Virtus zal inspanningen voortzetten om atleten met een verstandelijke beperking op te nemen in de Winter Paralympische Spelen van 2030

De Internationale Federatie voor Sporten voor Atleten met een verstandelijke beperking (Virtus) zet een initiatief van twaalf jaar geleden voort. Met dit rechtstreekse voorstel hoopt Virtus een einde te maken aan de uitsluiting van deze atleten van de Winter Paralympische Spelen.

Het voorstel is nu officieel. Een poging om Nordische en Alpineskiën op te nemen in de Winter Paralympische Spelen van 2030 is ingediend bij het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) door de Internationale Federatie voor Sporten voor Atleten met een verstandelijke beperking (Virtus). Marc Truffaut, voorzitter van Virtus, merkte op: “Deze bieding is een belangrijke mijlpaal in onze voortdurende inspanningen om gelijke kansen voor atleten met een verstandelijke beperking op het wereldtoneel te waarborgen.”

Het project om ervoor te zorgen dat ze kunnen deelnemen aan de Winter Paralympische Spelen begon twaalf jaar geleden, voorafgaand aan de Paralympische Spelen van 2012. Virtus heeft nauw samengewerkt met het Internationaal Paralympisch Comité en recentelijk met de Internationale Ski Federatie (FIS), de nieuwe Internationale Federatie voor de sport gekozen door het IPC.

Virtus streeft ernaar om Alpineskiën en Nordische skiën op te nemen in de Winter Paralympische Spelen. Er zijn al stappen ondernomen. Zo heeft het IPC bijvoorbeeld in 2013 zijn toewijding aan de inclusie van skiërs met een verstandelijke beperking bevestigd, en in 2017 heeft het IPC-lidmaatschap een grotere inclusie in zowel de Zomer- als de Winter Spelen verplicht gesteld. Dit is echter nog niet bereikt. Daarom besloot Virtus haar voorstel te intensiveren.

Virtus verwachtte dat de inclusie via de FIS zou worden bereikt, maar koos ervoor om het zelf na te streven. Aanvankelijk vond Virtus het moeilijk om goedkeuring te krijgen voor een dergelijke inclusie. Het heeft echter niet gewankeld in haar doelstellingen en is verder gegaan door een internationale federatie op te richten om de rechten van skiërs met een verstandelijke beperking te bevorderen en te ondersteunen.

“We zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat atleten met een verstandelijke beperking de kans krijgen om op het hoogste niveau deel te nemen aan Nordische en Alpineskiën”, aldus Truffaut. “Er zijn nog steeds barrières voor hun inclusie in de Winter Paralympische Spelen, 15 jaar nadat atleten met een verstandelijke beperking werden heringevoerd in de Zomer Paralympische Spelen. Het is tijd voor Virtus-atleten om hun rechtmatige plaats in te nemen naast andere elite-atleten met fysieke en visuele beperkingen in de Winter Paralympische Spelen. We kunnen niet nog een decennium wachten tot dit gebeurt.”

Hij vervolgde: “We roepen het IPC en de FIS op om onze bieding te ondersteunen en het belang van het uitbreiden van Paralympische kansen voor atleten met een verstandelijke beperking te erkennen. We roepen de FIS op om de Internationale Federatie voor alle skiërs te zijn. We roepen iedereen op die inclusie en gelijkheid waardeert, en in het bijzonder degenen in de skigemeenschap, om zich bij Virtus aan te sluiten en hun stem te laten horen voor de inclusie van skiërs met een verstandelijke beperking in de Winter Paralympische Spelen van 2030.”

FAQ

1. Wat is het initiatief van Virtus?
Virtus heeft een voorstel ingediend bij het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om Nordische en Alpineskiën op te nemen in de Winter Paralympische Spelen van 2030.

2. Wat is de doelstelling van Virtus?
De doelstelling van Virtus is om gelijke kansen te waarborgen voor atleten met een verstandelijke beperking op het wereldtoneel.

3. Hoe lang is Virtus al bezig met het project om deelname aan de Winter Paralympische Spelen mogelijk te maken?
Het project begon twaalf jaar geleden, voorafgaand aan de Paralympische Spelen van 2012.

4. Met welke organisaties heeft Virtus samengewerkt?
Virtus heeft nauw samengewerkt met het Internationaal Paralympisch Comité en recentelijk met de Internationale Ski Federatie (FIS), de nieuwe Internationale Federatie voor de sport gekozen door het IPC.

5. Welke stappen zijn er tot nu toe genomen voor inclusie van skiërs met een verstandelijke beperking?
Het IPC heeft in 2013 zijn toewijding aan de inclusie van skiërs met een verstandelijke beperking bevestigd. In 2017 heeft het IPC-lidmaatschap een grotere inclusie in zowel de Zomer- als de Winter Paralympische Spelen verplicht gesteld, maar dit doel is nog niet bereikt.

6. Waarom heeft Virtus ervoor gekozen om het voorstel zelf na te streven in plaats van via de FIS?
Virtus verwachtte dat de inclusie via de FIS zou worden bereikt, maar heeft besloten het zelf na te streven omdat het moeilijk was om goedkeuring te krijgen voor een dergelijke inclusie.

7. Wat roept Virtus op in verband met het voorstel?
Virtus roept het IPC en de FIS op om hun bieding te ondersteunen en het belang van het uitbreiden van Paralympische kansen voor atleten met een verstandelijke beperking te erkennen. Ze nodigen ook degenen die inclusie en gelijkheid waarderen, vooral degenen in de skigemeenschap, uit om zich bij Virtus aan te sluiten en hun stem te laten horen.

Definities:

– Internationale Federatie voor Sporten voor Atleten met een verstandelijke beperking (Virtus) – een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling en promotie van sporten voor atleten met een verstandelijke beperking.
– Winter Paralympische Spelen – een sportevenement voor atleten met een lichamelijke, visuele of verstandelijke beperking dat plaatsvindt na de Olympische Winterspelen.
– Nordische skiën – een combinatie van langlaufen en schansspringen.
– Alpineskiën – skiën op hellingen met behulp van ski’s met gespen en stijve laarzen.

Gerelateerde links:

Virtus
Internationaal Paralympisch Comité
Internationale Ski Federatie (FIS)