Skikkende skiër triggert lawine in Little Cottonwood Canyon

In Little Cottonwood Canyon in de staat Utah heeft een skiër een lawine veroorzaakt die een andere skiër heeft verwond. Het incident vond plaats op een zuidelijk gelegen terrein tussen Lisa Falls en Jepson’s Folley. Dit is één van de 40 lawines die dit weekend zijn gemeld in Utah, volgens de Utah Avalanche Center (UAC), waarvan velen werden veroorzaakt door menselijk handelen.

Volgens getuigen zagen zij de lawine plaatsvinden terwijl zij met hun groep aan het skiën waren op de oostelijke richel van Broads Fork Twin Peaks. De gewonde skiër had de groep niet geïnformeerd over zijn plannen en volgde een andere route dan de rest van de groep. Hij was bezig met het beklimmen van een steile helling toen de lawine begon.

Na het tot stilstand komen van de lawine, klom één van de groepsleden naar beneden om de gewonde skiër te helpen. De gewonde skiër kon nog spreken en vroeg om hulp, waarna er een noodoproep naar 911 werd gedaan. Met behulp van een helikopter werd de skier uiteindelijk gered.

Volgens het UAC-rapport was er sprake van een ‘persistent weak layer’ (PWL) die de lawine heeft veroorzaakt. PWL verwijst naar zwakke lagen in de sneeuw die kunnen instorten en lawines kunnen veroorzaken. Nikki Champion, een lawinevoorspeller van het UAC, verklaarde dat de huidige omstandigheden het risico op door mensen veroorzaakte lawines vergroten.

Hoewel niet elke helling direct gevaarlijk is, waarschuwt Champion dat wanneer een lawine wordt getriggerd, deze zeer diep en potentieel dodelijk kan zijn. Het UAC houdt de actuele lawinegevaarratings bij, die op hun website te vinden zijn.

Aangezien dit incident opnieuw benadrukt dat skiërs rekening moeten houden met de lawinegevaarratings en de risico’s van PWL, is het belangrijk dat wintersportliefhebbers zich bewust zijn van de veiligheidstips om ongelukken op de piste te voorkomen.

Heeft u zelf een interessant verhaal of tip? Stuur het door naar het KSL NewsRadio team!

Frequently Asked Questions (FAQs):

1. Wat veroorzaakte de lawine in Little Cottonwood Canyon in Utah?
– Een skiër veroorzaakte de lawine door een steile helling te beklimmen, waarbij een ‘persistent weak layer’ (PWL) in de sneeuw instortte.

2. Hoeveel lawines zijn er dit weekend gemeld in Utah?
– Volgens het Utah Avalanche Center (UAC) werden er dit weekend 40 lawines gemeld.

3. Hoe kon de gewonde skiër gered worden?
– Een groepslid daalde af om hem te helpen en er werd een noodoproep naar 911 gedaan. Hij werd uiteindelijk per helikopter gered.

4. Wat is een ‘persistent weak layer’ (PWL)?
– PWL verwijst naar zwakke lagen in de sneeuw die kunnen instorten en lawines kunnen veroorzaken.

5. Waar kan ik de actuele lawinegevaarratings vinden?
– De actuele lawinegevaarratings zijn te vinden op de website van het Utah Avalanche Center (UAC).

Definitions:

– Lawine: Een grote hoeveelheid sneeuw, ijs en gesteente die zich snel naar beneden beweegt langs een berg- of heuvelwand.
– Skiër: Een persoon die ski’s gebruikt om te glijden op sneeuw.
– Gewonde skiër: Een skiër die gewond is geraakt tijdens het skiën.
– Noodoproep: Een telefoongesprek naar de hulpdiensten om dringende hulp te vragen.
– Helikopter: Een luchtvaartuig dat verticaal kan opstijgen en landen en zich in de lucht kan verplaatsen door middel van wieken.

Suggested Related Links:
Website van het Utah Avalanche Center
Contactpagina van KSL NewsRadio