De keerzijde van vroege toegang tot poederrijke pistes in Aspen

De poedersneeuw van Japan is zo licht en iconisch dat het zelfs een eigen naam heeft: Japow. Het wordt gevormd door de koude Siberische lucht die over relatief warme oceaanwateren naar Hokkaido stroomt. Japow heeft al menig skiër van over de hele wereld geïnspireerd om de lange reis naar Japan te maken. Ikzelf ben naar Niseko geweest en ik was overdonderd door de hoeveelheid sneeuw. Een vriend vertelde me vorig jaar over een speciale aanbieding waarbij je als VIP-klant het eerste uur van de dag toegang hebt tot de ongerepte poeder. Ik kon mijn oren nauwelijks geloven en besloot het op te zoeken.

In mijn eigen woonplaats Aspen Mountain hebben we al bijna 40 jaar een soortgelijk programma dat informeel begon. Ski-instructeurs lieten hun klanten vroeg in de ochtend meegaan om hun vaardigheden te oefenen voor certificeringstests. Ongeveer 20 jaar geleden deed ik zelf ook mee aan een versie van het programma, dat destijds gratis was voor iedereen die vroeg wilde skiën. Tegenwoordig is het echter uitgegroeid tot een exclusieve ervaring waarvoor extra betaald moet worden. Ik dacht dat dit iets typisch was voor Aspen, maar het nieuws uit Niseko maakte me boos en nieuwsgierig.

Op een poederdag in begin 2023 stond ik vroeg in de ochtend bij de Aspen Mountain gondel om als een van de eersten de lift in te gaan. Toen onze gondel boven Copper Bowl hing, keek ik naar beneden en zag ik dat de poeder al bijna helemaal was weggeskied. De vreugdevolle anticipatie maakte plaats voor teleurstelling. De groep die extra betaalt voor toegang tot de poeder, die kan oplopen tot 180 mensen, had al 45 minuten de tijd om Copper Bowl te skiën.

Ik ben opgegroeid in een tijd waarin degenen die graag wilden skiën op poederdagen vroeg opstonden en zich naar de liften haastten om als eerste in de rij te staan. Poederdagen waren altijd een beloning voor degenen die echt toegewijd waren aan de sport. Maar met deze nieuwe aanpak wordt er iets belangrijks afgenomen van de reguliere skiër en snowboarder.

Waarom zou dit je interesseren? Zoals bij elke liefdesrelatie is de uitleg complex. Het is belangrijk omdat de sport al duur en voor velen onbereikbaar is, en nu hebben de welvarenden als eerste toegang tot een van de grootste geneugten van het skiën. Veel skiërs zijn zich niet bewust van het groeiende aantal van deze programma’s, maar sommige mensen zijn niet blij met het concept en hebben zelfs bij een Amerikaanse senator gepleit om een soortgelijk programma genaamd ‘fast tracks’ te stoppen, waarmee skiërs de wachtrijen kunnen omzeilen tijdens de normale openingsuren.

De preferentiële toegang tot de poeder wordt steeds groter. Onlangs kondigde Aspen Skiing Company aan dat ze nu ook pre-opening geleide poeder tours aanbieden via hun luxe merk AspenX, voor groepen tot tien personen in Highland Bowl, op Aspen Highlands. De tour kost momenteel $2.500 per persoon (minimaal vier personen) en is inclusief een luxe ontbijt. De ervaring wordt momenteel alleen aangeboden op woensdagen en vrijdagen en is niet beschikbaar tijdens het hoogseizoen.

Jeff Hanle, Vice President Communicatie van Aspen Skiing Company en een gepassioneerde skiër, vertelde me in een e-mail dat het runnen van skigebieden leuk maar uitdagend is. “Het runnen van skigebieden is duur en vereist veel investeringen, dus we zijn altijd op zoek naar kansen om nieuwe programma’s te testen en ons bedrijf te diversifiëren om tegenwind op te vangen”, zei hij. Toen ik hem vroeg hoe hij zou denken over deze programma’s als een 25-jarige skiër die dol is op poeder, zei hij: “Het aanbieden van deze extra diensten heeft vrijwel geen invloed op de ervaring van klanten die hier niet aan deelnemen.”

