Canadese skiër Valerie Grenier is vastbesloten om terug te keren naar de pistes

De Canadese alpineskiër Valerie Grenier heeft verklaard dat ze vastbesloten is om terug te keren naar de pistes, maar dat ze niet weet wanneer dat zal gebeuren. Grenier sprak voor het eerst met verslaggevers via Zoom sinds haar vreselijke crash tijdens de World Cup super-G-race in Cortina d’Ampezzo op 28 januari. Vanwege de ernst van haar blessures kon ze geen tijdschema geven voor haar terugkeer.

Grenier scheurde haar voorste kruisband (ACL) en gedeeltelijk haar binnenste knieband (MCL), maar het is nog niet duidelijk of haar MCL gerepareerd moet worden. Daarnaast heeft ze mogelijk ook iets aan haar meniscus. Vanwege het metaal in haar been van een eerdere blessure kon dit niet goed worden vastgesteld op de MRI-scan. Dit beïnvloedt de duur van haar revalidatie en wat er verder gaat gebeuren.

Dit is niet de eerste ernstige crash in de carrière van Grenier. In februari 2019 brak ze haar rechterbeen op vier plaatsen en haar rechterenkel tijdens een training in het Zweedse Are, met een snelheid van ongeveer 130 kilometer per uur.

Naast de ACL- en MCL-blessures die ze op 28 januari opliep, brak Grenier ook haar bovenarm. Hiervoor werd ze geopereerd op 31 januari in Innsbruck, Oostenrijk, voordat ze op 3 februari terugkeerde naar haar thuisplaats St. Isidore, Ontario.

Grenier staat nu op het punt een knieoperatie te ondergaan. Door de recente schouderoperatie is de revalidatie van haar schouder echter nog onduidelijk. Het is mogelijk dat ze een rolstoel nodig heeft, aangezien ze niet op krukken kan lopen vanwege haar schouderblessure.

Grenier behaalde twee dagen voor de crash een derde plaats in de afdaling, wat haar eerste afdalingsmedaille in haar World Cup-carrière opleverde. In totaal heeft Grenier tot nu toe vier medailles behaald op de World Cup, waarvan ze recentelijk op 6 januari goud won in de reuzenslalom in Kranjska Gora, Slovenië.

Hoewel Grenier erkent dat het drukke schema van de World Cup bijdraagt aan vermoeidheid bij haarzelf en haar mede-athleten, blijft ze optimistisch en wijst ze haar situatie toe aan de willekeur van topsport.

“Ik denk dat het vooral pech is,” aldus Grenier over haar crash. “Blessures gebeuren. Het hoort bij onze sport. We nemen veel risico. Dus het is gewoon onderdeel van het spel, helaas.”

Grenier is echter vastberaden om door te blijven gaan en risico’s te nemen. Na haar crash in 2019 richtte ze zich eerst op de langzamere reuzenslalom-wedstrijden tijdens haar herstel, voordat ze zich weer op de snellere disciplines zoals afdaling en super-G richtte. Grenier gelooft dat ze, dankzij haar ervaring, de mentale storm die deze crash met zich meebrengt aankan.

“Ik zal me in het begin opnieuw richten op de reuzenslalom, omdat het gemakkelijker is om je daarop te concentreren qua techniek. Maar ik ben ook van plan om weer snelheidswedstrijden te doen,” aldus Grenier over haar toekomstplannen. “Technisch gezien ben ik veel beter geworden sinds mijn vorige blessure, en dat helpt enorm bij de snelheid. Ik denk niet dat dat voor mij een groot probleem zal zijn. Ik heb het geaccepteerd. En ik wil zeker terugkeren naar de snelheidswedstrijden.”

FAQ:

1. Wat is er gebeurd met Valerie Grenier tijdens de World Cup super-G-race in Cortina d’Ampezzo op 28 januari?
Valerie Grenier heeft een vreselijke crash gehad tijdens de race waarbij ze haar voorste kruisband (ACL) en gedeeltelijk haar binnenste knieband (MCL) scheurde. Ze brak ook haar bovenarm.

2. Kan Valerie Grenier aangeven wanneer ze terug zal keren naar de pistes?
Nee, Grenier kon geen tijdschema geven voor haar terugkeer vanwege de ernst van haar blessures.

3. Heeft Valerie Grenier een eerdere blessure gehad?
Ja, in februari 2019 brak ze haar rechterbeen op vier plaatsen en haar rechterenkel tijdens een training in het Zweedse Are.

4. Welke operatie moet Valerie Grenier nog ondergaan?
Grenier staat op het punt een knieoperatie te ondergaan.

5. Wat beïnvloedt de duur van de revalidatie van Valerie Grenier?
Het metaal in haar been van een eerdere blessure bemoeilijkt het vaststellen van eventuele schade aan haar meniscus, wat de duur van haar revalidatie beïnvloedt.

6. Hoeveel medailles heeft Valerie Grenier tot nu toe behaald op de World Cup?
Grenier heeft tot nu toe vier medailles behaald op de World Cup.

7. Welke wedstrijden wil Valerie Grenier in de toekomst weer doen?
Grenier wil zich weer richten op de reuzenslalom en snelheidswedstrijden, zoals afdaling en super-G.

Jargon:

– ACL: anterior cruciate ligament (voorste kruisband)
– MCL: medial collateral ligament (binnenste knieband)
– MRI-scan: magnetic resonance imaging-scan
– World Cup: Wereldbeker
– Reuzenslalom: een discipline in het alpineskiën waarbij de skiërs tussen de poorten slalomachtige bochten maken op een steiler parcours dan bij de slalom
– Afdaling: een discipline in het alpineskiën waarbij de skiërs een steile schuine helling afdalen met hoge snelheden

Link:

FIS Alpine Skiën (website van de Internationale Ski Federatie over alpineskiën)