Sinner’s Skiing Roots: How the Slopes Shaped his Tennis Career

Dutch translation:

De oorsprong van Sinner’s Skitalen: Hoe de hellingen zijn tennisloopbaan hebben gevormd

Jannik Sinner, de recent gekroonde kampioen van de Australian Open, opent over hoe het skiën in zijn jeugd hem mentaal heeft gevormd. Hij vergelijkt daarbij ook de risico’s in het skiën met die in tennis.

Terwijl Sinner zich voorbereidt op zijn terugkeer naar de tennisbaan in Rotterdam na zijn overwinning op de Australian Open, blikt hij terug op zijn werkethiek, zijn jeugd in Noord-Italië en zijn plotselinge roem in eigen land. Sinner noemt daarbij ook zijn dagen als topskiër in zijn jeugd en suggereert dat deze sport hem heeft geholpen om zijn glijtechniek op de tennisbaan te verbeteren.

“Misschien brengt het me wat balans, of het glijden heeft te maken met balans,” zei Jannik Sinner in een interview met NOS Sport. Hij schrijft het alpiene skiën ook toe aan zijn mentale groei. “Maar ik denk dat het grootste verschil mentaal was. Mentaal, vooral bij het afdalen – ik heb een paar afdalingen gedaan,” voegde hij eraan toe.

Sinner merkt ook op dat hij gespecialiseerd was in slalom skiën, wat snelle bochten en scherpe bewegingen vereist. Hij hint echter dat hij de alpiene ski niet meer als sport zal oppakken, omdat hij “bang” is om zichzelf pijn te doen.

“Ik zou het nooit meer doen omdat… ik bang ben. Ik was gespecialiseerd in slalom en reuzenslalom, maar downhill, als je weet dat een fout je pijn kan doen – dat is moeilijk,” bekende hij.

Sinner schrijft zijn onbevreesdheid in het tennis toe aan het feit dat de risico’s in deze sport minder zijn dan die in het skiën.

“In tennis kan er echt niets gebeuren. Zelfs bij break punten ga ik ervoor. Omdat je jezelf geen pijn kunt doen,” aldus Sinner.

Hoewel Sinner de deur heeft gesloten voor een mogelijke carrière in het skiën, beoefent de Grand Slam-kampioen de sport vaak recreatief in zijn vrije tijd weg van het tennis.

Jannik Sinner op zoek naar zijn 12e carrièretitel op ATP Rotterdam 2024

Afbeelding: tekstopmaak + vertaling

Op tennisgebied strijdt Jannik Sinner voor zijn 12e carrièretitel en zijn vierde in de ATP 500-categorie op het lopende ATP Rotterdam-toernooi.

De nummer 4 van de wereld, die vorig jaar nog tweede werd, is dit jaar als eerste geplaatst nadat titelverdediger Daniil Medvedev zich heeft teruggetrokken van het evenement. De nummer 3 van de wereld noemde vermoeidheid na zijn verlies in de finale van de Australian Open als reden voor zijn afwezigheid. Met de afwezigheid van de Rus heeft Jannik Sinner nu de kans om een nieuwe carrière-hoge ranking van nummer 3 van de wereld te behalen als hij het ATP Rotterdam-toernooi wint. De Italiaan zal het in de openingsronde op woensdag 14 februari opnemen tegen de Nederlandse favoriet Botic van de Zandschulp.

Wat heeft het skiën te maken met de tennisloopbaan van Jannik Sinner?

Het skiën in zijn jeugd heeft Jannik Sinner mentaal gevormd en hij gelooft dat het skiën heeft bijgedragen aan het verbeteren van zijn glijtechniek op de tennisbaan.

Welk type skiën was Jannik Sinner gespecialiseerd in?

Jannik Sinner was gespecialiseerd in slalom skiën, wat snelle bochten en scherpe bewegingen vereist.

Waarom zal Jannik Sinner de alpiene ski niet meer als sport oppakken?

Jannik Sinner is “bang” om zichzelf pijn te doen en daarom zal hij de alpiene ski niet meer als sport oppakken.

Wat is het verschil in risico’s tussen tennis en skiën volgens Jannik Sinner?

Jannik Sinner gelooft dat er minder risico’s zijn in tennis, omdat je jezelf geen pijn kunt doen zoals bij het skiën.

Definities van key terms/jargon

– Alpiene ski: Een discipline binnen het alpineskiën waarbij skiërs een parcours afdalen dat bestaat uit poortjes.
– Slalom skiën: Een specifieke vorm van alpineskiën waarbij skiërs een technische afdaling maken met snelle bochten en scherpe bewegingen.

Suggestie voor gerelateerde links

Rotterdam ATP: Officiële website van het ATP Rotterdam-toernooi.

ATP Tour: Officiële website van de ATP Tour.