Derek Deuling wint historisch goud voor Canada op wereldkampioenschappen onder de 23

In een historische overwinning heeft Derek Deuling uit Whitehorse Canada’s tweede gouden medaille in minder dan een week veiliggesteld op het wereldkampioenschap onder de 23 in het Sloveense Planica.

Deuling nam deel aan het gemengde estafette-evenement samen met Jasmine Drolet uit Rossland, B.C., Mac Hollman uit Thunder Bay, Ont., en Liliane Gagnon uit Quebec City. Het team streed moedig tijdens een zware race in de stromende regen, zoals beschreven door de Canadese langlaufbond Nordiq Canada.

Elk been van de estafette was felbevochten en het Canadese team bevond zich aanvankelijk op de zesde plaats na de eerste twee delen van het 20 kilometer lange evenement. Hollman slaagde er echter in om een ​​achterstand van 15 seconden in te halen en het team bracht het verschil terug tot slechts 2,2 seconden achter de koplopers, voordat Gagnon het stokje overnam.

In een adembenemende eindsprint van 150 meter wist Gagnon net voor de teams uit Frankrijk en Zweden te finishen, waarmee ze geschiedenis schreef voor het Canadese langlaufen. Het is namelijk de eerste keer dat Canada de estafette wint.

Graham Nishikawa, hoofdcoach van Cross Country Yukon, was volledig verrast door het nieuws en prees Dueling voor zijn moedige race. Hij merkte op dat Dueling terugkwam van een blessure en dat hij Canada echt in de race hield. De gouden medaille van Sonjaa Schmidt eerder die week heeft het team duidelijk geïnspireerd en het Canadese langlaufen staat momenteel op een hoogtepunt.

De leden van de Whitehorse langlaufclub waren verheugd met het nieuws en vierden de historische overwinning. Voor Emily Nishikawa tonen deze overwinningen de kracht van het langlaufprogramma en de steun voor de sport in het Yukon-gebied. Het inspireert jonge skiërs en bewijst dat succes mogelijk is, zelfs voor atleten uit afgelegen gemeenschappen.

Al met al was het een ongelooflijke week voor het Canadese langlaufteam, met meerdere gouden medailles en een groeiende trots en inspiratie voor de sport in het hele land.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

1. Wie heeft de tweede gouden medaille gewonnen op het wereldkampioenschap onder de 23 in het Sloveense Planica?
Derek Deuling uit Whitehorse, Canada heeft de tweede gouden medaille gewonnen op het wereldkampioenschap onder de 23 in het Sloveense Planica.

2. Met wie nam Derek Deuling deel aan het gemengde estafette-evenement?
Derek Deuling nam deel aan het gemengde estafette-evenement samen met Jasmine Drolet uit Rossland, B.C., Mac Hollman uit Thunder Bay, Ont., en Liliane Gagnon uit Quebec City.

3. Hoe presteerde het Canadese team tijdens de estafetterace?
Het Canadese team streed moedig tijdens een zware race in de stromende regen. Na de eerste twee delen van het 20 kilometer lange evenement bevond het team zich aanvankelijk op de zesde plaats.

4. Hoe heeft het Canadese team uiteindelijk de estafette gewonnen?
Mac Hollman wist een achterstand van 15 seconden in te halen, waardoor het team het verschil terugbracht tot slechts 2,2 seconden achter de koplopers. Liliane Gagnon wist vervolgens in een adembenemende eindsprint van 150 meter net voor de teams uit Frankrijk en Zweden te finishen.

5. Wat maakt deze overwinning historisch voor Canada?
Deze overwinning is historisch voor Canada omdat het de eerste keer is dat Canada de estafette wint op het wereldkampioenschap onder de 23.

6. Wie prees Derek Deuling voor zijn moedige race?
Graham Nishikawa, hoofdcoach van Cross Country Yukon, prees Derek Deuling voor zijn moedige race en merkte op dat Deuling terugkwam van een blessure en Canada echt in de race hield.

7. Wat inspireren deze overwinningen binnen de langlaufgemeenschap in Canada?
Deze overwinningen inspireren jonge skiërs en bewijzen dat succes mogelijk is, zelfs voor atleten uit afgelegen gemeenschappen. Het laat ook zien dat het langlaufprogramma en de steun voor de sport in het Yukon-gebied sterk zijn.

Gerelateerde links:
Nordiq Canada
Cross Country Yukon