Beroemde Skiër Catherine Rigby overlijdt in ongelukkig ongeval

Catherine Rigby, een gerenommeerde telemark-, big mountain- en expeditie skiër die bekend stond om het bedwingen van de meest vereerde bergen ter wereld, is overleden in een lawine.

Haar verloofde, Magnis Wofe Murray, meldde in een reactie op Facebook dat Rigby, bijgenaamd Kasha, op 13 februari is overleden in het skiresort Brezovica in Kosovo, 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Pristina.

Rigby, een 54-jarige inwoner van de Verenigde Staten, was buiten de toeristische routes aan het skiën toen ze werd getroffen door een lawine, aldus de politie. Ondanks de onmiddellijke reanimatie door de heer Murray en latere medische hulp, heeft ze het niet overleefd.

Zoek- en reddingspersoneel heeft verklaard dat Kasha, die bovenaan de afdaling begon, in een naaldboom werd meegesleurd door een kleine lawine in het gebied genaamd “Eagle’s Nest”, bekend om zijn lawinegevaar.

Rigby, die werd beschouwd als een van de beste vrouwelijke telemark skiërs ter wereld en in verschillende films heeft gespeeld, was in Kosovo als onderdeel van de Tour de Piste, een project bestaande uit ervaren skiërs die onontdekte skiroutes verkennen op populaire locaties.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook het overlijden van Rigby bevestigd, zonder haar naam of meer details vrij te geven “uit respect voor de familie tijdens deze moeilijke periode”. Ze hebben aangegeven passende consulaire hulp te bieden bij het terugbrengen van haar stoffelijk overschot naar huis na het onderzoek door lokale autoriteiten.

Murray zei op zaterdag: “We zouden in september gaan trouwen. Nu ben ik weduwnaar en kapot.”

Rigby werd geboren in Stowe, Vermont, in 1970. Tijdens haar jeugd ontwikkelde ze een passie voor telemark skiën. Telemark skiën is een combinatie van alpine en nordic skiën, waarbij de skiër elke keer dat hij/zij wil draaien zijn/haar knieën buigt. De hak is bevestigd aan de voorkant van de binding met behulp van een scharnierende kabel.

Ze heeft deelgenomen aan telemark races en extreme ski-wedstrijden in de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Rusland, Azië, Europa, India en het Midden-Oosten. Ze heeft de hoogste piek in Siberië, Kirgizië, China en de Mongoolse Vijf Heilige Bergen bedwongen. Ze is een van de drie Amerikaanse vrouwen die een 8.000m piek in de Himalaya heeft geskied.

Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Wat is er met Catherine Rigby gebeurd?
Catherine Rigby, een ervaren skiër, is overleden in een lawine in het skiresort Brezovica in Kosovo.

2. Wanneer is Catherine Rigby overleden?
Catherine Rigby is overleden op 13 februari.

3. Wat is de Tour de Piste?
De Tour de Piste is een project waarbij ervaren skiërs onontdekte skiroutes verkennen op populaire locaties.

4. Op welke skilocatie is Catherine Rigby overleden?
Catherine Rigby is overleden in het skiresort Brezovica in Kosovo, 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Pristina.

5. Wat is telemark skiën?
Telemark skiën is een combinatie van alpine en nordic skiën, waarbij de skiër zijn/haar knieën buigt bij elke draai. De hak is bevestigd aan de voorkant van de binding met behulp van een scharnierende kabel.

6. Welke bergen heeft Catherine Rigby bedwongen?
Catherine Rigby heeft de hoogste piek in Siberië, Kirgizië, China en de Mongoolse Vijf Heilige Bergen bedwongen. Ze is een van de drie Amerikaanse vrouwen die een 8.000m piek in de Himalaya heeft geskied.

Belangrijke termen

– Lawine: Een lawine is een plotselinge en snelle beweging van een grote massa sneeuw die bergafwaarts rolt.
– Skiresort: Een skiresort is een locatie waar wintersportactiviteiten worden aangeboden, zoals skiën, snowboarden en langlaufen.
– Telemark skiën: Telemark skiën is een vorm van skiën waarbij de skiër elke keer dat hij/zij wil draaien zijn/haar knieën buigt. De hak is bevestigd aan de voorkant van de binding met behulp van een scharnierende kabel.

Aanbevolen links
skiresort.nl: Een website met informatie over diverse skiresorts wereldwijd.
telemarkski.com: Een website met informatie en bronnen over telemark skiën.
avalanche.org: Een website met informatie over lawineveiligheid en -preventie.