Stephanie Venier wint haar eerste Super-G World Cup-titel in Crans-Montana

In een spannende race op zondag op de zonovergoten Mont Lachaux-baan won de Oostenrijkse afdalingsspecialist Stephanie Venier voor het eerst in haar carrière de Super-G World Cup. Met haar overwinning zorgde ze voor nieuwe impulsen in de strijd om de discipline-titel, terwijl leider Lara Gut-Behrami op de zesde plaats eindigde.

Venier presteerde sterk, waarbij ze de Italianen Federica Brignone met 0.04 seconden en Marta Bassino met 0.15 seconden versloeg. Het was haar derde carrière-overwinning, nadat ze eerder overwinningen behaalde in afdalingen in Duitsland en Italië. Venier herstelde zich goed na teleurstellende resultaten in de twee recente afdalingen.

De race werd kritiek voor Venier in het rechte middengedeelte, waar ze een betere lijn vond dan haar concurrenten om snelheid te behouden in het bochtige eindstuk. Haar overwinning zorgt voor een bijzonder interessante strijd om de Super-G seizoen-titel, waar Gut-Behrami’s voorsprong nu is geslonken tot slechts vijf punten ten opzichte van Cornelia Huetter.

Het is ook belangrijk op te merken dat de Amerikaanse skiër Mikaela Shiffrin binnenkort weer gaat trainen, maar waarschijnlijk niet eerder dan het tweede weekend van maart terugkeert naar de wedstrijdcircuit. Shiffrin raakte geblesseerd aan haar linkerknie tijdens een crash in de wedstrijd in Cortina d’Ampezzo vorige maand. Haar afwezigheid heeft ervoor gezorgd dat Gut-Behrami de leiding heeft genomen in het algemeen klassement.

Met nog vier Super-G races op het programma, inclusief twee in Val di Fassa, Italië, volgend weekend, is de strijd om de titel van de discipline nog lang niet beslist. Brignone en Venier bevinden zich nu beiden binnen 100 punten van Gut-Behrami, wat zorgt voor een extra dimensie aan deze competitie.

Al met al was het een opwindende race, die niet zonder incidenten verliep. De Noorse skiër Ragnhild Mowinckel maakte een nare val, maar leek gelukkig geen ernstige verwondingen te hebben opgelopen. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden om de Super-G seizoen-titel, waarbij elke race van cruciaal belang zal zijn.

FAQ

1. Wie heeft de Super-G World Cup race gewonnen?
De Oostenrijkse afdalingsspecialist Stephanie Venier heeft de Super-G World Cup race gewonnen.

2. Wie eindigde op de tweede en derde plaats in de race?
Federica Brignone uit Italië eindigde op de tweede plaats met een achterstand van 0,04 seconden, gevolgd door Marta Bassino uit Italië op de derde plaats met een achterstand van 0,15 seconden.

3. Hoeveel carrière-overwinningen heeft Stephanie Venier nu?
Dit was de derde carrière-overwinning voor Stephanie Venier.

4. Welke skiër leidde voorafgaand aan de race in het algemeen klassement?
Lara Gut-Behrami leidde voorafgaand aan de race in het algemeen klassement.

5. Welke blessure heeft Mikaela Shiffrin opgelopen?
Mikaela Shiffrin raakte geblesseerd aan haar linkerknie tijdens een crash in de wedstrijd in Cortina d’Ampezzo vorige maand.

6. Wanneer keert Mikaela Shiffrin waarschijnlijk terug naar de wedstrijdcircuit?
Mikaela Shiffrin zal waarschijnlijk niet eerder dan het tweede weekend van maart terugkeren naar het wedstrijdcircuit.

7. Hoeveel punten bedraagt het verschil tussen Lara Gut-Behrami en Cornelia Huetter in het algemeen klassement?
Het verschil tussen Lara Gut-Behrami en Cornelia Huetter in het algemeen klassement is slechts vijf punten.

8. Hoeveel races zijn er nog te gaan in de strijd om de titel van de discipline?
Er zijn nog vier Super-G races op het programma.

9. Welke skiërs bevinden zich nu binnen 100 punten van Lara Gut-Behrami?
Federica Brignone en Stephanie Venier bevinden zich nu beide binnen 100 punten van Lara Gut-Behrami.

10. Hoe verliep de race voor Ragnhild Mowinckel?
Ragnhild Mowinckel maakte een nare val, maar leek gelukkig geen ernstige verwondingen te hebben opgelopen.

Jargon en definitie:

– Super-G: Een discipline in het alpine skiën waarbij skiërs een snelheidstraject met sprongen, kombochten en langere bochten moeten afleggen.
– World Cup: Een reeks wedstrijden waarbij atleten strijden om de hoogste positie in hun sport, vaak gespreid over verschillende locaties en seizoenen.
– Afdalingsspecialist: Een skiër die gespecialiseerd is in de afdaling, een discipline waarbij skiërs op hoge snelheid een steile helling afdalen.
– Algemeen klassement: De ranglijst die de prestaties van atleten over het hele seizoen bijhoudt en de leidende skiër aangeeft.
– Wedstrijdcircuit: De reeks wedstrijden waarbij atleten elkaar ontmoeten om te concurreren in hun sport.

Gerelateerde links:
Internationale Skifederatie
Nederlandse Ski Vereniging