Anderen denken daar echter anders over. Mikey Wechsler, een legendarische lokale skiër uit Aspen die 160 tot 170 dagen per jaar op de piste staat (hij beweert slechts vier skidagen in de afgelopen 20 seizoenen te hebben gemist), vertelde me: “Ik ben boos! Is skiën nog niet elitair genoeg? Sommige dingen moeten verdiend worden. Wil je als eerste tracks? Sta dan vroeg op en sta vooraan in de rij!”

FAQ-sectie:

Wat is Japow?
Japow is de naam die wordt gebruikt om de lichte en iconische poedersneeuw in Japan te beschrijven. Het wordt gevormd door de koude Siberische lucht die over relatief warme oceaanwateren naar Hokkaido stroomt.

Wat is een VIP-klant in het artikel?
Een VIP-klant verwijst naar mensen die als eerste toegang krijgen tot ongerepte poedersneeuw en daar extra voor betalen.

Wat is Aspen Mountain?
Aspen Mountain is een skigebied in de stad Aspen, geregeld in Colorado, Verenigde Staten.

Wat is het AspenX-programma?
AspenX is een luxe merk van de Aspen Skiing Company dat exclusieve diensten aanbiedt, zoals geleide pre-opening poedertours in Highland Bowl op Aspen Highlands.

Zijn er andere resorts die vergelijkbare programma’s aanbieden?
Ja, er zijn steeds meer resorts die vergelijkbare programma’s aanbieden waarbij skiërs extra betalen voor preferentiële toegang tot de poedersneeuw.

Waarom zijn sommige mensen boos over deze programma’s?
Sommige mensen zijn boos omdat deze programma’s het gevoel van beloning wegnemen voor skiërs die traditioneel vroeg opstaan en zich haasten om als eerste toegang te krijgen tot de poedersneeuw. Ze beweren dat deze programma’s de sport elitair maken en dat sommige dingen verdiend moeten worden.

Wat is de prijs voor de geleide poeder tour in Highland Bowl?
De prijs voor de geleide poeder tour in Highland Bowl met AspenX is momenteel $2.500 per persoon (minimaal vier personen) en is inclusief een luxe ontbijt. De tour wordt momenteel alleen aangeboden op woensdagen en vrijdagen en is niet beschikbaar tijdens het hoogseizoen.

Wat is de mening van Jeff Hanle over deze programma’s?
Jeff Hanle, Vice President Communicatie van Aspen Skiing Company, geeft aan dat het runnen van skigebieden duur is en veel investeringen vereist. Ze zijn altijd op zoek naar kansen om nieuwe programma’s te testen en hun bedrijf te diversifiëren. Hij beweert dat het aanbieden van deze extra diensten vrijwel geen invloed heeft op de ervaring van klanten die hier niet aan deelnemen.

Wat is de mening van Mikey Wechsler over deze programma’s?
Mikey Wechsler, een legendarische lokale skiër uit Aspen, is boos over deze programma’s. Hij vindt dat skiën al elitair genoeg is en dat sommige dingen verdiend moeten worden. Hij stelt dat als mensen als eerste tracks willen, ze vroeg moeten opstaan en vooraan in de rij moeten staan.

Toelichting op termen en jargon:

– Japow: de lichte en iconische poedersneeuw in Japan.
– VIP-klant: klanten die als eerste toegang hebben tot ongerepte poeder en daar extra voor betalen.
– Aspen Mountain: een skigebied in de stad Aspen in Colorado, Verenigde Staten.
– AspenX: een luxe merk van de Aspen Skiing Company dat exclusieve diensten aanbiedt.
– Poederdag: een dag waarop er verse poedersneeuw ligt.
– Highland Bowl: een specifiek gebied op Aspen Highlands waar de geleide poeder tour wordt aangeboden.
– Pre-opening geleide poeder tours: rondleidingen waarbij skiërs voor de openingstijden toegang krijgen tot de poedersneeuw.
– Elitair: verwijst naar iets dat exclusief is en alleen toegankelijk is voor een selecte groep mensen die ervoor betalen of privileges hebben.
– Tracks: de lijnen die skiërs en snowboarders achterlaten in de sneeuw tijdens het afdalen.

Aanbevolen links:
https://www.aspensnowmass.com/
https://www.niseko.ne.jp/en/