Canadese Skiër Leanne Gartner Haalt Beste Resultaat in Gemengde Estafette op Jeugd Olympische Winterspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Gangwon, Zuid-Korea heeft de Canadese skier Leanne Gartner uit Canmore samen met Team Canada een zesde plaats behaald in de estafette voor gemengde teams. Dit is het beste resultaat voor Canada ooit in deze discipline. De Jeugd Olympische Winterspelen is het grootste multi-sport evenement ter wereld voor atleten in de leeftijdscategorie tussen de 15 en 18 jaar. Het vond plaats van 19 januari tot 1 februari.

Het Canadese team, bestaande uit Gartner, Eamon Wilson, Aramintha “Minty” Bradford en Cedric Martel, eindigde met een tijd van 54:25.9. Hiermee versloegen ze Italië en Finland, die beide minder dan vijf seconden achter hen eindigden.

“In het verleden was Canada niet echt op hetzelfde niveau als de Europese landen op het internationale circuit, maar de laatste tijd laten we echt zien dat we ons als land ontwikkelen in deze sport”, zei Gartner.

Gartner nam als eerste deel aan de estafette en gaf de estafettestok door aan Eamon Wilson op de negende plaats. Wilson wist zich op te werken naar de achtste plaats voordat hij overdroeg aan Bradford, die het Canadese team naar de zesde plaats bracht. Martel wist deze positie vast te houden tot aan de finish.

Gartner zelf behaalde ook individueel succes met een 29e plaats in de sprint vrije stijl voor vrouwen en een 22e plaats in de 7,5 km klassieke race in het Alpenisa Biathlon Centre.

Hoewel het resultaat in de estafette een hoogtepunt was voor Gartner, noemde ze haar persoonlijke hoogtepunt de 7,5 km klassieke race, waarin ze zich sterk voelde na vermoeide benen tijdens de sprintrace eerder die dag.

“Ik voelde me geweldig in die race”, zei Gartner. “Het was eigenlijk een perfecte racedag.”

In een minder gelukkige wending moest de Canadese alpineskiër Sierra Coe uit Canmore zich terugtrekken uit de Jeugd Olympische Winterspelen vanwege een seizoensbeëindigende knieblessure. Coe scheurde haar ACL en MCL na een valpartij tijdens een reuzenslalom in Vermont, VS.

Coe ondergaat momenteel herstel en revalidatie en hoopt in oktober weer te kunnen skiën. Ze blijft betrokken bij de sport door haar teamgenoten van Canada en Burke Mountain Academy aan te moedigen.

Na de operatie is ze begonnen met trainen in de sportschool om haar kracht te vergroten. Ze voelt dat er al vooruitgang geboekt wordt. Volgend jaar plant Coe een post-graduate jaar aan Burke te volgen om zich volledig op het skiën te kunnen richten en haar ultieme doel te bereiken: deel uitmaken van het nationale skiteam.

FAQ:

Q: Wat is de Jeugd Olympische Winterspelen?
A: De Jeugd Olympische Winterspelen is het grootste multi-sport evenement ter wereld voor atleten tussen de 15 en 18 jaar. Het vond plaats van 19 januari tot 1 februari.

Q: Welke positie behaalde het Canadese team in de estafette voor gemengde teams?
A: Het Canadese team behaalde een zesde plaats in de estafette voor gemengde teams.

Q: Wie maakten deel uit van het Canadese team?
A: Het Canadese team bestond uit Leanne Gartner, Eamon Wilson, Aramintha “Minty” Bradford en Cedric Martel.

Q: Welke tijd had het Canadese team in de estafette?
A: Het Canadese team had een tijd van 54:25.9.

Q: Welke positie behaalde Leanne Gartner individueel?
A: Leanne Gartner behaalde een 29e plaats in de sprint vrije stijl voor vrouwen en een 22e plaats in de 7,5 km klassieke race.

Q: Waarom moest Sierra Coe zich terugtrekken uit de Jeugd Olympische Winterspelen?
A: Sierra Coe moest zich terugtrekken vanwege een seizoensbeëindigende knieblessure.

Belangrijke termen en vakjargon:
– Estafette: Een race waarbij leden van een team elkaar aflossen.
– Gemengde teams: Teams bestaande uit zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers.
– ACL: Voorste kruisband (Anterior Cruciate Ligament).
– MCL: Binnenste knieband (Medial Collateral Ligament).

Verwante links:
Jeugd Olympische Spelen
Canadese regering