Linnea Ousdigian Wint Grootse Nordic Skikampioenschap als Eersteklasser

Linnea Ousdigian, een eerstejaarsstudente aan de Mounds View High School, staat erom bekend dat ze na een race geen tijd neemt om even stil te staan en de overwinning te vieren. “Ze is altijd volledig gefocust”, zegt haar coach Ian O’Neill. “Ze racet hard tot aan de finishlijn, of ze nu 10 seconden of 2 minuten voorsprong heeft.”

Maar woensdag was anders, om voor de hand liggende redenen. Toen ze de finishlijn naderde om haar eerste individuele staatskampioenschap Nordic Ski te claimen in Giants Ridge in Biwabik, nam Ousdigian inderdaad een moment om van de prestatie te genieten. Met een winnende totale tijd van 27 minuten, 43.8 seconden over twee races, glimlachte ze breed toen ze als eerste over de finishlijn kwam, vijf seconden voor op Hanna Koch van Highland Park.

“Het was echt geweldig. Iedereen juichte”, zei ze. “Je bent de eerste die over de finishlijn komt en iedereen kijkt naar je.”

Het is een gevoel dat ze waarschijnlijk niet snel zal vergeten.

“Voor het eerst dit jaar heeft ze echt genoten van het moment”, zei O’Neill. “Het was geweldig om haar daarvan te zien genieten, en dat brengt vreugde voor mij en het hele team, dus het was een ongelooflijk moment.”

Het moment bekroonde een ongelooflijke prestatie. Het doel dat Ousdigian met haar coaches had besproken, was om bij de top zeven te eindigen en een podiumplek te verdienen. Uiteindelijk stond ze op de hoogste trede van dat podium, wat voor velen een verrassing was. Hoewel O’Neill suggereerde dat het voor de eerstejaars wellicht geen verrassing was.

“In haar achterhoofd kijkt ze meestal hoger, want ze is duidelijk capabel en houdt van competitie”, zei hij. “Ik wist al lang wat ze kon. Dus niets wat ze doet, verrast me.”

Zelfs niet toen ze een achterstand van 17 seconden goedmaakte na de klassieke race in de ochtend. De vrije techniek is de specialiteit van Ousdigian – ze is een uitstekende skater. Toen ze vierde werd in de klassieke race, voelde ze dat ze op zijn minst bij de eerste twee kon eindigen, zo niet hoger.

“Ik dacht bij mezelf: ‘Als ik eerste kan worden, ga ik ervoor.’ Maar ik was niet helemaal zeker”, zei Ousdigian. “Ik was gewoon van plan ervoor te gaan en te kijken of ik Hanna kon inhalen. Ik haalde haar in iets voorbij de helft van de tweede ronde in. Ik besloot gewoon ervoor te gaan en haalde haar in.”

Wat Ousdigian zo speciaal maakt in de vrije techniek, merkte O’Neill op, is haar drive.

“Ze gaat als een speer bergopwaarts. Er zit zoveel in Linnea als racer dat naar voren komt bij het skaten, en het is duidelijk hoeveel ze van competitie houdt”, zei hij. “We wisten dat ze haar zinnen had gezet op die eerste plaats en dat ze er alles aan zou doen om die te behalen.”

Koch eindigde op de tweede plaats, haar tweede topvijfplek op rij. Elsa Lindfors, een eerstejaarsstudente aan de Central High School, eindigde als zevende.

Duluth East leidt het teamklassement vóór de teamwedstrijden op donderdag. Highland Park, dat ook een 21e plaats behaalde met Alex Pundsack, staat op de vierde plaats. Stillwater, met Bailey Holmes en Stella Powell die beide in de top 20 eindigden, staat op de zesde plaats.

Ousdigian gaf toe dat ze nooit had gedacht dat ze als eerstejaarsstudent een staatskampioenschap zou kunnen winnen. Vorig jaar eindigde ze als 32e in de achtste klas. Ze merkte op dat ze toen geen goede races had.

Vandaag was het tegenovergestelde waar. Dat komt mede door de vooruitgang die ze het afgelopen jaar als skiër heeft geboekt. O’Neill merkte op hoeveel Ousdigian’s techniek en conditie blijven verbeteren naarmate ze ouder wordt.

“Het voelt alsof de mogelijkheden eindeloos zijn voor wat ze kan bereiken”, zei O’Neill.

Zeker gezien haar prestaties op de grootste podia. Eventuele zenuwen die Ousdigian woensdag voelde, veranderde ze naar opwinding.

“Ze houdt van elk aspect van wat het betekent om een goede Nordic-skiër te zijn. Ze houdt van trainen, ze houdt van skiën, ze houdt van de competitie, en geen enkel moment is te groot voor haar”, zei O’Neill. “Ze wil in die posities zijn en dat zie je niet vaak bij een negende klasser. En daar streeft ze naar. Ze leeft voor die momenten en geniet ervan, wat als coach geweldig is om te zien. Ik hoef me geen zorgen te maken of ze zenuwachtig is. Ze is enthousiast over de kans. Het moment was niet te groot voor haar. Ze zag dat ze een kans had en greep die.”

Een FAQ-sectie gebaseerd op de hoofdonderwerpen en informatie gepresenteerd in het artikel:

1. Wie is Linnea Ousdigian?
Linnea Ousdigian is een eerstejaarsstudent aan de Mounds View High School.

2. Wat heeft Linnea Ousdigian bereikt?
Linnea Ousdigian heeft haar eerste individuele staatskampioenschap Nordic Ski gewonnen.

3. Wat was de totale tijd van Ousdigian in de race?
Ousdigian voltooide de race in een totale tijd van 27 minuten en 43,8 seconden.

4. Wat was de reactie van Ousdigian na het winnen van het kampioenschap?
Ousdigian glimlachte breed en genoot van het moment toen ze als eerste over de finishlijn kwam.

5. Wat was het gestelde doel van Ousdigian voor de race?
Ousdigian wilde bij de top zeven eindigen en een podiumplek verdienen.

6. Wanneer is Ousdigian begonnen met skiën?
Ousdigian begon in de achtste klas met skiën, maar heeft sindsdien grote vooruitgang geboekt.

7. Wat maakt Ousdigian speciaal in de vrije techniek?
Ousdigian’s drive en haar vermogen om snel bergopwaarts te gaan, maken haar speciaal in de vrije techniek.

8. Wie eindigde op de tweede en zevende plaats in de race?
Hanna Koch eindigde op de tweede plaats, terwijl Elsa Lindfors als zevende eindigde.

9. Hoe staat het teamklassement ervoor?
Duluth East leidt het teamklassement vóór de teamwedstrijden op donderdag.

10. Wat zijn de toekomstige mogelijkheden voor Ousdigian als skiër?
Volgens haar coach zijn de mogelijkheden eindeloos voor wat Ousdigian kan bereiken, gezien haar voortdurende verbetering van techniek en conditie.

Belangrijke termen en jargon:

– Nordic Ski: Nordic skiën is een vorm van langlaufen waarbij de focus ligt op langlaufstijl en techniek.
– Staatskampioenschap: Een sportevenement waarin atleten uit verschillende scholen of regio’s concurreren om de titel van de beste in hun staat te behalen.
– Podiumplek: Een topplaatsing op het podium bij een sportevenement voor degenen die als eerste, tweede of derde eindigen.

Gesuggereerde gerelateerde link:
Nordic Skiing Association of Anchorage