De Gevaren en Beloningen van Risicovol Skiën: Het Mikaela Shiffrin Dilemma

Skiën, een sport met oude oorsprong en een integraal onderdeel van transport in koudere landen, is niet zonder risico’s. Een recente studie toonde aan dat er elk jaar meer dan 114.000 Alpine gerelateerde verwondingen zijn. En voor elke 1.000 skiërs per dag hebben tussen de twee en vier medische hulp nodig. Toch blijft skiën een geliefde sport, met atleten die constant risico’s nemen in de zoektocht naar overwinningen.

Een van de meest opmerkelijke skiërs van deze tijd is de Amerikaanse Mikaela Shiffrin. Met 17 wereldmedailles en 6 opeenvolgende wereldkampioenschappen heeft ze indrukwekkende prestaties geleverd. Haar winstpercentage van ongeveer 35% in 270 starts is indrukwekkend in vergelijking met andere skiërs.

Echter, zelfs de meest succesvolle skiërs zijn niet immuun voor tegenslagen. Tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Sotsji was Shiffrin de gedoodverfde favoriet om te winnen. Maar tot ieders verbazing faalde ze drie keer om de finish te halen, wat overeenkwam met het totale aantal “Did Not Finish” (DNF) races in de afgelopen vier jaar. Een complete ramp.

Deze mislukkingen brengen de concepten van risicobeheer en ergodiciteit in het spel. Stel je voor dat er twee skiërs zijn: een met een hogere winkans maar ook een hoger risico op blessures, en een andere met een lager winpercentage maar minder risico op letsel. In een enkele race zou je logischerwijs de skiër met de hogere winkans kiezen. Maar als er meerdere races zijn, wordt het een kwestie van tijdshorizon.

Meer races betekenen een grotere kans dat de riskantere skiër geblesseerd raakt en de rest van de races moet opgeven. Dit is het punt waarop ergodiciteit in het spel komt. De verwachte opbrengst hangt volledig af van de tijdshorizon. Als je bijvoorbeeld als vermogensbeheerder werkt met een termijn van drie jaar, kan je gedwongen worden om risico’s te nemen die je eigenlijk niet wilt. In een institutionele allocatiecontext willen ze misschien dat je al je kaarten op tafel legt om uiteindelijk te winnen.

Dus, hoewel Mikaela Shiffrin indrukwekkende prestaties heeft geleverd, is haar verhaal een herinnering aan de complexiteit van risicomanagement in het skiën. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen risico en beloning, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en tijdshorizon.

FAQ:

1. Hoeveel verwondingen zijn er jaarlijks gerelateerd aan skiën?
Er zijn jaarlijks meer dan 114.000 Alpine gerelateerde verwondingen.

2. Hoeveel medische hulp hebben skiërs per dag nodig?
Voor elke 1.000 skiërs per dag hebben tussen de twee en vier medische hulp nodig.

3. Wat is het winstpercentage van Mikaela Shiffrin in vergelijking met andere skiërs?
Mikaela Shiffrin heeft een winstpercentage van ongeveer 35% in 270 starts.

4. Hoeveel opeenvolgende wereldkampioenschappen heeft Mikaela Shiffrin gewonnen?
Mikaela Shiffrin heeft 6 opeenvolgende wereldkampioenschappen gewonnen.

5. Wat gebeurde er tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Sotsji met Mikaela Shiffrin?
Mikaela Shiffrin faalde drie keer om de finish te halen tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Sotsji.

Definitions:
– Alpine: verwijst naar de Alpen, een bergketen in Europa.
– “Did Not Finish” (DNF): verwijst naar het niet voltooien van een race.

Related links:
FIS
Olympische Spelen
Website van Mikaela Shiffrin