De Dankbaarheid van de Skigemeenschap: Een Seizoensafsluiting

Terwijl de deadline voor het indienen van belastingaangiftes nadert, vol met allerlei complicaties en ingewikkelde formulieren die geen zin lijken te hebben, is er maar één ding dat je kunt doen. Ga eropuit en ga skiën.

Dit winterseizoen begon erg traag, maar heeft uiteindelijk weer goed uitgepakt en het skiën was fantastisch. In december heb ik niet veel geskied. Het had gewoon niet veel aantrekkingskracht met het beperkte terrein en de twijfelachtige omstandigheden. Dus ik loop een beetje achter op mijn gebruikelijke tempo, maar ik zal nog steeds mijn leeftijd aan dagen skiën halen – één dag skiën voor elk jaar. En de jaren blijven zich opstapelen. Zodra het seizoen eenmaal op gang kwam, bleef het maar doorgaan met het leveren van geweldige ski-ervaringen.

Natuurlijk speelt Moeder Natuur een belangrijke rol bij het maken van een goed seizoen, maar ze doet het niet helemaal alleen. Het vroege seizoen kwam er dankzij veel mensen die extreem moeilijke banen hadden, zoals de hele nacht sneeuw maken onder troosteloze omstandigheden. Sneeuwmakers zijn grotendeels onzichtbaar omdat ze meestal ‘s nachts werken wanneer het het koudst is. Die witte linten aan de zijkant van de berg in december ontstonden niet zomaar uit het niets. Dus een grote dank aan de mannen en vrouwen die bevroren rondliepen, terwijl ze sneeuw maakten.

Hun werk werd opgevolgd door de pistepreparateurs, die ook ‘s nachts werken en met grote machines op onwaarschijnlijk steile hellingen in het donker rijden. Ik heb een behoorlijk deel van mijn leven doorgebracht op landbouwapparatuur, en zelfs bij vol daglicht op relatief vlak terrein is de kans groot dat er iets omvalt. Met een sneeuwcaterpillar in het donker over iets als Silver Skis rijden, met een lierkabel die je tegenhoudt van het end over end rollen helemaal naar de supermarkt, vergt serieus doorzettingsvermogen.

Het is geen geheim dat de lokale liftinfrastructuur oud begint te worden. Thaynes en Jupiter zijn inmiddels historische artefacten. We denken vaak aan Deer Valley als het nieuwe skigebied, maar Mayflower en Red Cloud zijn er al bijna vanaf het begin.

De nieuwere snelle liften zijn complex, met een mix van mechanische en elektronische componenten die voldoende mogelijkheden bieden voor problemen. De liftmonteurs, die ook voornamelijk na werktijd werken, zorgen ervoor dat alles soepel blijft verlopen met zeer weinig storingen.

Met zo veel skiën als ik doe, en dat al vele, vele jaren, heb ik nog nooit vastgezeten op een lift. Het gebeurt wel, maar niet vaak. Dat komt omdat de liftmonteurs ervoor zorgen dat alles veilig blijft draaien. Er is meer nodig dan ducttape om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven functioneren.

De gezichten die we zien op de berg zijn de liftbedienden, de organisatoren van de wachtrijen en de controleurs van de skipassen. Dat moeten behoorlijk saaie banen zijn, terwijl ze tegelijkertijd volledige aandacht moeten hebben om de lift te stoppen en te reageren op de onvermijdelijke problemen met instappen en mensen die vastzitten aan de bullwheel. Wat we niet zien, is dat ze een uur of twee voor openingstijd al aanwezig zijn om alles uit te graven, de wachtrijen op te zetten, collega’s naar de hogere liften te vervoeren en de ski-patrouille te ondersteunen bij lawinebeheersing.

De skipatrouille had het dit seizoen druk met lawinebeheersing. Naast veel sneeuw hadden we ook te maken met krachtige wind, en zelfs op de dagen dat het niet sneeuwde werd het gevaarlijk. Ze weten wat ze doen, en ik heb me altijd veilig gevoeld, zelfs op de hoogste delen van de skigebieden als de patrouille de touwen liet zakken.

Ik heb nog een seizoen doorstaan zonder een ritje in een slee voor noodgevallen. In meer dan 60 jaar skiën heb ik nog nooit in een slee gezeten, en ik hoop dat die streak blijft bestaan. Maar het is geweldig om te weten dat ze er zijn, voor het geval dat.

De afgelopen week(en) waren geweldig om te skiën. De lente op zijn best en de bergen zijn leeg. De andere dag hebben we non-stop rondjes gereden op Stein’s Way zonder een andere ziel in zicht, juichend als een stel Texanen. Onze eigen privéberg. Mijn groep ging vroeg lunchen omdat we uitgeput waren. Iedereen op het terras was een local, en de lunch werd een geweldige viering van onze stad.

Dank aan het management en aan onze verre bedrijfsbazen dat ze openbleven, ook al lijkt het economisch niet zinvol. Het is een gunst voor de lokale bevolking en zeer gewaardeerd. We hebben nog een week, en om iets terug te doen, koop op zijn minst een snack als je daar bent.

Dus, samengevat, een grote dank aan iedereen in de skigebieden die zo hard werken om het seizoen zo goed te maken. Het zou niet gebeuren zonder jullie. Ik hoop dat jullie net zo’n goed seizoen hebben gehad als jullie ons hebben gegeven.

Veelgestelde vragen:

1. Wat wordt bedoeld met “de deadline voor het indienen van belastingaangiftes”?
De deadline voor het indienen van belastingaangiftes is de laatste dag waarop belastingbetalers hun aangifte moeten indienen bij de belastingdienst.

2. Waarom wordt er gezegd dat het skiën fantastisch was?
Het skiën was fantastisch omdat ondanks de langzame start van het winterseizoen, het uiteindelijk goed is uitgepakt en veel geweldige ski-ervaringen heeft geboden.

3. Wat zijn sneeuwmakers?
Sneeuwmakers zijn mensen die ‘s nachts werken om kunstmatige sneeuw te produceren met behulp van speciale machines.

4. Wat zijn pistepreparateurs?
Pistepreparateurs zijn mensen die ‘s nachts werken om de skipistes te prepareren en glad te maken met behulp van grote machines.

5. Welke skigebieden worden genoemd als zijnde oud?
Thaynes en Jupiter worden genoemd als skigebieden die oud beginnen te worden.

6. Wat wordt bedoeld met “bullwheel”?
Een bullwheel is het grote wiel aan het einde van een skilift waar de kabel omheen draait.

7. Wat doet de skipatrouille?
De skipatrouille is verantwoordelijk voor onder andere lawinebeheersing en eerste hulp op de skipistes.

8. Wat wordt bedoeld met “een ritje in een slee voor noodgevallen”?
Een ritje in een slee voor noodgevallen verwijst naar het vervoeren van gewonde skiërs op een slee die door de skipatrouille wordt gebruikt in noodsituaties.

9. Waarom wordt het openblijven van de skigebieden gewaardeerd?
Het openblijven van de skigebieden wordt gewaardeerd omdat het een gunst is voor de lokale bevolking en het hen de mogelijkheid biedt om te genieten van het skiën.

Gerelateerde links:

Belastingdienst
Deer Valley
Stein’s Lodge
Silver Skis