Twee Dodelijke Lawines Kosten Levens in de Rocky Mountains

In de afgelopen 48 uur zijn er opnieuw twee doden gevallen als gevolg van lawines in de Rocky Mountains. Een snowmobiler en een skiër kwamen om het leven in afzonderlijke lawines. De meest recente tragedie vond plaats tijdens het weekend, toen een skiër in Colorado werd bedolven onder een lawine in het Anthracite Range-gebied. De lawine raasde over een helling en ving de skiër in zijn pad, zo meldt het Colorado Avalanche Information Center (CAIC).

De skiër overleed op zondag tijdens het skiën. Ondanks dat mensen die met hem aan het skiën waren erin slaagden hem te lokaliseren en uit het lawinesneeuw te bevrijden in een gebied dat lokaal bekend staat als de “Speeltuin”, ten oosten van de Ohio Peak en ten zuidwesten van Crested Butte, stierven ze uiteindelijk aan de verwondingen die ze opliepen door deze natuurlijke ramp.

Forecasters van het centrum zouden op maandag het ongevalsonderzoek ter plaatse voortzetten om de oorzaak van het incident te achterhalen.

Twee dagen eerder in Wyoming veroorzaakten twee sneeuwscooters een lawine waarbij een van de bestuurders omkwam, zo meldde CAIC. Het fatale ongeval vond plaats toen het duo langs het onderste deel van een oostwaarts gelegen helling in Haskins Creek, ten westen van Battle Pass in het Sierra Madre-gebergte, reed.

“De lawine brak twee tot acht voet diep en was zeer breed,” aldus de functionarissen, en beide bestuurders werden bedolven onder het sneeuw. Een van de slachtoffers wist uit het bewegende puin te komen en zag dat de andere sneeuwscooterrijder gedeeltelijk bedolven was, met zijn voeten omhoog en zijn hoofd onder het puin.
De rijder groef zijn partner uit en voerde reanimatie uit, maar de persoon overleed niet.

Tot nu toe, in het seizoen 2023-2024, zijn er volgens CAIC zeven dodelijke slachtoffers gevallen door lawines in de Verenigde Staten, waaronder vier skiërs, een snowboarder, een snowmobiler en een andere persoon die in de baan van een lawine terechtkwam.

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van lawines blijft een zorgwekkend feit. Lawineveiligheid blijft daarom een belangrijk aandachtspunt voor avonturiers en liefhebbers van wintersport. Zorgvuldige planning, het volgen van waarschuwingen van de autoriteiten en het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen kan levens redden in deze gevaarlijke omgeving.

FAQ

1. Wat is er gebeurd in de Rocky Mountains in de afgelopen 48 uur?
Twee mensen zijn om het leven gekomen door lawines in afzonderlijke incidenten: een skiër in Colorado en een snowmobiler in Wyoming.

2. Waar vond de meest recente tragedie plaats?
De meest recente tragedie vond plaats in het Anthracite Range-gebied in Colorado.

3. Wat meldt het Colorado Avalanche Information Center (CAIC)?
Het CAIC meldt dat de skiër werd bedolven onder een lawine in het Anthracite Range-gebied.

4. Waar vond het fatale ongeval in Wyoming plaats?
Het fatale ongeval vond plaats in Haskins Creek, ten westen van Battle Pass in het Sierra Madre-gebergte.

5. Hoe diep brak de lawine in Wyoming en hoe breed was deze?
De lawine brak twee tot acht voet diep en was zeer breed.

6. Hoeveel dodelijke lawineongevallen zijn er gemeld in het seizoen 2023-2024 in de Verenigde Staten?
Er zijn tot nu toe zeven dodelijke slachtoffers gemeld als gevolg van lawines in het seizoen 2023-2024 in de Verenigde Staten.

7. Wat wordt benadrukt als belangrijk aandachtspunt in relatie tot lawines?
Lawineveiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt voor avonturiers en liefhebbers van wintersport.

Belangrijke termen en jargon:
– Lawine: een plotselinge en snelle stroom van sneeuw, ijs en rotsen bergafwaarts.
– Snowmobiler: een persoon die gebruikmaakt van een motorisch aangedreven voertuig om over sneeuw of ijs te rijden.
– Skiër: een persoon die de wintersport beoefent waarbij men op ski’s over sneeuw of ijs glijdt.
– Forecasters: personen die weersvoorspellingen doen en analyses maken van de sneeuwcondities en lawinegevaar.

Gerelateerde links:
wintersport.nl
anwb.nl – wintersport