gebruiken, kunnen meer risico’s nemen en minder bewust zijn van hun omgeving, wat kan leiden tot ongevallen.

3. Waarom zijn skiërs gefocust op het maken van selfies en video’s op de skipistes?
Skiërs zijn vaak zo bezig met het vastleggen van foto’s en video’s voor hun sociale media, dat ze zich niet bewust lijken te zijn van wat er om hen heen gebeurt. Ze gaan zelfs buiten hun grenzen om de perfecte foto te krijgen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

4. Wat zijn enkele voorbeelden van ernstige ski-ongevallen in Californië?
Artsen en medisch personeel hebben melding gemaakt van ski-ongevallen waarbij patiënten lucht in hun borstholte rond het hart hadden. Daarnaast hebben skiërs ernstige verwondingen opgelopen door botsingen met bomen of doordat ze werden aangereden door skiërs of snowboarders die buiten controle waren.

5. Wat is de rol van terreinparken in het verhoogde risico op ski-ongevallen?
De snelle uitbreiding van terreinparken draagt bij aan het risico op ski-ongevallen. Deze parken hebben massieve ramps en gigantische halfpipes die onervaren skiërs verleiden om gevaarlijke sprongen te maken.

6. Waarom is het combineren van skiën en feesten riskant?
Skiën is een sport die fijne motoriek en redelijke beperking vereist. Dronken of onder invloed zijn tijdens het skiën kan leiden tot onverantwoordelijk gedrag en gevaarlijke situaties.

Gerelateerde links:
skiresorts.com
ski.com
skimag.com
skimagazine.nl