Veiligheid van skiërs in gevaar door uitspraak rechtbank

Een recente uitspraak van de rechtbank kan de beschikbaarheid van recreatiemogelijkheden bedreigen. In maart 2022, aan het einde van de dag, maakte de 16-jarige Annie Miller zich klaar voor een routine skilift rit in Crested Butte, Colorado. Helaas kon ze niet goed gaan zitten en gleed ze eraf. Ze probeerde zich vast te houden, maar viel uiteindelijk 9 meter naar beneden op de harde besneeuw, met als gevolg gebroken ruggenwervels, een gekneusd hart, een gescheurde lever en beschadigde longen. Als gevolg van het ongeval is ze verlamd en zal ze nooit meer kunnen lopen.

De familie besloot Crested Butte en de eigenaar, Vail Resorts, aan te klagen met als argument dat zij “bewust en roekeloos de veiligheid van Annie hebben genegeerd” toen ze nalieten om de skilift te stoppen. De rechtszaak werd echter in december 2022 verworpen door de rechtbank van Broomfield County, omdat de familie een aansprakelijkheidsverklaring had ondertekend. Nu hebben ze beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof van Colorado.

In het algemeen biedt de Coloradese Ski Safety Act skigebieden een breed scala aan bescherming tegen rechtszaken die worden aangespannen door gewonde skiërs. Skiërs gaan ervan uit dat ze verantwoordelijk zijn voor de “inherente gevaren en risico’s van het skiën”, en het maximale bedrag dat een skiër kan ontvangen bij een rechtszaak tegen een skigebied is beperkt tot $250.000. Echter, deze wetgeving beperkt de bescherming voor skigebieden als een skiër kan aantonen dat er sprake was van grove nalatigheid of roekeloos gedrag.

De zaak van de familie Miller zal deze week worden behandeld door het Hooggerechtshof van Colorado. Ze verzoeken de rechtbank om mee te nemen of een skigebied in Colorado contractuele immuniteit kan creëren voor de wettelijke zorgplicht in een contract dat deel uitmaakt van een skipaspas. Vail Resorts beweert dat de Epic Pass-overeenkomst die de familie Miller heeft ondertekend, stelt dat gasten “fysieke behendigheid en kennis moeten hebben om veilig in en uit skiliften te stappen”, waardoor ze beschermd worden tegen aansprakelijkheid. De claim van grove nalatigheid ligt nog steeds bij de rechtbank van Broomfield County, maar is gepauzeerd in afwachting van de uitkomst van het beroep bij het hoogste gerechtshof van de staat.

De beslissing van het Hooggerechtshof van Colorado kan verstrekkende gevolgen hebben voor de miljoenen mensen die elk jaar Colorado skiënagebieden bezoeken. Verschillende groepen hebben zich bij de zaak aangesloten ter verdediging van Crested Butte en Vail Resorts, waaronder de National Ski Areas Association (NSAA), de Colorado Ski Country USA-handelsorganisatie, het Colorado Camps Network en de Colorado River Outfitters Association.

Statistisch gezien is het nemen van een skilift ongeveer 10 keer veiliger dan autorijden. Volgens de NSAA zijn er sinds 1973 32 dodelijke ongevallen geweest met skiliften. Gedurende meer dan 50 jaar hebben skiërs 18,3 miljard keer gebruik gemaakt van skiliften, waarbij ze 9,2 miljard mijl hebben afgelegd. Dat komt neer op 0,142 sterfgevallen per 100 miljoen mijl die zijn afgelegd met skiliften.

Het doel van de Colorado Safety Act is het vaststellen van redelijke veiligheidsnormen voor het exploiteren van skigebieden. In dit geval heeft de Colorado Trial Lawyers Association gevraagd om zich bij de eisers aan te sluiten in hun argumentatie tegen het gebruik van aansprakelijkheidsverklaringen door skigebieden om verantwoordelijkheid te ontlopen voor ongevallen met skiliften. Hoe de uitspraak ook uitpakt, het zal belangrijk zijn voor iedereen die van plan is om in Colorado of mogelijk in de rest van het land te skiën.

Een FAQ-sectie gebaseerd op de belangrijkste onderwerpen en informatie in het artikel:

V: Wat is er gebeurd in de rechtszaak van de familie Miller?
A: In maart 2022 viel de 16-jarige Annie Miller van een skilift in Crested Butte, Colorado en raakte ernstig gewond. De familie heeft Crested Butte en de eigenaar, Vail Resorts, aangeklaagd wegens nalatigheid, maar de rechtszaak werd verworpen vanwege een door de familie ondertekende aansprakelijkheidsverklaring. Ze hebben beroep aangetekend.

V: Wat beschermt de Coloradese Ski Safety Act?
A: De Coloradese Ski Safety Act biedt skigebieden bescherming tegen rechtszaken van gewonde skiërs. Skiërs gaan ervan uit dat ze verantwoordelijk zijn voor de inherente gevaren van het skiën. De maximale schadevergoeding bij een rechtszaak tegen een skigebied is beperkt tot $250.000, tenzij er sprake was van grove nalatigheid of roekeloos gedrag.

V: Wat is het argument van de familie Miller tegen Vail Resorts?
A: De familie Miller beweert dat Vail Resorts “bewust en roekeloos” de veiligheid van Annie heeft genegeerd door de skilift niet te stoppen. Ze vechten ook aan dat de aansprakelijkheidsverklaring die ze hebben ondertekend hen zou beschermen.

V: Welke gevolgen kan de uitspraak van het Hooggerechtshof van Colorado hebben?
A: De beslissing kan gevolgen hebben voor de miljoenen mensen die Colorado skiën bezoeken. Het kan bepalen of skigebieden contractuele immuniteit kunnen creëren voor hun wettelijke zorgplicht met behulp van aansprakelijkheidsverklaringen.

V: Hoe veilig zijn skiliften volgens statistieken?
A: Statistisch gezien is het nemen van een skilift ongeveer 10 keer veiliger dan autorijden. Sinds 1973 zijn er 32 dodelijke ongevallen gebeurd met skiliften, terwijl skiërs miljarden keren gebruik hebben gemaakt van skiliften.

Belangrijke termen:
1. Skigebied – Een gebied dat speciaal is ontworpen en ingericht voor skiën en gerelateerde wintersportactiviteiten.
2. Aansprakelijkheidsverklaring – Een juridisch document waarin een persoon afstand doet van het recht om schadevergoeding te zoeken voor eventuele ongevallen of letsel.

Gerelateerde links:
National Ski Areas Association (NSAA)
Colorado Ski Country USA
Colorado River Outfitters Association