Dodelijk lawine-ongeval in Crested Butte

Een backcountry skiër is zondag omgekomen bij een lawine ten zuidwesten van Crested Butte, volgens een voorlopig rapport van het Colorado Avalanche Information Center.

De skiër werd gegrepen in een gebied van het Anthracite Range, bekend als de Playground, ten oosten van Ohio Peak, aldus het rapport. De partners van de skiër slaagden erin hem uit het lawinestrooigebied te bevrijden, maar hij overleed aan verwondingen die hij had opgelopen tijdens de glijpartij.

Leden van het CAIC zullen maandag de plaats van het ongeval bezoeken en meer informatie verstrekken, aldus het rapport. De naam en woonplaats van de skiër waren nog niet vrijgegeven tot zondagavond.

Het overlijden van de man is minstens het tweede lawine-ongeval in Colorado dit seizoen. Vorige maand overleed een 67-jarige backcountry snowboarder nadat hij werd gegrepen in een lawine in het Waterfall Creek-gebied nabij Ophir, een klein bergstadje ten zuiden van Telluride.

Vorige winter vielen er 11 doden door lawines in Colorado en dit seizoen tot nu toe al 7.

Er blijft een aanzienlijk lawinegevaar bestaan in veel gebieden nabij de boomgrens in het backcountry van Colorado. Het CAIC geeft dagelijkse lawinevoorspellingen uit, die te raadplegen zijn op de website van het agentschap.

FAQ sectie:

Vraag: Wat is er gebeurd bij Crested Butte?
Antwoord: Een backcountry skiër is omgekomen bij een lawine ten zuidwesten van Crested Butte.

Vraag: Waar vond het ongeval plaats?
Antwoord: Het ongeval vond plaats in een gebied van het Anthracite Range, bekend als de Playground, ten oosten van Ohio Piek.

Vraag: Wat zijn de gevolgen van de lawine?
Antwoord: De skiër werd gegrepen door de lawine en overleed aan zijn verwondingen.

Vraag: Zijn er andere lawine-ongevallen in Colorado geweest?
Antwoord: Ja, dit is minstens het tweede lawine-ongeval in Colorado dit seizoen. Vorige maand overleed een backcountry snowboarder in het Waterfall Creek-gebied.

Vraag: Hoeveel lawineslachtoffers waren er vorige winter in Colorado?
Antwoord: Vorige winter vielen er 11 doden door lawines in Colorado.

Definities:

1. Backcountry: Gebieden buiten de geprepareerde skipistes die vaak ontoegankelijk zijn en risico’s met zich meebrengen, zoals lawines.

2. Lawinestrooigebied: Het gebied waar lawines zich verspreiden.

3. Lawinegevaar: Het risico op het veroorzaken van een lawine in een bepaald gebied.

Gerelateerde links:

1. website van het Colorado Avalanche Information Center