Skier gered na lawine in Montana

Een skiër die betrokken was bij een lawine op de berg Mount Blackmore in Montana is zwaargewond geraakt en per helikopter geëvacueerd uit het Gallatin National Forest op dinsdag. De lawine werd veroorzaakt door twee skiërs rond 13.00 uur. Eén persoon wist te ontsnappen aan het lawinepad en de andere werd naar beneden meegenomen.

Het Gallatin National Forest Avalanche Center rapporteert dat de lawine een groot, droog plakkaat veroorzaakte dat 3 voet diep en 150 voet breed faalde. Het ging 500 voet verticaal naar beneden en de puinhopen lagen 4-8 voet diep. De lawine faalde op zwakke, gefacetteerde sneeuw in de buurt van de basis van het sneeuwdek.

Terwijl de groep ongeveer halverwege het lawinepad was, zagen ze een kleine glijbaan aan hun rechterkant ontstaan en hoorden vervolgens een harde knal toen de rest van de helling 250 voet boven hen instortte. De skiër die lager op het pad was, rende naar links de bomen in om te voorkomen dat hij werd meegesleurd. De tweede skiër bevond zich 30 voet hoger op de helling. Hij probeerde van de helling af te rennen maar kon niet voorkomen dat hij werd meegesleept. Hij werd naar de onderkant van het lawinepad gebracht, raakte bedolven onder de sneeuw, maar kwam gelukkig aan de oppervlakte tot stilstand.

Zijn partner startte een zoektocht met een lawinepieper en riep zijn naam, en vond hem al snel boven op het lawineslib. De meegesleepte skiër raakte gewond. Ze belden 911 en het Gallatin Country Sheriff Search and Rescue team begon met een reddingsoperatie met behulp van een helikopterteam. De twee skiërs werkten aan het behandelen van de verwondingen terwijl ze op de redding wachtten. GCSAR bracht een team in met een helicopter dat medische behandeling bood en zowel de gewonde als de ongedeerde skiërs vervoerde. Het GNFAC was ter plaatse om de omgeving te beoordelen op gevaar voor het reddingsteam.

We waarderen het dat de groep met ons heeft samengewerkt om het verhaal te vertellen en anderen te helpen veilig te blijven. Onze dank gaat uit naar het GCSAR-team. We wensen de gewonde skiër een spoedig en voorspoedig herstel toe. Laat alle opmerkingen respectvol zijn, we hebben allemaal fouten gemaakt en zijn dankbaar voor de kans om ervan te leren.

FAQ:

1. Wat is er gebeurd op Mount Blackmore in Montana?
Op Mount Blackmore in Montana vond een lawine plaats waarbij een skiër betrokken was. De skiër raakte zwaargewond.

2. Hoe werd de lawine veroorzaakt?
De lawine werd veroorzaakt door twee skiërs die rond 13.00 uur op de berg waren.

3. Hoe groot was de lawine?
De lawine veroorzaakte een groot, droog plakkaat dat 3 voet diep en 150 voet breed faalde. Het ging 500 voet verticaal naar beneden en de puinhopen lagen 4-8 voet diep.

4. Waarom faalde de lawine?
De lawine faalde op zwakke, gefacetteerde sneeuw in de buurt van de basis van het sneeuwdek.

5. Wat gebeurde er met de skiërs tijdens de lawine?
Eén persoon wist te ontsnappen aan het lawinepad, terwijl de andere skiër naar beneden werd meegenomen. De meegesleepte skiër raakte gewond.

6. Hoe werd de gewonde skiër gered?
Na het bellen van 911 begon het Gallatin Country Sheriff Search and Rescue team met een reddingsoperatie met behulp van een helikopterteam. De gewonde skiër werd uiteindelijk gered en vervoerd naar een medische behandeling.

7. Hoe werd de omgeving beoordeeld op gevaar?
Het Gallatin National Forest Avalanche Center was ter plaatse om de omgeving te beoordelen op gevaar voor het reddingsteam.

Definities:
– Lawine: Een plotselinge en snelle beweging van een grote hoeveelheid sneeuw langs een helling.
– Skiër: Een persoon die skiet, een wintersportactiviteit waarbij men met ski’s over sneeuw of ijs beweegt.

Gerelateerde links:
Website van het Gallatin National Forest
Gallatin National Forest Avalanche Center