De kracht van vriendschap op de piste

Op de piste hoor je vaak de uitdrukking “Op een poederdag heb je geen vrienden nodig”. Ik geloof echter dat deze uitspraak geen enkele waarde heeft. Of je nu betere skiënde vrienden moet zoeken of simpelweg wat meer moet ontspannen, als er niemand is om je hoera-geroep te horen terwijl je door de witte poeder vliegt, heb je dan echt de beste poederdag ooit gehad? Laten we eerlijk zijn, de beste herinneringen zijn diegene die je deelt met de mensen van wie je houdt.

In elk vraaggesprek dat ik heb gehad met professionele skiërs, stel ik altijd dezelfde vraag aan het einde: “Hoe ziet de perfecte skidag er voor jou uit?”. Terwijl sommigen een perfect geprepareerd funpark op een zonnige lentedag beschrijven, blauwe poeder in het skigebied of backcountry avonturen en schansen bouwen, is er één ding dat elke atleet in zijn antwoord heeft opgenomen, en dat is een groep van hun beste vrienden.

Of het nu wekenlang niet heeft gesneeuwd – zoals dit jaar – of dat het juist blijft sneeuwen – zoals vorig jaar – het enige element dat je skidag kan maken of breken, is de mensen met wie je je omringt in de bergen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat sommige van de meest memorabele momenten in mijn ski-carrière niets te maken hebben met de omstandigheden en alles te maken hebben met het gezelschap. Als de sneeuw slecht is, kun je samen gek doen en erom lachen. Als de omstandigheden perfect zijn, heb je iemand die net zo enthousiast is als jij – en misschien zelfs zijn telefoon tevoorschijn haalt om het moment voor altijd vast te leggen, hoewel dat niet noodzakelijk is. Als we het argument omdraaien, durf ik te wedden dat de meesten van ons al eens een slechte skidag hebben gehad, niet vanwege de sneeuwkwaliteit maar vanwege het ontbreken van een skipartner. Niets verpest de sfeer sneller dan een doemdenker die de positieve kant niet wil zien of een ongeduldige skiër die nooit de tijd neemt om te genieten van het moment.

Dus hierbij een vriendelijke herinnering om niet alleen op poederdagen met vrienden te skiën, maar elke dag. Kies je skipartners wijselijk – zijn ze iemand die je energie geeft of juist energie van je wegneemt? Kun je ze vertrouwen tijdens off-piste avonturen, of zijn ze jouw metgezel voor snelle rondjes op de stoeltjeslift? Het hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn voor elke soort skidag, en dat is ook prima. Er is altijd tijd en plaats voor soloskiën, maar er gaat werkelijk niets boven een perfecte skidag met je beste vrienden.

Veelgestelde vragen

1. Wat wordt bedoeld met de uitspraak “Op een poederdag heb je geen vrienden nodig”?
2. Waarom gelooft de auteur dat deze uitspraak geen waarde heeft?
3. Waarom zijn vrienden belangrijk tijdens het skiën?
4. Wat hebben professionele skiërs altijd in hun perfecte skidag opgenomen?
5. Waarom kunnen de omstandigheden op de piste minder belangrijk zijn dan het gezelschap?
6. Waarom kan het ontbreken van een skipartner een skidag verpesten?
7. Wat wordt er geadviseerd met betrekking tot het skiën met vrienden?

Definities

– Piste: een gemarkeerde route op een skigebied die bedoeld is om op te skiën.
– Poederdag: een dag waarop er veel verse sneeuw op de piste ligt.
– Funpark: een speciaal gedeelte op de piste met verschillende obstakels en sprongen.
– Skigebied: een gebied met verschillende pistes en faciliteiten om te skiën.
– Backcountry: ongerept terrein buiten de grenzen van het skigebied.
– Schansen: kleine hellingen voor het maken van sprongen tijdens het skiën.

Gerelateerde links

Website van Skiverbund Ackerlspitz
Wintersport.nl
Sneeuwhoogte.nl

https://youtube.com/watch?v=dVu76a5t-Qk