Oostenrijker Vincent Kriechmayr wint World Cup super-G titel

Vincent Kriechmayr heeft de race om de mannen World Cup super-G titel spannend gehouden na het winnen van het voorlaatste evenement van het seizoen op zondag. Kriechmayr versloeg de Canadese nummer twee Jeffrey Read met 0,17 seconden en verkleinde het gat in het discipline klassement met leider Marco Odermatt tot 81 punten. Alleen de thuisrace van de Oostenrijker tijdens de World Cup finales in Saalbach op 22 maart staat nog op het programma.

Odermatt zou de titel zondag veiligstellen met een eerste of tweede plaats, maar de Zwitserse ster deelde de derde positie met de Italiaanse racer Dominik Paris, met een achterstand van 0,19 seconden op Kriechmayr.

“Ik ben erg tevreden met mijn prestatie vandaag, in Kvitfjell kan er veel gebeuren”, zei Odermatt. “Twee honderdste sneller en het was allemaal beslist. Maar twee tienden langzamer en het was weer helemaal open. Dus, ik ben blij, en Vince heeft geleverd.”

Odermatt vergrootte zijn voorsprong in het algemeen klassement tot een enorme 918 punten op Cyprien Sarrazin. De Fransman zat dit weekend de wedstrijden uit met een kuitblessure.

Odermatt stond op het podium in 14 van de laatste 15 super-G races en won vorig seizoen de discipline titel. Hij moet 13e of beter eindigen in de laatste race om opnieuw de globe te winnen.

Kriechmayr had weinig vertrouwen in zijn kans om Odermatt volgende maand in te halen. “Het is slechts een theoretische kans. Hij zal dit niet laten afnemen, met zijn klasse”, zei Kriechmayr, die de World Cup super-G kampioen was in 2020-21.

Kriechmayr verbreedde zijn bocht en verloor tijd halverwege zijn run, maar pakte een beslissend voordeel op het laatste deel van het parcours.

“Daar beneden racete ik echt op de grens”, zei de Oostenrijker. “Ik had niet verwacht dat ik na die fout zou leiden.”

Het was de negende World Cup super-G overwinning in de carrière van Kriechmayr, die ook negen downhill overwinningen heeft. Drie jaar geleden won hij goud in beide disciplines op de wereldkampioenschappen in Cortina d’Ampezzo.

Kriechmayr eindigde als tweede in de downhill race op dezelfde afdaling, die werd gewonnen door Niels Hintermann. De Zwitserse racer eindigde op 1,66 seconden van de leider op de 48e plaats en buiten de World Cup punten op zondag.

Read behaalde zijn eerste World Cup podiumplaats, een dag nadat zijn Canadese teamgenoot Cameron Alexander als derde eindigde in de downhill race. Op zondag eindigde Alexander als vijfde.

“Er was veel anticipatie en verlangen naar dit moment. Het voelt echt goed”, zei Read. “Ik was geïnspireerd door mijn teamgenoot Cam gisteren. Ik wist dat het skiën dat hij gisteren liet zien, was wat ik vandaag moest doen.”

De World Cup heren gaan nu naar de Verenigde Staten voor twee series technische races – in Palisades Tahoe, Californië volgend weekend en Aspen, Colorado op 1-3 maart.

FAQ sectie:

1. Wie heeft de mannen World Cup super-G titel spannend gehouden?
Vincent Kriechmayr heeft de mannen World Cup super-G titel spannend gehouden.

2. Wie versloeg hij in het voorlaatste evenement van het seizoen?
Kriechmayr versloeg Jeffrey Read, de Canadese nummer twee.

3. Wat was het gat in het discipline klassement tussen Kriechmayr en Marco Odermatt?
Het gat in het discipline klassement tussen Kriechmayr en Marco Odermatt was 81 punten.

4. Welke race staat nog op het programma voor de World Cup finales?
De thuisrace van de Oostenrijker tijdens de World Cup finales in Saalbach op 22 maart staat nog op het programma.

5. Wie kon de titel zondag veiligstellen?
Marco Odermatt kon de titel zondag veiligstellen.

6. Met wie deelde Odermatt de derde positie?
Odermatt deelde de derde positie met Dominik Paris, de Italiaanse racer.

7. Hoeveel punten staat Odermatt voor in het algemeen klassement?
Odermatt staat 918 punten voor in het algemeen klassement op Cyprien Sarrazin.

8. Hoeveel super-G races stond Odermatt recentelijk op het podium?
Odermatt stond op het podium in 14 van de laatste 15 super-G races.

9. Wie was de World Cup super-G kampioen in 2020-21?
Vincent Kriechmayr was de World Cup super-G kampioen in 2020-21.

10. Hoeveel World Cup super-G overwinningen heeft Kriechmayr in zijn carrière?
Kriechmayr heeft negen World Cup super-G overwinningen in zijn carrière.

11. Op welke plaats eindigde Niels Hintermann in de downhill race?
Niels Hintermann eindigde op de 48e plaats in de downhill race.

12. Wie behaalde zijn eerste World Cup podiumplaats?
Jeffrey Read behaalde zijn eerste World Cup podiumplaats.

13. Waar gaan de World Cup heren nu naartoe voor twee series technische races?

Definition key terms/jargon:

– World Cup: Wereldbeker, een jaarlijkse internationale competitie in verschillende sporten.
– super-G: super-giant slalom, een ski-evenement waarbij deelnemers een vrijere lijn kunnen kiezen dan bij de reuzenslalom.
– discipline klassement: het klassement binnen een specifieke discipline, zoals super-G.
– podiumplaats: een plaats in de top drie van een competitie, vaak vergezeld van een podiumceremonie om de winnaars te eren.
– algemeen klassement: het totale klassement of ranglijst van een competitie waarbij resultaten uit verschillende wedstrijden worden opgeteld.
– globe: een trofee of prijs die wordt uitgereikt aan de winnaar van een specifieke discipline of het algemeen klassement in de World Cup.