Skiërs in Afghanistan houden de sport levend ondanks uitdagingen

Vanaf de rand van een helling in de provincie Bamiyan juichen rivalen terwijl ze om de beurt naar beneden racen over de berghelling, verenigd in het in leven houden van skiën in Afghanistan. Hoewel het land spectaculaire bergketens herbergt, waaronder de machtige Hindu Kush, heeft Afghanistan geen wijdverbreide skicultuur en is ski-uitrusting ook duur en schaars. Ondanks dat is er een bloeiende skigroep ontstaan, die graag de sport in Afghanistan blijft ontwikkelen, ondanks het verlies van sponsors en prominente skiërs die het land hebben verlaten na de machtsovername van de Taliban in 2021.

“Skiwedstrijden hebben in Afghanistan een beetje aan kleur verloren sinds de terugkeer van de Taliban”, zei Esmatullah Haidari, een 23-jarige kapitein van een lokaal skiteam. Maar, voegde hij eraan toe, “er zijn nog steeds enthousiaste skiërs die niet willen dat skiën verdwijnt”.

Volgens Shah Agha Rezayee, een trainer en ervaren skiër, hebben fans van de sport “de geest” van het skiën opnieuw tot leven gebracht. “We moeten ervoor werken, omdat het onze motivatie, interesse en liefde is”, zei Rezayee, die ervan droomt Afghanistan vertegenwoordigd te zien in het skiën op de Olympische Spelen.

Vandaag de dag zijn er teams in ten minste zes provincies, met honderden leden, waarvan een deel eerder in maart de hellingen van Bamiyan beklom voor de eerste officiële race van het seizoen. Een lange rij deelnemers met een mengelmoes van warme kleding en neonhesjes droeg hun ski’s terwijl ze de Bamiyan piste beklommen, die geen skilift had. Een handvol mannen verzamelde zich om toe te kijken en applaudisseerde enthousiast toen elke volwassene en kind de finishlijn passeerde. Vrouwen doen niet langer mee sinds de Taliban vrouwen effectief verboden heeft om aan sport deel te nemen, ondanks dat ze eerder een groot aantal skiërs uitmaakten in Bamiyan, volgens de federatie. “We missen ze”, zei Haidari. “Iedereen zou vrij moeten zijn en moeten kunnen studeren en skiën, het maakt niet uit of je een meisje of jongen bent”, voegde hij eraan toe. “We missen onze zussen erg.”

Buitenlandse vrouwen hebben niet te maken met dezelfde beperkingen en bezoekers gaan nog steeds samen met Afghanen de helling op, ook bij evenementen georganiseerd door het door goede doelen gesteunde Bamyan Alpine Ski Club. Een van die evenementen was de goedbezochte Afghan Peaks Ski Race, die dit jaar ook gesponsord werd door een lokale tv-zender. Toeristen van het avontuurlijke reisbedrijf Untamed Borders brachten ongeveer 130 kilogram aan uitrusting het land in om te doneren.

Veel skiërs redden het met gedoneerde uitrusting en handgemaakte houten ski’s. “We hebben een zeer beperkt budget voor de sport”, zei Mohammad Daud Kargar, voorzitter van de Afghanistan Ski Federatie. “In het verleden werkten sommige organisaties met ons samen, maar de afgelopen drie jaar hebben we geen hulp ontvangen.” Nasratullah Nasrat, die heeft leren skiën via YouTube-video’s, zei dat hij erop hoopt ooit voor Afghanistan te kunnen skiën, maar maakt zich zorgen over de “zeer beperkte middelen” die beschikbaar zijn voor skiërs. “Helaas schenkt de regering niet veel aandacht, pistes zijn niet klaargemaakt en recentelijk is er minder sneeuwval geweest”, vertelde de 20-jarige uit de provincie Wardak aan AFP, verwijzend naar de late sneeuwval dit jaar in het door droogte geteisterde land.

Haidari benadrukte de uitdagingen, maar was vastbesloten om het stokje over te nemen van de twee Olympische hoopvolle Afghaanse skiërs Sajjad Husaini en Sayed Alishah Farhang, die het land verlieten nadat de door de VS gesteunde regering in 2021 instortte. Zelfs “als we geen middelen krijgen, zullen we houten ski’s maken en we zullen niet toestaan dat skiën sterft in Afghanistan, vooral niet in Bamiyan”, zei hij.

Veelgestelde vragen (FAQ) over skiën in Afghanistan:

1. Wat zijn de uitdagingen waarmee skiën in Afghanistan te maken heeft?
– Afghanistan heeft geen wijdverbreide skicultuur en ski-uitrusting is duur en schaars.
– Het land heeft te maken gehad met verlies van sponsors en prominente skiërs die zijn vertrokken na de machtsovername van de Taliban in 2021.
– Vrouwen mogen niet langer deelnemen aan de sport sinds de Taliban vrouwen effectief heeft verboden om aan sport deel te nemen.

2. Hoe proberen enthousiaste skiërs in Afghanistan de sport levend te houden?
– Fans van de sport hebben de geest van het skiën opnieuw tot leven gebracht en werken hard aan de ontwikkeling ervan.
– Er zijn skiteams in ten minste zes provincies met honderden leden.
– Buitenlandse vrouwen kunnen nog steeds deelnemen aan ski-evenementen in Afghanistan.

3. Welke beperkingen hebben Afghaanse skiërs?
– Veel skiërs moeten het stellen met gedoneerde uitrusting en handgemaakte houten ski’s, vanwege een beperkt budget voor de sport.
– Er is weinig aandacht van de regering voor skiën, waardoor pistes niet goed worden voorbereid en er mogelijk minder sneeuwval is.

4. Hoe gaan Afghaanse skiliefhebbers om met de uitdagingen?
– Ondanks de beperkingen zijn Afghaanse skiërs vastbesloten om de sport levend te houden.
– Ze zullen zelfs houten ski’s maken als er geen middelen beschikbaar zijn.
– Vooral in Bamiyan, waar skiën populair is, willen ze ervoor zorgen dat de sport niet verdwijnt.

Belangrijke termen:

– Hindu Kush: een bergketen in Centraal-Azië, gelegen in Afghanistan en aangrenzende regio’s.
– Taliban: een islamitische militante groepering die een groot deel van Afghanistan heeft gecontroleerd.

Gerelateerde links:
Bamyan Alpine Ski Club
Untamed Borders

Bronnen:
– Original article: [link to the original article]
– Bron van enige geraadpleegde informatie: AFP (Agence France-Presse)