Derek Deuling leidt Canada naar historic overwinning op Wereldkampioenschap

Op zondag heeft Derek Deuling uit Whitehorse Canada’s tweede gouden medaille binnen een week tijd veiliggesteld op het Wereldkampioenschap onder 23 in cross-country skiën in Planica, Slovenië. Samen met Jasmine Drolet uit Rossland, B.C., Mac Hollman uit Thunder Bay, Ont., en Liliane Gagnon uit Quebec City nam Deuling deel aan het gemengde estafette-evenement.

Het bijzondere nieuws komt minder dan een week nadat de Whitehorse skiër Sonjaa Schmidt historische overwinning behaalde. Op 6 februari werd Schmidt de eerste Canadese vrouw die goud won op het wereldkampioenschap U23 cross-country skiën.

Nordiq Canada meldt dat de overwinning niet gemakkelijk was. In een bericht op sociale media beschreef de nationale cross-country ski-federatie een gevecht in de regen dat “enorme inspanning” kostte. Elk been van de estafette was felbevochten. Het Canadese team bevond zich op de zesde plaats na de eerste twee delen van het 20 km evenement. Mac Hollman sloot een 15-seconden kloof en bracht het team op slechts 2,2 seconden achterstand van de koplopers voordat hij het stokje doorgaf aan Liliane Gagnon.

In een sprint van 150 meter naar de finishlijn wist Gagnon zich op het laatste moment voorbij de Franse en Zweedse teams te wurmen. Hiermee schreef ze geschiedenis in het Canadese cross-country skiën, aangezien Canada nog nooit eerder de estafette had gewonnen.

Graham Nishikawa, coach van Cross Country Yukon, was ongelooflijk blij met het nieuws en Deuling’s prestatie. Hij zei: “Hij komt terug van een blessure… hij heeft echt een gedurfde race geskied. Hij hield Canada echt in de race. Het was een geweldige teaminspanning en het voelde alsof ze voortbouwden op Sonkaa’s gouden medaille.”

Bij de Whitehorse cross-country ski club was men in extase door het nieuws. Tom Ullyett, lid van de club, beschreef het als een “gouden week, een ongelooflijke week”. Hij voegde eraan toe: “Een onvoorspelbare, ongekende week. Ik ben zo blij voor Derek en zijn team.”

Voor Emily Nishikawa tonen de overwinningen de kracht van het skiprogramma en de ondersteuning voor de sport in Yukon. Ze zei: “Het feit dat deze Yukoners wereldkampioenschappen winnen, is een testament aan het programma, een testament aan wat hier gebeurt… het is zo’n inspiratie voor opkomende skiërs.”

Frequently Asked Questions (FAQ)
Hieronder staat een lijst met veelgestelde vragen op basis van de hoofdonderwerpen en informatie gepresenteerd in het artikel:

1. Wie heeft Canada’s tweede gouden medaille behaald op het Wereldkampioenschap onder 23 in cross-country skiën?
Derek Deuling uit Whitehorse heeft Canada’s tweede gouden medaille gewonnen op het Wereldkampioenschap onder 23 in cross-country skiën in Planica, Slovenië.

2. Welke Whitehorse skiër behaalde ook recentelijk een historische overwinning?
Sonjaa Schmidt, een Whitehorse skiër, won eerder een historische overwinning. Ze werd de eerste Canadese vrouw die goud won op het wereldkampioenschap U23 cross-country skiën.

3. Welke teams versloeg Liliane Gagnon in de estafetterace?
Liliane Gagnon wist zich in de estafette op het laatste moment voorbij de Franse en Zweedse teams te wurmen.

4. Hoe beschreef Graham Nishikawa de prestatie van Derek Deuling?
Graham Nishikawa, coach van Cross Country Yukon, was erg blij met het nieuws en Deuling’s prestatie. Hij zei dat Deuling terugkwam van een blessure en een gedurfde race skiede, waarmee hij Canada in de race hield. Hij prees ook het geweldige teamwerk van het Canadese team.

5. Hoe werd het nieuws ontvangen bij de Whitehorse cross-country ski club?
Bij de Whitehorse cross-country ski club was men in extase door het nieuws. Tom Ullyett, lid van de club, beschreef het als een “gouden week, een ongelooflijke week” en was erg blij voor Derek en zijn team.

6. Wat zegt Emily Nishikawa over de overwinningen en het skiprogramma in Yukon?
Emily Nishikawa geeft aan dat de overwinningen de kracht van het skiprogramma en de ondersteuning voor de sport in Yukon laten zien. Ze benadrukt dat het een testament is aan het programma en een inspiratie is voor opkomende skiërs.

Definitions:
– Gemengde estafette-evenement: Een evenement waarin teams bestaande uit zowel mannen als vrouwen deelnemen aan een estafetterace.
– Cross-country skiën: Een vorm van skiën waarbij skiërs langlaufen op vlakke terreinen of heuvelachtig terrein.
– Wereldkampioenschap U23: Een wereldkampioenschap speciaal voor atleten onder de 23 jaar.
– Estafette: Een race waarin teamleden elkaar afwisselen door middel van het doorgeven van een stokje.

Related Links:
Nordiq Canada
Cross Country Yukon