Canadezen Sam Hendry en Anna Parent gooien hoge ogen op eerste dag van Canmore World Cup

Op de eerste dag van de Canmore World Cup waren de snelste Canadezen de lokale atleten Sam Hendry en Anna Parent, die hun expertkennis van de Canmore Nordic Centre trails in hun voordeel wisten te gebruiken ten opzichte van de rest van het veld.

Tijdens de 15km massastart vrije stijl op vrijdag (9 februari) eindigde Hendry met een persoonlijk record op de 30e plaats in de mannenrace. Parent, die haar World Cup-debuut maakte, eindigde als 41e bij de vrouwen.

De gouden medailles gingen naar Jessie Diggins uit de Verenigde Staten bij de vrouwenrace en naar Simen Hegstad Krueger uit Noorwegen bij de mannenrace.

Hendry, 24 jaar oud, zei dat hij continu in staat was om “moves te maken en uit de problemen te blijven” terwijl hij zich naar de top-30 worstelde op het thuisparcours.

“Ik heb dit seizoen zeker moeite gehad en enkele teleurstellende prestaties geleverd”, zei Hendry. “Dit zijn de enige World Cup-starts die ik dit jaar heb gekregen, dus het is echt speciaal om deze kans te hebben en de beste Canadees te zijn en een 30e plaats is gekkenwerk. Het is echt ongelooflijk.”

Hendry, die al kon langlaufen sinds hij kon lopen op het Canmore Nordic Centre, noemde het “echt speciaal om hier te zijn” en te racen op de plek die hij zo goed kent.

“Gewoon warmlopen en alle vrijwilligers, fans, familievrienden en leden van de gemeenschap kennen is echt bijzonder en mijn ouders horen juichen bij elke ronde. Dat gebeurt niet vaak tijdens de World Cup, bijna nooit”, aldus Hendry.

De liefde voor het thuispubliek werd ook gevoeld door Parent.

“Toen ik de bovenkant van het stadion bereikte, hoorde ik mijn naam in luide kreten”, zei Parent. “Dat was waar ik het snelst ging omdat ik alle Canadese vlaggen zag en ik de stemmen van mensen herkende die ik kende, dus dat was echt heel gaaf.”

De 23-jarige skier straalde na haar World Cup-debuut. Ze denkt dat het voordeel van het thuisparcours heeft gewerkt.

“Ik wist dat het niet mijn specialiteit was … maar ik dacht, ik ga ervoor, het is goed voor mijn eerste keer, ik ga kijken hoe ver ik kan gaan en mezelf daarbuiten pushen”, zei ze. “Dus nu kijk ik uit naar de volgende drie races. Die zijn meestal betere races voor mij, vooral de zondagrace, de klassieke 20km.”

Xavier McKeever, 20 jaar oud en ook opgegroeid in Canmore, eindigde als 51e. Maar het was niet het resultaat dat de jonge Canadees wilde.

“Ik had natuurlijk gehoopt dat mijn debuut hier thuis wat beter zou gaan, maar … ik ga proberen alles samen te brengen voor de volgende races”, zei McKeever.

“Ik denk dat [de Canadezen] over het algemeen een beetje problemen hadden met de ski’s, helaas. Je hebt dagen waarop niet alles volgens plan verloopt, maar ik denk dat het ook goed is. Ik denk dat ons team veel zal leren van vandaag en dat we enkele verbeteringen kunnen aanbrengen voor de volgende race en ik denk dat we nog wat goede resultaten zullen behalen.”

In de mannenrace was Krueger oppermachtig met een tijd van 36:06.5. Noorwegen’s Harald Oestberg Amundsen (36:16.3) en Oostenrijk’s Mika Vermeulen (36:16.8) eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Olympisch Canadees Antoine Cyr eindigde als 37e (38:01.9).

De Canmore World Cup gaat verder op zaterdag (10 februari) met de sprint vrije stijl. De kwalificaties beginnen om 10:30 uur en de finales zijn om 13:00 uur.

De races worden uitgezonden door CBC Sports.

Op de eerste dag van de Canmore World Cup waren de snelste Canadezen de lokale atleten Sam Hendry en Anna Parent. Ze maakten gebruik van hun kennis van de Canmore Nordic Centre trails om zich te onderscheiden van de rest van het veld. Hendry eindigde met een persoonlijk record op de 30e plaats in de mannenrace, terwijl Parent als 41e eindigde bij de vrouwen. De gouden medailles gingen naar Jessie Diggins uit de Verenigde Staten bij de vrouwenrace en naar Simen Hegstad Krueger uit Noorwegen bij de mannenrace.

Hendry gaf aan dat hij in staat was om “moves te maken en uit de problemen te blijven” op het thuisparcours. Hij noemde het speciaal om hier te zijn en te racen op de plek die hij zo goed kent. Ook Parent voelde de liefde van het thuispubliek en was blij met haar World Cup-debuut. Ze gelooft dat het voordeel van het thuisparcours heeft gewerkt.

Xavier McKeever eindigde als 51e en was niet tevreden met het resultaat. Hij hoopt zich te verbeteren in de volgende races. Over het algemeen hadden de Canadezen wat problemen met de ski’s, maar het team hoopt te leren van deze ervaring en zich te verbeteren voor de volgende race.

In de mannenrace behaalde Krueger de overwinning met een tijd van 36:06.5. Hij werd gevolgd door Harald Oestberg Amundsen uit Noorwegen op de tweede plaats en Mika Vermeulen uit Oostenrijk op de derde plaats. De Canadese Antoine Cyr eindigde als 37e.

De Canmore World Cup gaat verder met de sprint vrije stijl op zaterdag. De races worden uitgezonden door CBC Sports.

Belangrijke termen en jargon:
– Massastart vrije stijl: een skirace waarbij alle deelnemers tegelijk starten en de vrije techniek (skating) gebruiken.
– World Cup: een internationale competitie in verschillende sporten, waaronder cross-country skiën.
– Nordic Centre: een ski- en biatloncentrum met speciaal aangelegde trails en faciliteiten.
– Debuut: de eerste keer dat iemand deelneemt aan een bepaalde competitie of evenement.

Aanbevolen links:
CBC Sports