Stephanie Venier wint de super-G van de World Cup in Crans-Montana

In een spannende race op de zonovergoten Mont Lachaux-baan, heeft de Oostenrijkse Stephanie Venier voor de eerste keer de super-G van de World Cup gewonnen. Met een voorsprong van 0.04 seconden versloeg ze de Italiaanse Federica Brignone en met 0.15 seconden voorsprong versloeg ze Marta Bassino. Deze overwinning geeft nieuw elan aan de strijd om de discipline titel, aangezien leider Lara Gut-Behrami op de zesde plaats eindigde.

Na teleurstellende resultaten in de laatste twee afdalingen, waar Venier respectievelijk tiende en zeventiende werd, heeft ze zich weten terug te vechten. Ze gaf toe dat het geen gemakkelijke dagen waren met alle druk, maar dat ze vandaag niets te verliezen had. In de rechte midden sectie wist Venier haar rivalen te verslaan door een betere lijn te vinden en snelheid te behouden in de bochtige finish.

Voordat Venier de super-G in Crans-Montana won, behaalde ze al eerder twee overwinningen. In 2019 won ze een afdaling in Duitsland en vorige maand won ze in Italië, in de race in Cortina d’Ampezzo waar Mikaela Shiffrin haar knie blesseerde bij een valpartij. Shiffrin hoopt volgende week haar training te hervatten, maar zal waarschijnlijk niet eerder dan het tweede weekend van maart terugkeren in wedstrijden.

De overwinning van Venier zorgt voor een spannende strijd om de super-G seizoens titel. Gut-Behrami, die vorig seizoen de globe voor de vierde keer won, heeft haar voorsprong op de Amerikaanse Shiffrin vergroot tot 205 punten. Huetter is slechts vijf punten verwijderd van Gut-Behrami. Zowel Brignone als Venier hebben nu ook een achterstand van minder dan 100 punten op Gut-Behrami. Er staan nog vier super-G races op het programma, waaronder twee in Val di Fassa, Italië, het volgende weekend.

De wedstrijd werd kort onderbroken na de angstaanjagende crash van Ragnhild Mowinckel. De Noorse verloor de controle over haar rechterski en gleed in het veiligheidsnet, maar leek geen ernstige blessures te hebben opgelopen.

Veelgestelde vragen

1. Wie heeft de super-G van de World Cup gewonnen?
De Oostenrijkse Stephanie Venier heeft de super-G van de World Cup gewonnen.

2. Met welke voorsprong heeft Venier gewonnen?
Venier versloeg de Italiaanse Federica Brignone met een voorsprong van 0,04 seconden en Marta Bassino met een voorsprong van 0,15 seconden.

3. Wat betekent deze overwinning voor de strijd om de discipline titel?
Deze overwinning geeft nieuw elan aan de strijd om de discipline titel, aangezien leider Lara Gut-Behrami op de zesde plaats eindigde.

4. Welke resultaten behaalde Venier in de laatste twee afdalingen?
Venier werd respectievelijk tiende en zeventiende in de laatste twee afdalingen.

5. Hoe heeft Venier haar rivalen verslagen in de super-G race?
Venier wist haar rivalen te verslaan door een betere lijn te vinden en snelheid te behouden in de bochtige finish.

6. Welke andere overwinningen heeft Venier behaald?
Voordat ze de super-G in Crans-Montana won, behaalde Venier al twee eerdere overwinningen. Ze won een afdaling in Duitsland in 2019 en won vorige maand in Italië in de race in Cortina d’Ampezzo.

7. Hoeveel punten is Gut-Behrami voor op Shiffrin in de strijd om de super-G seizoenstitel?
Gut-Behrami heeft haar voorsprong op Mikaela Shiffrin vergroot tot 205 punten in de strijd om de super-G seizoenstitel.

8. Welke race staat er volgend weekend op het programma in Italië?
Volgend weekend staat er een race in Val di Fassa, Italië op het programma.

9. Wat gebeurde er tijdens de wedstrijd met Ragnhild Mowinckel?
De wedstrijd werd kort onderbroken na de angstaanjagende crash van Ragnhild Mowinckel. Ze verloor de controle over haar rechterski en gleed in het veiligheidsnet, maar leek geen ernstige blessures te hebben opgelopen.

Belangrijke termen en jargon

– Super-G: Een ski-wedstrijd discipline die staat voor “super giant slalom”. Het is een snelheidsrace met grote poortafstanden.
– World Cup: Een internationale competitie voor alpineskiën, bestaande uit verschillende disciplines en races.
– Afdaling: Een alpineski-evenement waarbij de skiërs zo snel mogelijk een heuvel afdalen op een speciaal geprepareerde baan.
– Globe: De World Cup-trofee die wordt toegekend aan de winnaar van een discipline.
– Val di Fassa: Een ski-bestemming in Italië.

Gerelateerde links

FIS Alpine Skiing
Val di Fassa World Cup