De Canadese skiër Marie-Michèle Grenier zal binnenkort een knieoperatie ondergaan na een zware val tijdens een training. Grenier liep hierbij een beschadigde voorste en achterste kruisband (ACL en MCL) op, evenals een gebroken schouder (humerus). De precieze revalidatietijd is nog onbekend vanwege eerdere blessures en de aanwezigheid van metaal in haar been.

De 27-jarige Grenier brak eerder haar rechterbeen op vier plaatsen, evenals haar rechterenkel, tijdens een training in Zweden in februari 2019. Dit keer heeft ze ook een schouderblessure opgelopen, wat haar revalidatieproces beïnvloedt. Grenier weet nog niet of ze meteen mag steunen op haar knie en ze moet mogelijk een rolstoel gebruiken vanwege haar schouderblessure.

Desondanks blijft Grenier positief en ziet ze haar val als een onderdeel van de sport. Skiën is een risicovolle sport met een grote kans op blessures, maar Grenier is vastbesloten om terug te keren naar de topsnelheden van het afdalen. Na haar vorige blessure heeft ze zich gefocust op de reuzenslalom om vervolgens terug te keren naar het afdalen en de super-G. Grenier gelooft dat haar technische vaardigheden zijn verbeterd sinds haar vorige blessure, waardoor ze sterker dan ooit is.

Hoewel het drukke World Cup-schema vermoeidheid bij Grenier en andere atleten kan veroorzaken, ziet ze het als een kwestie van pech en willekeur in de topsport. Grenier is vastberaden om door te gaan en blijft de risico’s nemen die bij haar sport horen. Ze kijkt er zelfs naar uit om weer op topsnelheid te skiën.

De knieoperatie van Grenier is aanstaande en zal bepalen hoe lang haar revalidatie zal duren. Ondanks de onzekerheid blijft Grenier gemotiveerd en vastbesloten om terug te keren naar haar sport op het hoogste niveau.

Dit verslag van The Canadian Press werd voor het eerst gepubliceerd op 9 februari 2024.

Veelgestelde vragen

1. Wat voor blessures heeft Marie-Michèle Grenier opgelopen tijdens haar val tijdens een training?
Marie-Michèle Grenier heeft een beschadigde voorste en achterste kruisband (ACL en MCL) opgelopen, evenals een gebroken schouder (humerus).

2. Hoe lang zal de revalidatie van Marie-Michèle Grenier duren?
De precieze revalidatietijd is nog onbekend vanwege eerdere blessures en de aanwezigheid van metaal in haar been.

3. Heeft Marie-Michèle Grenier eerder blessures gehad?
Ja, Marie-Michèle Grenier heeft eerder haar rechterbeen op vier plaatsen gebroken, evenals haar rechterenkel tijdens een training in Zweden in februari 2019.

4. Zal Marie-Michèle Grenier direct kunnen staan op haar knie na de operatie?
Het is nog niet bekend of Grenier direct kan staan op haar knie. Ze kan mogelijk een rolstoel moeten gebruiken vanwege haar schouderblessure.

5. Hoe blijft Marie-Michèle Grenier gemotiveerd ondanks haar blessures?
Ondanks haar blessures blijft Grenier positief en ziet ze haar val als een onderdeel van de sport. Ze is vastbesloten om terug te keren naar de topsnelheden van het afdalen en gelooft dat haar technische vaardigheden zijn verbeterd sinds haar vorige blessure.

Belangrijke termen/jargon:

1. ACL: Voorste kruisband (Anterior Cruciate Ligament)
– Een belangrijke ligament in de knie die stabiliteit biedt.

2. MCL: Achterste kruisband (Medial Collateral Ligament)
– Een ligament aan de binnenkant van de knie dat helpt bij het stabiliseren van de knie.

3. Revalidatie: Het proces van herstel en het terugkrijgen van kracht en functie na een blessure of operatie.

4. Metaal: Materialen zoals pinnen, platen of schroeven die tijdens een operatie worden gebruikt om breuken te stabiliseren.

Gerelateerde links:
Ski Canada
FIS – International Ski Federation